Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Un jutge obliga el CIE de Barcelona a permetre el contacte físic entre familiars i interns

Manifestació al CIE de la Zona Franca de Barcelona / Enric Català

Pau Rodríguez

Barcelona —

Contundent disposició dels jutges que controlen del Centre d'Internament d'Estrangers de Barcelona, que insta a aquest centre de reclusió d'immigrants a millorar diversos aspectes que afecten a les condicions de vida dels interns i que, tal com estan ara, atempten a la “dignitat humana”. Els magistrats urgeixen al CIE ubicat a la Zona Franca de la capital catalana a que retiri les mampares que separen els interns dels seus familiars durant les visites, que amplïi els horaris d'aquestes visites, que permeti regular la temperatura de les dutxes i que col·loqui lavabos a les cel·les on dormen els interns.

La decisió dels jutges ve arran de la denúncia per part de la campanya Tanquem els CIE de que diversos interns van ser agredits per la policia entre el 31 de desembre i l'1 de gener. En aquest sentit, la disposició judicial constata que la versió recollida de les suposades víctimes coincideix -sense incórrer en cap contradicció- i s'emplaça a investigar més a fons els fets. Per ara, apunta al que ja havia denunciat Tanquem els CIE: que els incidents van desencadenar-se després que un policia retirés de les dutxes per la força a diversos interns que encara anaven ensabonats.

En relació amb aquests disturbis, els jutges també recorden a la direcció del centre que té “l'obligació” de remetre'ls els partes mèdics de les lesions dels interns -siguin quines siguin les seves causes-. En aquest cas, asseguren haver descobert, després d'entrevistar-se amb metges i infermeres adscrits al CIE, que “no s'han enviat la totalitat dels partes mèdics”.

“Privar-los d'un últim contacte és poc humanitari”

Una de les parts més concloents del document emès pels magistrats -dels jutjats número 1 i 17 de Barcelona- és la que té relació amb les visites de familiars. Actualment, els interns estan separats dels familiars per una mampara que impedeix el contacte físic. Doncs bé, els jutges ordenen que es retiri qualsevol impediment al contacte, i decreten que la vigilància visual per part de la policia és una mesura de control suficient en les entrevistes.

“Les mampares i reixes limiten greument el dret a la intimitat, a la dignitat personal i a rebre un tracte humanitari i no degradant, sobretot quan es tracta de persones privades de llibertat no per haver comès un delicte, sinó per a ser expulsades d'Espanya”, considera la justícia, que afegeix que “privar els interns d'un últim contacte físic, encara que sigui una carícia o una abraçada dels seus familiars i amics, és poc humanitari i absolutament evitable per part de l'Estat”.

També en relació a les visites, i atenent les queixes dels interns i els activistes contra aquests centres, els magistrats disposen que s'amplïi l'horari de visites per a familiars també a la tarda, entre 17 i 19 h -fins ara era només al matí, entre les 11 i les 12.30 h-. Això vulnerava un auto anterior de la justícia. I per les entrevistes amb entitats humanitàries, es prohibeix al director del CIE que les limiti “arbitràriament”.

Millors condicions: a les dutxes i a les cel·les

En la línea d'una demanda de millores en les condicions d'internament dels estrangers reclosos al CIE, la disposició dels magistrats obliga també al centre a, tan aviat com pugui, establir un sistema d'escalfament de l'aigua de les dutxes que permeti regular-ne la temperatura i incorporar a les cel·les un lavabo. En aquest últim cas, la manca de vàters constitueix també un atemptat a la “dignitat humana”, segons els jutges, perquè et fa dependre d'una tercera persona per a satisfer una necessitat corporal que acostuma a ser urgent.

La exigència de canvis en favor d'una estada més suportable per als interns, segons els magistrats, és obligada per aconseguir una major estabilitat. En un centre on els interns “viuen una situació dramàtica, pitjor que a les presons”, “s'han de solucionar els aspectes de la vida diària que puguin causar conflictes entre els interns i les forces de l'ordre”, sentencien.

Etiquetas
stats