eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

Adolf Beltran

Periodista de eldiario.es, exjefe de sección de El País en la Comunidad Valenciana. Autor de novelas como 'Estribord' (2015) y de ensayos como 'Els temps moderns. Societat valenciana i cultura de masses al segle XX (2002). Columnista político en el periódico 'Levante-EMV'.

.

  • Reacciones a sus artículos en eldiario.es: 1742

El País Valenciano visto de muy cerca

Bien se puede decir que Nèstor Novell (Gandia, 1953) y Josep Sorribes (València, 1951) conocen el País Valenciano de primera mano. Especialistas en lo que podemos llamar economía territorial, han dedicado sus trayectorias profesionales al estudio de la dinámica comarcal y urbana. Pero son, además, dos intelectuales activos de un valencianismo que se apoya en el estudio y el conocimiento.

Es esta polifacética caracterización personal la que hizo posible que emprendieran una indagación a fondo sobre la sociedad valenciana cuyo resultado es una especie de retrato interdisciplinario y en profundidad de su realidad actual. Nou viatge pel País Valencià, el libro que acaban de publicar es una obra de 1.600 páginas en dos volúmenes editada gracias a la colaboración de la Universidad de Alicante con la Universidad de Valencia y la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació.

Seguir leyendo »

El País Valencià vist de molt prop

Bé es pot dir que Nèstor Novell (Gandia, 1953) i Josep Sorribes (València, 1951) coneixen el País Valencià de primera mà. Especialistes en allò que en podem dir economia territorial, han dedicat les seues trajectòries professionals a l'estudi de la dinàmica comarcal i urbana. Però són, a més, dos intel·lectuals actius d'un valencianisme que es recolza en l'estudi i el coneixement.

És aquesta polifacètica caracterització personal la que va fer possible que emprengueren una indagació a fons sobre la societat valenciana, el resultat de la qual és una mena de retrat interdisciplinari i en profunditat de la seua realitat actual. Nou viatge pel País Valencià, el llibre que acaben de publicar, és una obra de 1.600 pàgines en dos volums editada gràcies a la col·laboració de la Universitat d’Alacant amb la Universitat de València i la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació.

Seguir leyendo »

Ximo Puig proposa als presidents autonòmics "un Pacte de la Moncloa territorial"

"Propose impulsar un nou Pacte de la Moncloa Territorial que estabilitze un nou model federal i que d'una vegada per sempre respecte les singularitats entre territoris i garantisca la igualtat entre ciutadans".

Aquesta ha sigut la proposta que ha llançat aquest dilluns el president valencià, Ximo Puig, en el seu discurs en l'acte institucional amb motiu del 9 d'Octubre, dia de la Comunitat Valenciana.

Seguir leyendo »

Ximo Puig propone a los presidentes autonómicos "un Pacto de la Moncloa territorial"

"Propongo impulsar un nuevo Pacto de la Moncloa Territorial que estabilice un nuevo modelo federal y que de una vez por todas respete las singularidades entre territorios y garantice la igualdad entre ciudadanos".

Esta ha sido la propuesta que ha lanzado este lunes el presidente valenciano, Ximo Puig, en su discurso en el acto institucional con motivo del 9 de Octubre, día de la Comunitat Valenciana.

Seguir leyendo »

Els altres secessionistes

Mariano Rajoy no seria president del Govern sense l'independentisme. És un president en minoria parlamentària que se sosté al capdavant d'un Executiu monocolor gràcies a la pressió que el desafiament independentista a Catalunya exerceix sobre el PSOE. En el tancament de files "constitucionalistes" que tracta de fer front a la secessió liderada per Puigdemont i Junqueras hi subjau un perill evident: la involució. Pot ser que a Rajoy i els seus els semble un escenari vàlid o fins i tot desitjable (també a certs sectors socialistes, pel que es veu), però seria un desastre per a la majoria dels espanyols.

Quan parle d'involució, no parle de tornar a la dictadura. Parle de desbaratar en la pràctica el tauler autonòmic, dinàmic per naturalesa, sobre el qual s'han construït la democràcia a Espanya i la seua convivència plural. Recentralització, reforçament de l'autoritarisme, sucursalisme, espanyolisme de vell encuny..., el col·lapse de Catalunya sota l'aplicació de la llei enfront d'una eventual declaració unilateral d'independència tindria efectes sobre tot el sistema. Seria el "càstig" que suportaríem tots gràcies a la brutal estratègia d'uns dirigents sobiranistes catalans que han optat per la insensata opció de trencar la baralla.

Seguir leyendo »

“Fa la sensació que la imatge d’Espanya se l’han quedada els del vell model de sempre”

El seu exercici com a alcalde de València va començar fa dos anys amb gestos de profunda renovació en les actituds que havien marcat l’estil de govern de la ciutat durant més de dues dècades d’hegemonia del PP.

