Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Què ha sigut de la cooperació valenciana després del saqueig del PP que es jutja a l’abril? 97 projectes pel món el 2018

Mapa de las acciones de la cooperación valenciana y proyectos de 2018 en todo el mundo.

Sergi Pitarch

0

El pròxim 15 d’abril comença el judici de les peces 2 i 3 del cas Blasco. El tribunal analitzarà en aquest procés el saqueig sistemàtic de més de 4 milions d’euros de fons de la cooperació internacional de la Generalitat entre els anys 2008 i 2011. En el banc dels acusats s’asseu el que va ser conseller de Solidaritat amb el PP, Rafael Blasco, i una quinzena d’empresaris, funcionaris de l’Administració i directius d’ONGD que van col·laborar en el desviament d’aquests diners a la compra d’apartaments, a un iot i al pagament de comissions.

L’escàndol va provocar un xoc sense precedents en la cooperació valenciana i va deixar el sector ferit de mort. En els anys successius, el PP, que va continuar governant la Generalitat amb Alberto Fabra, en compte de separar el gra de la palla, va afonar el pressupost de la cooperació internacional fins a quasi eliminar-lo. L’any 2015 va ser el pitjor, ja que només 3,2 milions d’euros es van dedicar a la col·laboració amb els països en vies de desenvolupament. La taca de la corrupció havia provocat un mal quasi irreparable.

L’arribada del Govern entre PSPV i Compromís es va posar com a objectiu prioritari recuperar el prestigi de la cooperació juntament amb els col·lectius d’ONGD –liderats per la Coordinadora Valenciana d’ONGD–. El 2019, el pressupost en aquesta àrea superarà els 32 milions d’euros, segons el que hi ha consignat en els pressupostos, deu vegades més que l’últim any del PP en el Consell.

El 2018, els mapes de projectes del qual arreu del món es reprodueixen en aquesta informació, amb fons de la Direcció General de Cooperació de la Conselleria de Transparència s’han dut a terme 97 projectes, de cooperació, acció humanitària i Educació per a la Ciutadania Global.

“Som la partida que més ha crescut de tot el Govern del Botànic”, explica Antonia Moreno, directora general de l’àrea. Moreno assegura que en aquesta legislatura “hem fet un doble esforç, traure noves convocatòries i tancar els expedients que s’havien quedat oberts per falta de fiscalització en l’etapa del PP”. L’alt càrrec xifra en 225 els expedients revisats en què, en alguns casos, s’ha hagut de reclamar diners als adjudicataris per diferents incompliments.

Durant la legislatura, el Govern valencià ha aprovat una nova llei i un pla director.“Hem augmentat els controls i la fiscalització. A més, s’ha fet un pla per a la supervisió de projectes en el terreny, cosa que no es feia”, manifesta. I recorda: “El cas Blasco es descobreix quan es constata en el terreny que dels diners per als pous de Nicaragua només havien arribat una part ínfima”.

Nou anys després de l’escàndol, la cooperació valenciana gaudeix d’una bona salut i creixent. Encara que aquella proposta del 0,7%, encara està lluny.

Etiquetas
stats