Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ICV porta davant el jutge la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat

ICV recorre la prórroga dels pressupostos davant el TSJC. A la imatge, el secretari general i diputat Josep Vendrell.

catalunyaplural.cat

Barcelona —

La pròrroga pressupostària amb la qual funciona el Govern de la Generalitat des de principis d'any, i que ha suposat una retallada addicional de la despesa d'uns 2.000 milions respecte al 2012, anirà aquest dimarts camí dels tribunals. ICV presenta aquest matí un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la pròrroga dels comptes decretada el 27 d'agost per l'Executiu de CiU, en considerar els ecosocialistes que es tracta d'un “frau democràtic”.

El secretari general d'ICV i diputat al Parlament de Catalunya, Josep Vendrell, sosté que la pròrroga “vulnera el dret dels diputats a conèixer, debatre i esmenar” els pressupostos públics de la Generalitat. Vendrell lamenta que el Govern d'Artur Mas defugi la seva obligació de presentar els comptes també a la ciutadania. “Vulnera la Constitució, l'Estatut i el propi reglament del Parlament”, afirma.

Aquest serà el primer any des de la reinstauració de la Generalitat durant el qual es desconeixerà l'estat dels comptes, denuncia el dirigent d'ICV, que afegeix que ara les retallades s'apliquen “d'amagat”. Com a exemple, denuncia l'ajust de 17,5 milions d'euros que ha d'afrontar l'Hospital Clínic de Barcelona, i pel qual haurà de traslladar algunes de les seves activitats al centre privat Hospital Sagrat Cor. Aquesta retallada és un “exemple clamorós” de la dificultat de saber on es duen a terme els ajustos, que a més no s'han decidit al Parlament i s'apliquen de forma unilateral per part del Govern, ha criticat.

Una retallada de 2.000 milions per ajustar-se al dèficit

La pròrroga recorreguda ara per ICV va ser aprovada oficialment en el primer Consell Executiu del Govern després de l'aturada estiuenca, tot i que ja s'havia anunciat mesos abans i es venia funcionant amb els comptes de 2012 des de principis d'any. Amb això, la Generalitat adapta el pressupost a l'objectiu del dèficit autoritzat pel govern central, del 1,58% del PIB, amb el que s'ha vist obligada a retallar 2.000 milions d'euros respecte a l'anterior curs, segons va explicar el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. Al llarg de l'any, el Govern ja ha rebaixat les seves despeses per valor de 1.681 milions, així que només li queda culminar la retallada fins a arribar als 2.000 milions esmentats.

“És una reducció excessiva”, va reconèixer en el seu moment Mas-Colell, per després assegurar que els “sap greu” manejar aquestes xifres, tot i que va culpar l'Estat de no ser just amb el repartiment del compliment del dèficit. Aquest mes de juliol, l'executiu central va accedir a relaxar aquest objectiu del 1,2% fixat fins al 1,58% però encara va quedar lluny del 2% reivindicat pel Govern d'Artur Mas.

Recurs Proteccio Drets Diputats-Des Aprovacio Pressupostos by Catalunya Plural

Etiquetas
stats