Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Terra dels prodigis, la pel·licula que demana més educació i menys fanfàrria

Ignacio Blanco, d'Esquerra Unida, i Sofia, en 'En la mítica terra dels prodigis'

Voro Maroto

Sofia té 10 anys i estudia al col·legi públic de Nàquera (6.000 habitants, València), que té més barracons que aules en condicions. Res anormal en la Comunitat Valenciana, on la Generalitat ha gastat, entre 2007 i 2013, 54 milions d’ euros en estes instal·lacions provisionals que a moltes escoles ja formen part del paisatge habitual.

La particularitat de Sofia es que protagonitza En la mítica terra dels prodigis, una pel·licula documental que intenta explicar a la xiqueta i els seus companys perquè el seu col·legi, sense reformar a pesar de varies promeses, té tantes mancances mentre l´administració ha destinat molts recursos a obres pomposes i grans esdeveniments.

“I tot açò, per a què?”, es pregunta Sofia davant l´edifici Veles e Vents, al Port de València. En el seu trajecte, Sofia parla amb líders de l´oposició (Ximo Puig, del PSPV; Mónica Oltra, de Compromís o Ignacio Blanco, d´EU) i intenta entrevistar-se, sense èxit malgrat molts intents, amb María José Catalá (PP), la consellera d´Educació.

En la mítica terra dels prodigis és una iniciativa de Javier Quintanilla i Frederic Ibáñez, extreballadors de Canal 9 i veïns de Nàquera. Assabentats que part dels diners enviats per la Unió Europea a la Generalitat no arribaren a la seua destinació (escola de Nàquera inclosa) decidiren fer un curt.

El projecte va anar creixent fins a arribar al documental ficcionat definitiu, de 60 minuts. Moltes hores de producción, gravació i edició i fins 12 guions han sigut necessaris en una iniciativa altruista, feta amb el voluntarisme de tots els col·laboradors i participants, inclòs el d´algun actor professional. “Només hem gastat diners, poquets, en el so”, comenta Ibáñez.

Malgrat el seu fons crític i el moment de l´aparició, abans de les eleccions, En la mítica terra dels prodigis vol fugir del to pamfletari. “No hem volgut atacar al PP frontalment, ni fer una cosa sectària. Simplement intentem transmetre la importancia capital de l’educació en el futur dels valencians”. I, en certa manera, reclamar més educació i menys fanfàrria.

En la mítica terra dels prodigis es presenta el dimecres 15 d'abril a les 19 hores al Col·legi Major Rector Peset de València. Este és el seu trailer.

stats