eldiario.es

Focos

Oriol Solé Altimira

De Barcelona de toda la vida. Ha pasado por las redacciones de EFE y El País. Interesado en economía, historia y política. Cursa Ciencias Políticas.

  • Reacciones a sus artículos en eldiario.es: 6347

Catalunya aprova l'impost als iots, joies i jets privats camuflats en societats

Si vostè viu a Catalunya i té un veler a nom d'una empresa per passar una bona estona els caps de setmana aquesta notícia l'interessa. El Parlament aprova aquest dimecres l'impost sobre actius no productius, que gravarà els pisos, cotxes de més de 200 cavalls, vaixells, aeronaus, joies o obres d'art a nom de persones jurídiques que no es facin servir per a l'activitat econòmica, sinó per a ús particular. L'objectiu del gravamen és combatre l'elusió fiscal dels grans patrimonis.

L'impost neix sense una estimació oficial de recaptació ni de contribuents. Des de la conselleria d'Economia es sosté que l'ideal seria que la recaptació de la nova figura fos zero, ja que el que pretén en realitat és que aquests béns aflorin per als impostos tradicionals pels quals han de tributar, especialment el de Patrimoni.

Seguir leyendo »

Catalunya aprueba el impuesto a los yates, joyas y jets privados camuflados en sociedades

Si usted vive en Catalunya y tiene un velero a nombre de una empresa para pasar un buen rato los fines de semana esta noticia le interesa. El Parlament aprueba este miércoles el impuesto sobre activos no productivos, que gravará los pisos, coches de más de 200 caballos, barcos, aeronaves, joyas u obras de arte a nombre de personas jurídicas que no se usen para la actividad económica, sino para uso y disfrute particular. El objetivo del gravamen es combatir la elusión fiscal de los grandes patrimonios.

El impuesto nace sin una estimación oficial de recaudación ni de contribuyentes. Desde la conselleria de Economía se sostiene que lo ideal sería que la recaudación de la nueva figura fuera cero, ya que lo que pretende en realidad es que estos bienes afloren para los impuestos tradicionales por los que deben tributar, en especial el de Patrimonio.

Seguir leyendo »

El TSJC cita a declarar com a investigada per segon cop a Carme Forcadell el 8 de maig

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat a declarar com a imputada –investigada, segons la nova denominació– a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el proper 8 de maig pels presumptes delictes de desobediència i prevaricació.

És la segona citació com investigada que el TSJC envia a Forcadell, en ambdós casos per no aturar votacions de resolucions parlamentàries vinculades al procés independentista i en contra del que li havia advertit el Constitucional. El TSJC també ha citat pel 23 de maig al representant de Catalunya Sí que és Pot a la Mesa, Joan Josep Nuet, finalment imputat encara que havia quedat fora de la querella de la Fiscalia contra els quatre membres de JxSí de la Mesa.

Seguir leyendo »

El TSJC cita a declarar como investigada por segunda vez a Carme Forcadell el 8 de mayo

El Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) ha citado a declarar como imputada –investigada, según la nueva denominación– a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el próximo 8 de mayo por los presuntos delitos de desobediencia y prevaricación.

Es la segunda citación como investigada que el TSJC envía a Forcadell, en ambos casos por no parar votaciones de resoluciones parlamentarias vinculadas al proceso independentista y en contra de lo advertido por el Constitucional. El TSJC también ha citado para el 23 de mayo al representante de Catalunya Sí Que es Pot en la Mesa, Joan Josep Nuet, finalmente imputado aunque había quedado fuera de la querella de la Fiscalía contra los cuatro miembros de JxSí de la Mesa.

Seguir leyendo »

Badalona capgira la llei Montoro i prioritzarà les inversions al pagament del deute

Badalona vol treure's la cotilla de l'austeritat que denuncien molts ajuntaments. El govern de la tercera ciutat més poblada de Catalunya ha anunciat que destinarà la major part dels 21 milions d'euros de superàvit que va aconseguir l'any passat a inversions socials en lloc d'amortitzar deute bancari, capgirant així els criteris establerts a la Llei d'Estabilitat Pressupostària i en Llei de Racionalització i Sostenibilitat de les Administracions Locals (LRSAL), més coneguda com a Llei Montoro.

"Les inversions en necessitats socials bàsiques són prioritàries a les amortitzacions de deute", assegura el tercer tinent d'alcaldia i regidor de Badalona Democràtica, Jose Téllez (Guanyem Badalona), encarregat de la hisenda municipal des que la unió dels regidors de Guanyem, ERC i ICV-EUiA va fer fora de l'alcaldia de la ciutat a Xavier García Albiol (PP).

