Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel amenaza con una guerra en Líbano
Moreno y Rueda piden que el Gobierno busque mayorías para los Presupuestos
Los problemas que no preocupan a los españoles. Opina Rosa María Artal

Artur Mas diu que Rajoy no li ha proposat cap solució per a Catalunya

Imatge de la reunió entre Mas i Rajoy.

Irene Castro

Madrid —

Artur Mas i Mariano Rajoy no han arribat a cap acord respecte a la consulta per la independència de Catalunya. Així ho ha manifestat el president de la Generalitat en una roda de premsa després de la reunió que ha mantingut amb Rajoy: “No hi ha proposta per part de l'Estat més enllà de dir-nos que no es pot celebrar”, ha assenyalat després que el president del Govern li hagi reiterat que és “il·legal”.

“Estem decidits a fer la consulta”, ha afirmat Mas, que ha recordat que aquesta decisió compta amb el suport de la “majoria social i parlamentària”: “El nostre objectiu és fer-ho de manera legal però ara per ara no és possible”, ha reconegut abans d'assegurar que té la “màxima disposició” per negociar i arribar a un acord.

Més seguirà endavant amb la seva intenció de celebrar la consulta i ha expressat que posarà “tota la carn a la graella” per complir aquest objectiu. Tot i que ha lamentat que la reunió no hagi complert les seves “expectatives” que el Govern de Rajoy li fes alguna “proposta” per solucionar “el conflicte polític entre Catalunya i la resta de l'Estat”, ha assenyalat que no està tot acabat i que hi ha un “clima de diàleg obert”.

El president català no ha volgut pronunciar-se sobre què passarà si finalment l'“Estat decideix entorpir la consulta” recorrent al Constitucional i davant un hipotètic pronunciament en contra de l'alt tribunal. “Entrarem en una fase diferent però això no s'ha produït”, ha explicat Mas, que ha destacat que fins al 9-N “hem de concentrar totes les energies” perquè es pugui celebrar.

Només començar la seva intervenció, Mas ha estat interromput pels crits d'unes persones que han irromput al local al crit de “Visca Espanya”. No obstant això, la roda de premsa ha continuat i aquestes persones no han arribat a baixar a la sala on es desenvolupava.

Rajoy ha convidat Mas a treballar dins de la llei. No obstant això, el president va rebutjar aquest dilluns modificar la Constitució per tendir a un Estat més federal, com li va proposar el líder del PSOE, Pedro Sánchez. L'argument del president va ser que ara no concitaria el mateix “consens” que en el procés constituent de 1978. Mas ha recriminat que els dos grans partits no tenen una postura comuna sobre una “tercera via” i ha assenyalat que és l'Estat el que ha ara fer una proposta.

La reunió entre Rajoy i Mas a la Moncloa s'ha prolongat durant dues hores i mitja i s'ha produït en ple escàndol pels diners que Jordi Pujol va ocultar durant dècades a l'estranger. El president de la Generalitat s'ha remès a les mesures que va anunciar aquest dimarts i ha justificat que “tots els partits tenen problemes amb la justícia”. “Estem en una fase en què estan sortint molts temes d'abans però molt pocs d'ara”, ha apuntat abans de celebrar que “aflorin” perquè no es tornin a repetir.

Mas també ha parlat del document de “23 temes” diferents al dret a decidir que ha plantejat a Rajoy. Entre ells ha destacat l'economia, els serveis públics, la sanitat, la dependència i les infraestructures. En aquesta línia ha emfatitzat que hi ha “un clima de diàleg obert” i, en concret, ha celebrat que el Govern estigui estudiant que una part dels interessos del fons financer que van rebre les autonomies “es puguin deixar de pagar”.

Etiquetas
stats