eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

Adolf Beltran

Periodista de eldiario.es, exjefe de sección de El País en la Comunidad Valenciana. Autor de novelas como 'Estribord' (2015) y de ensayos como 'Els temps moderns. Societat valenciana i cultura de masses al segle XX (2002). Columnista político en el periódico 'Levante-EMV'.

.

  • Reacciones a sus artículos en eldiario.es: 1971

Alberto Fabra i els seus consellers sabien que, en comprar per un euro l’empresa de la F-1, assumien un deute milionari

La jutgessa que investiga presumptes delictes de prevaricació i malversació en l’organització dels cinc grans premis de Fórmula 1 que es van celebrar a València entre el 2008 i el 2012 va decidir fa poc més d’una setmana separar en dues peces la instrucció:  d’una banda, sobre la creació d’una empresa privada, Valmor Sports, com a pretesa organitzadora d’una prova que en realitat anava a càrrec de la Generalitat Valenciana, i de l’altra, sobre la decisió del Govern valencià de comprar aqueixa empresa carregada de deutes al desembre del 2011. En la mateixa resolució, la jutgessa va citar a declarar l’expresident Francisco Camps, imputat en la causa juntament amb l’exconsellera Lola Johnson i l’expilot Jorge Martínez Aspar, que va gestionar Valmor.

Des que la Fiscalia Anticorrupció, després de rebre sengles denúncies de diputats socialistes i d’Esquerra Unida en les Corts Valencianes, va presentar el 2014 la querella que va donar lloc a la investigació, ha quedat en l’aire la pregunta sobre la responsabilitat que Alberto Fabra i el seu govern van poder tenir en acordar que l’empresa pública Circuit del Motor i Promoció Esportiva comprara Valmor per un euro, assumint des de l’erari públic milions en deutes d’una firma privada.

Seguir leyendo »

Alberto Fabra y sus consellers sabían que asumían una deuda millonaria al comprar por un euro la empresa de la Fórmula 1

La juez que investiga presuntos delitos de prevaricación y malversación en la organización de los cinco grandes premios de Fórmula 1 que se celebraron en Valencia entre 2008 y 2012 decidió hace poco más de una semana separar en dos piezas la instrucción:  por una parte, sobre la creación de una empresa privada, Valmor Sports, como supuesta organizadora de una prueba que en realidad corría a cargo de la Generalitat Valenciana, y por otra, sobre la decisión del gobierno valenciano de comprar esa empresa cargada de deudas en diciembre de 2011. En la misma resolución, la juez citó a declarar al expresidente Francisco Camps, imputado en la causa junto a la exconsellera Lola Johnson y el expiloto Jorge Martínez Aspar, que gestionó Valmor.

Desde que la Fiscalía Anticorrupción, tras recibir sendas denuncias de diputados socialistas y de Esquerra Unida en las Corts Valencianes, presentó en 2014 la querella que dio lugar a la investigación, ha quedado en el aire la pregunta sobre la responsabilidad que Alberto Fabra y su gobierno pudieron tener al acordar que la empresa pública Circuito del Motor y Promoción Deportiva comprara Valmor por un euro, asumiendo desde el erario público millones en deudas de una firma privada.

Seguir leyendo »

Sobre España, la intolerancia y el adoctrinamiento

Quien tuvo que aprender fuera de las aulas a escribir en su propia lengua y a descubrir figuras de su cultura como Ausiàs March, Joanot Martorell, Isabel de Villena, Josep Carner, Mercè Rodoreda o Salvador Espriu, percibe en toda esta campaña de denuncia del “adoctrinamiento” catalanista las emanaciones de una censura rancia, como si el independentismo catalán, con sus excesos, hubiera removido el fango de una charca ideológica donde se pudren prejuicios de otras épocas.

Pero la sensación es equívoca, porque la ofensiva del PP y Ciudadanos va mucho más allá de sus episódicas efusiones reaccionarias y sus ocasionales tácticas políticas. Lo demuestra el hecho de que se hayan sumado a ella, o no le hagan ascos, antiguos progresistas, supuestos intelectuales liberales y medios de comunicación en otro tiempo impensables que han decidido prescindir de cualquier evaluación objetiva sobre la influencia de la escuela en la escalada secesionista.

Seguir leyendo »

Sobre Espanya, la intolerància i l’adoctrinament

Qui va haver d’aprendre fora de les aules a escriure en la seua pròpia llengua i a descobrir figures de la seua cultura com Ausiàs March, Joanot Martorell, Isabel de Villena, Josep Carner, Mercè Rodoreda o Salvador Espriu, percep en tota aquesta campanya de denúncia de l’“adoctrinament” catalanista les emanacions d’una censura rància, com si l’independentisme català, amb els seus excessos, haguera remogut el fang d’una tolla ideològica on es podreixen prejudicis d’altres èpoques.

Però la sensació és equívoca, perquè l’ofensiva del PP i Ciutadans va molt més enllà de les seues episòdiques efusions reaccionàries i les seues ocasionals tàctiques polítiques. Ho demostra el fet que s’hi hagen sumat, o no hi facen fàstics, antics progressistes, pretesos intel·lectuals liberals i mitjans de comunicació en un altre temps impensables que han decidit prescindir de qualsevol avaluació objectiva sobre la influència de l’escola en l’escalada secessionista.

Seguir leyendo »

Marc Granell: "El gran tema i l'únic tema de l'art és la mort"

"El gran tema i l'únic tema de l'art és la mort", va assegurar dimarts l'escriptor Marc Granell (València, 1953) durant la presentació del volum Poesia completa 1976-2016 (Institució Alfons el Magnànim), que recull tota la producció literària d'un dels autors més destacats d'allò que es va anomenar la "generació dels setanta". Una generació a la qual es va incorporar Granell només prendre la decisió d'escriure en la llengua del seu país i amb els components de la qual va establir "una tertúlia interminable", tot i que la seua estètica no s'adeia molt amb l'impuls d'experimentació formal i estilística que propugnaven.