Seguir leyendo »

Badalona da la vuelta a la ley Montoro y priorizará las inversiones al pago de la deuda

Badalona quiere quitarse el corsé de la austeridad que denuncian muchos ayuntamientos. El gobierno de la tercera ciudad más poblada de Catalunya ha anunciado que destinará la mayor parte de los 21 millones de euros de superávit que logró el año pasado a inversiones sociales en lugar de amortizar deuda bancaria, dando así la vuelta los criterios establecidos en la Ley de Estabilidad Presupuestaria y en Ley de Racionalización y Sosteniblidad de las Administraciones Locales (LRSAL), más conocida como Ley Montoro.

"Las inversiones en necesidades sociales básicas son prioritarias a las amortizaciones de deuda", asegura el tercer teniente de alcaldía y concejal de Badalona Democrática, Jose Téllez (Guanyem Badalona), encargado de la hacienda municipal desde que la unión de los concejales de Guanyem, ERC e ICV-EUiA echó de la alcaldía de la ciudad a Xavier García Albiol (PP).

Seguir leyendo »

Catalunya començarà a cobrar l'impost al sucre amb la por que Montoro el tombi

Comprar un refresc a Catalunya serà més car a partir d'aquest 1 de maig. L'impost a les begudes ensucrades entrarà en vigor amb la incògnita de si el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en crearà un altre d'igual per tombar el que la Generalitat va incloure en els pressupostos autonòmics aprovats el passat mes de març.

La previsió del Govern és recaptar 27 milions en el que queda d'any i 41 en el proper exercici. Aquesta recaptació es podria veure qüestionada si el Govern central acaba aprovant un impost similar. La llei de finançament autonòmic dóna prioritat a l'Estat sobre les comunitats a l'hora de gravar un mateix fet. No obstant això, indica que l'Estat ha rescabalar les comunitats quan aprovi un impost que suposi una pèrdua de recursos per a les autonomies. És a dir, qui grava primer, guanya.

Seguir leyendo »

Catalunya empezará a cobrar el impuesto al azúcar con el miedo a que lo tumbe Montoro

Comprar un refresco en Catalunya será más caro a partir de este 1 de mayo. El impuesto a las bebidas azucaradas entrará en vigor con la incógnita de si el ministro de Hacienda, Cristóbal Montoro, creará otro igual para tumbar el que la Generalitat incluyó en los presupuestos autonómicos aprobados el pasado mes de marzo.

La previsión del Govern es recaudar 27 millones en lo que queda de año y 41 en el próximo ejercicio. Esta recaudación podría verse cuestionada si el Gobierno central termina aprobando un impuesto similar. La ley de financiación autonómica da prioridad al Estado sobre las comunidades a la hora de gravar un mismo hecho. Sin embargo, indica que el Estado debe resarcir a las comunidades cuando apruebe un impuesto que suponga una pérdida de recursos para las autonomías. Es decir, quien grava primero, gana.

Seguir leyendo »

Ada Colau proposa rescindir el contracte de les obres de Glòries pels sobrecostos i els retards

Esquitxada pels  nyaps i la corrupció i amb un sobrecost que com a mínim pujarà a 12 milions d'euros, les obres del túnel de Glòries s'han convertit en un maldecap pel govern d'Ada Colau. Després d'analitzar la situació amb els grups municipals i els veïns, l'Executiu ha optat per fer creu i ratlla i s'ha decantat per rescindir el contracte amb la Unió Temporal d'Empreses (UTE) que executa l'obra i licitar-ne un de nou. Això implicarà aturar l'obra de deu a dotze mesos, segons els càlculs municipals.

Encara que no cal formalment, el govern vol que l'oposició avali la resolució del contracte, per la qual cosa portarà l'assumpte a una comissió extraordinària dilluns que ve. Els motius per rescindir el contracte són el "retard no recuperable" de l'UTE a l'hora d'executar l'obra i la "impossibilitat fefaent" de complir amb el calendari previst, segons ha explicat aquest dijous la regidora d'Urbanisme, Janet Sanz.

Seguir leyendo »

Ada Colau propone rescindir el contrato de las obras de Glòries por los sobrecostes y los retrasos

Salpicada por las chapuzas y la corrupción y con un sobrecoste que como mínimo subirá a 12 millones de euros, las obras del túnel de Glòries se han convertido en un quebradero de cabeza para el gobierno de Ada Colau. Tras analizar la situación con los grupos municipales y los vecinos, el Ejecutivo ha optado por hacer borrón y cuenta nueva y se ha decantado por rescindir el contrato con la Unión Temporal de Empresas (UTE) que ejecuta la obra y licitar uno nuevo. Esto implicará parar la obra de diez a doce meses, según los cálculos municipales.

Aunque no es necesario formalmente, el gobierno quiere que la oposición avale la resolución del contrato, por lo que llevará el asunto a una comisión extraordinaria el próximo lunes. Los motivos para rescindir el contrato son el "retraso no recuperable" de la UTE a la hora de ejecutar la obra y la "imposibilidad fehaciente" de cumplir con el calendario previsto, según ha explicado este jueves la concejal de Urbanismo, Janet Sanz.

Seguir leyendo »