Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Parlament rebutja discutir els pressupostos i deixa la legislatura en la incertesa

Puigdemont i Munté

Oriol Solé Altimira

Per primera vegada des de la restauració de la Generalitat, un Govern ha presentat al Parlament uns pressupostos sabent que no tenia els suports necessaris per tramitar-los. I per primera vegada, la Cambra els ha retornat a l'executiu. Els grups de l'oposició han aprovat les seves respectives esmenes a la totalitat per 72 vots a favor. Només els 62 diputats de Junts pel Sí han votat a favor de continuar tramitant els comptes.

La devolució dels comptes al Govern deixa la legislatura en un escenari incert. Puigdemont ha donat per trencat el pacte amb la CUP i ha anunciat que se sotmetrà a una qüestió de confiança. Juntament amb la campanya electoral i els resultats del proper 26J, l'examen al Govern marcarà els propers passos de la legislatura catalana. La CUP ha reiterat que l'acord amb Junts pel Sí no s'ha trencat sinó que “ha mutat”.

Abans de la votació, el ple s'ha suspès gairebé trenta minuts per a una reunió del grup parlamentari de Junts pel Sí i l'executiu en la qual Puigdemont ha traslladat el seu anunci. Al Govern de Puigdemont, una vegada que el president ha donat per amortitzada l'aliança amb la CUP, se li obren un ventall d'alternatives cadascuna més complicada que l'anterior: intentar recosir el pacte amb la CUP per la qüestió de confiança o optar per la geometria variable amb els altres grups (el que obligaria a disminuir o paralitzar el procés sobiranista). Al final, si Puigdemont perd la qüestió de confiança, hauria de ser substituït per un altre president de la Generalitat, que gairebé amb total seguretat convocaria eleccions anticipades.

Tal com marca l'Estatut, les anticipades només es podrien convocar a partir del 27 de setembre de 2016, data en què es complirà un any de les eleccions de 2015 que van deixar una majoria independentista per primera vegada al Parlament però que s'ha demostrat incapaç per aprovar els pressupostos.

Etiquetas
stats