Granell va explicar en un acte de presentació molt concorregut celebrat al col·legi major Rector Peset, a València, que el seu poeta de referència ha estat Antonio Machado i que sempre ha sentit "la necessitat de parlar més de la realitat", de fer "una poesia el més clara i directa possible", marcada per "preocupacions polítiques i socials".

Seguir leyendo »

L'agència valenciana antifrau crea fitxers de dades per a protegir ja més d'una desena de denúncies

L'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana ha creat, mitjançant una resolució del seu director, Joan Llinares, publicada aquest divendres en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, sengles fitxers de dades relatives a les denúncies que investiga i als denunciants de possibles casos.

La resolució consigna la creació de 11 fitxers "per a garantir la seguretat de les dades de caràcter personal" mitjançant la determinació de les unitats internes que se'n fan responsables i el suport dels serveis tècnics de l'Agència Antifrau, que "adoptaran les mesures necessàries d'índole tècnica i organitzativa".

Seguir leyendo »

La agencia valenciana antifraude crea ficheros de datos para proteger ya más de una decena de denuncias

La Agencia de Prevención y Lucha contra el Fraude y la Corrupción de la Comunidad Valenciana ha creado, mediante una resolución de su director, Joan Llinares, publicada este viernes en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, sendos ficheros de datos relativos a las denuncias que investiga y a los denunciantes de posibles casos.

La resolución consigna la creación de 11 ficheros "para garantizar la seguridad de los datos de carácter personal" mediante la determinación de las unidades internas que se hacen responsables de ellos y el apoyo de los servicios técnicos de la Agencia Antifraude, que "adoptarán las medidas necesarias de índole técnica y organizativa".

Seguir leyendo »

Sánchez exigeix a Rajoy que presente la seua proposta de model de finançament autonòmic abans del 31 de desembre

Just 48 hores després de la multitudinària manifestació per un finançament just -desenes de milers de persones van recórrer dissabte els carrers de València convocats pels principals sindicats i la patronal valenciana-, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, s'ha desplaçat fins a la ciutat amb la seua executiva per a reunir-se amb la direcció dels socialistes valencians, encapçalada per Ximo Puig, dirigente crític en altres moments. Precisament, la reforma del sistema de finançament autonòmic ha protagonitzat la trobada entre ambdues direccions socialistes. Pedro Sánchez, que ha aplaudit el treball de Puig al capdavant de la Generalitat Valenciana, ha destacat la idoneïtat de la visita a València per a expressar la "solidaritat" del PSOE "amb el poble valencià". "El president Puig ve demanant un finançament just des de fa anys", ha recordat Sánchez, que ha insistit a mostrar el compromís del PSOE amb la reivindicació valenciana.

Seguir leyendo »

Sánchez exige a Rajoy que presente su propuesta de modelo de financiación autonómica antes del 31 de diciembre

Apenas 48 horas después de la multitudinaria  manifestación por una financiación justa -decenas de miles de personas recorrieron el sábado las calles de Valencia convocados por los principales sindicatos y la patronal valenciana-, el secretario general del PSOE, Pedro Sánchez, se ha desplazado hasta la ciudad junto a su ejecutiva para reunirse con la dirección de los socialistas valencianos, encabezada por el otrora crítico Ximo Puig.

Precisamente, la reforma del sistema de financiación autonómica ha protagonizado el encuentro entre ambas direcciones socialistas. Pedro Sánchez, que ha aplaudido el trabajo de Puig al frente de la Generalitat Valenciana, ha destacado la idoneidad de la visita a Valencia para expresar la "solidaridad" del PSOE "con el pueblo valenciano". "El president Puig viene demandando una financiación justa desde hace años", ha recordado Sánchez, quien ha insistido en mostrar el compromiso del PSOE con la reivindicación valenciana.

Seguir leyendo »

“Per què la fórmula de salvar les caixes ha estat regalar-les als bancs? O era també una manera de salvar els bancs?”

“Estem en un moment en què ens passa una cosa semblant al que ocorre als diaris, que potser hauran de deixar d’eixir set dies la setmana i eixir un dia o cada quinze i utilitzar els mitjans digitals per a oferir les notícies, ja no del dia, sinó de l’instant”. La comparació que fa Vicent Ortiz, cap de Secretaria i de l’Obra Social i portaveu de Caixa Ontinyent, li serveix per a descriure l’estat d’ànim amb què afronta el present una entitat “supervivent” d’un triple cataclisme: l’afonament del sector financer valencià, que va portar al rescat públic de Bankia, la CAM i el Banc de València, els dos últims venuts al Banc Sabadell i a Caixabank, respectivament; el procés d’escissió de les antigues caixes d’estalvis en el negoci bancari d’una banda i les fundacions que detenen les accions i gestionen l’antiga obra social, d’altra banda, i les fusions que van reestructurar el sector financer espanyol i han donat pas a nous bancs.

Caixa Ontinyent va eixir viva de tots aqueixos processos i seria l’última caixa d’estalvis espanyola, l’única, si no estiguera en la seua mateixa situació la Caixa de Pollença, a les Balears, més menuda encara que l’entitat valenciana. Amb la seu social radicada en una ciutat de tradició industrial com Ontinyent, té 48 oficines en 31 localitats valencianes (tres de les quals a la capital, València), una plantilla de 208 treballadors i 80.000 clients. Disposa de 1.250 milions d’euros en actius i 108 milions de patrimoni net. La seua obra social arriba a 250.000 beneficiaris.

Seguir leyendo »