Joan Ribó, de Compromís, presideix un dels ajuntaments del canvi al capdavant d’un pacte tripartit, denominat Pacte de la Nau, perquè el van signar en l’edifici històric de la Universitat de València la seua formació, el PSPV-PSOE i València en Comú, plataforma en què participa Podem.

Seguir leyendo »

Los otros secesionistas

Mariano Rajoy no sería presidente del Gobierno sin el independentismo. Es un presidente en minoría parlamentaria que se sostiene al frente de un Ejecutivo monocolor gracias a la presión que el desafío independentista en Catalunya ejerce sobre el PSOE. En el cierre de filas "constitucionalistas" que busca hacer frente a la secesión liderada por Puigdemont y Junqueras subyace un peligro evidente: la involución. Puede que a Rajoy y los suyos les parezca un escenario válido o incluso deseable (también a ciertos sectores socialistas, por lo que se ve), pero sería un desastre para la mayoría de los españoles.

Cuando hablo de involución, no hablo de volver a la dictadura. Hablo de desbaratar en la práctica el tablero autonómico, dinámico por naturaleza, sobre el que se han construido la democracia en España y su convivencia plural. Recentralización, refuerzo del autoritarismo, sucursalismo, españolismo de viejo cuño..., el colapso de Catalunya bajo la aplicación de la ley frente a una eventual declaración unilateral de independencia tendría efectos sobre todo el sistema. Sería el "castigo" que soportaríamos todos gracias a la brutal estrategia de unos dirigentes soberanistas catalanes que han optado por la insensata opción de romper la baraja.

Seguir leyendo »

"La imagen de España se la han quedado los del viejo modelo de siempre"

Su ejercicio como alcalde de Valencia se inició hace dos años con gestos de profunda renovación en las actitudes que habían marcado el estilo de gobierno de la ciudad durante más de dos décadas de hegemonía del PP. Joan Ribó, de Compromís, preside uno de los ayuntamientos del cambio al frente de un pacto tripartito, denominado Pacte de La Nau porque lo firmaron en el edificio histórico de la Universitat de València su formación, el PSPV-PSOE y València en Comú, plataforma en la que participa Podemos.

La peatonalización progressiva del centro histórico, una concepción de la movilidad que fomenta el transporte público y el uso de la bicicleta, el saneamiento de unas cuentas municipales lastradas por la gran deuda heredada, la regeneración del barrio de El Cabanyal, una vez descartado el empeño del PP de ejecutar una avenida a través de su trazado, la ejecución del Parque Central y la promoción de políticas contra la exclusión social son algunos de los terrenos por los que se mueve su gestión.

Seguir leyendo »

Martí Domínguez: "He fet una novel·la sobre una societat que no llegeix mai, ni per casualitat"

Han passat vint anys des que Martí Domínguez (1966) va publicar la seua primera novel·la, Les confidències del comte de Buffon (1997), que va obrir pas a un cicle integrat també per El secret de Goethe (1999) i El retorn de Voltaire (2007), centrats en figures de la Il·lustració. El fracassat (2013) i, sobretot, La sega (2015) implicaren un canvi i demostraren que els registres d'aquest escriptor que també és científic (és biòleg de formació) van molt més enllà de la densitat intel·lectual amb què va impactar en públic i crítica els primers anys.

Si La sega era un llibre de recuperació de la memòria de la postguerra que, sobretot, s'endinsava en la dura i ignorada vida dels masovers de les terres de l'interior, és ara en la seua sisena novel·la, L'assassí que estimava els llibres (Proa), que acaba de publicar, on Domínguez aborda per primera vegada una ficció  situada en la contemporaneïtat, que té com a escenari la ciutat de València i com a ambients dos móns, el de la cultura i la universitat i el de la burgesia i les classes acomodades, entrellaçats per una trama policíaca desencadenada per l'assassinat d'un crític literari.

Seguir leyendo »

El País Valencià dos segles després de Cavanilles i mig segle després de Fuster

Els economistes Nèstor Novell i Josep Sorribes, intel·lectuals polifacètics, han escrit una d'aquelles obres monumentals que, com apunta el segon, per a bé i per a mal, seran citades per altres en el futur. Es tracta de Nou viatge pel País Valencià, un llibre en dos volums en què els autors recorren 84 ciutats i 24 comarques valencianes amb la mirada del viatger que indaga sobre la societat, l'economia, la història, el territori i la gent, en la línia del que van fer Josep Antoni Cavanilles al segle XVIII, amb les seues Observaciones sobre historia natural, geografía, agricultura, población y frutos del Reino de Valencia, i Joan Fuster als anys seixanta del segle passat amb El País Valenciano.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va destacar aquest dijous, en la presentació de l'obra en La Nau de la Universitat de València, la importància del treball després "del que va significar El País Valenciano, de Joan Fuster".

Seguir leyendo »