Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Aena convoca una reunió urgent per evitar un nou episodi de cues a l'aeroport del Prat

Les convocatòries d'aturades parcials no s'aturen a l'aeroport del Prat

Sergi Franch

Aena ha arribat a la conclusió que no pot esperar fins dimarts per resoldre el conflicte entre els treballadors de seguretat i Eulen, l'empresa adjudicatària dels controls de seguretat de l'Aeroport del Prat. L'operador aeroportuari que ha estat el gran absent de les reunions de mediació convocades insta ara als actors que siguin “responsables” i s'asseguin de nou després de la reunió de mediació fallida d'ahir a la matinada. Els convoca amb caràcter d'urgència aquest proper diumenge al matí. 

I és que fins ara no hi ha acord per a la desconvocatòria de les aturades parcials convocades a l'aeroport del Prat que tindran lloc precisament aquest proper diumenge 6 d'agost i que es repetirien dilluns. Aquest divendres, el secretari general de Treball, Josep Ginesta, que havia afavorit la trobada entre el comitè d'empresa i els representants de la direcció d'Eulen, amb AENA com a observador, va anunciar que hi hauria una nova reunió de mediació. Però a partir de dimarts de la setmana vinent. Sense acord, es repetirien novament les imatges de cues que es van viure aquest divendres en els accessos a les terminals. 

La mataroniana reunió de mediació celebrada ahir va durar més de dotze hores i va acabar passada la una de la matinada. Es van tractar quatre assumptes de caràcter general: reorganització del treball, calendari anual d'activitats, formació dels treballadors i pujada salarial. Precisament en aquest últim punt van embarrancar les converses. Els treballadors i els representants de l'empresa van arribar a un principi d'acord en els tres primers punts, però la proposta econòmica dista molt de ser satisfactòria pels representants dels treballadors.

L'empresa va posar sobre la taula un increment salarial de 0,18 euros l'hora, un augment de 1,44 euros al dia. La reivindicació dels empleats de seguretat passa per un augment de sou d'uns 350 euros, mentre que la direcció de la companyia es va limitar a oferir un increment que no arriba a sumar més de 30 euros per a les nòmines que de mitjana se situen entorn als 900.

“Una absoluta pèrdua de temps”, denunciava que havia estat la reunió Juan Carlos Giménez, assessor del comitè de vaga dels empleats. Els treballadors demanen un augment que en les plantilles de vigilància d'altres serveis, com el tren o els Ferrocarrils de la Generalitat, diuen que ja es contempla i que es troba entre els 300 i els 400 euros.

Fins a la reunió d'ahir divendres, Aena justificava la seva absència en la mediació -que li demanava la Generalitat i els representants dels treballadors- perquè no es considerava part del conflicte laboral que enfronta la direcció d'Eulen i els seus treballadors. “No seurem a negociar per un problema entre una empresa privada i els seus treballadors” assegurava fins fa pocs dies. 

Una posició que la Generalitat ha criticat i que en boca del conseller de Territori, Josep Rull, assenyalava que “hi ha una inhibició gravíssima per part de l'Estat i per part d'Aena, que no participen en les tasques de mediació”. Per això, Rull va exigir a AENA que s'assegués a la mediació, “insto formalment Aena que participi”, va repetir el conseller. 

L'operadora va adjudicar al juny de 2016, el contracte de seguretat en els controls a Eulen per dos anys. Substituïa així a l'anterior empresa, Prosegur, expedientada en diverses ocasions per llargues esperes i altres irregularitats en els filtres. La licitació es va tancar per 23,1 milions d'euros, quan al principi estava fixada en 23,6 milions.

Amb la subrogació de diversos treballadors de Prosegur a Eulen, els salaris van passar de 1.300 a 1.100 euros. Els treballadors que es van incorporar a la plantilla d'aproximadament 350 empleats que organitzen les cues, vigilen els escàners i registren els objectes dels viatgers cobren amb la nova adjudicatària 900 euros nets. Els treballadors denuncien que no s'abona part del complement d'escàners i que davant la manca de personal i el salari dels agents es veuen obligats a fer hores extres. 

Les properes aturades parcials estan convocades pels dies 6, 7, 11 i 13 d'agost, mentre que a partir del dia 14 la plantilla intensificarà la seva protesta i durà a terme una vaga indefinida de 24 hores. Si la reunió d'aquest diumenge convocada per Aena on estan cridats a assistir la direcció de l'empresa i els empleats no pot evitar-ho. 

Etiquetas
stats