Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

CiU i ERC voten en bloc per permetre tramitar els pressupostos

CiU i ERC donen llum verda a tramitar els pressupostos i seguiran negociant

Arturo Puente

CiU i ERC han tornat a votar en bloc per donar llum verda a la tramitació del projecte de llei dels Pressupostos de la Generalitat per al 2015. Tots dos grups han sumat els seus 70 diputats per bloquejar les cinc esmenes a la totalitat de la resta de formacions, que només han pogut sumar 62 vots. Així, els de Junqueras han permès que el projecte pressupostari del conseller Andreu Mas-Collel, titllat de “fictici” i “antisocial” per l'oposició i fins i tot criticat per la mateixa Esquerra, passi el seu primer examen al ple. Segons ha explicat el diputat d'ERC, Lluís Salvadó, el suport del seu partit a la tramitació del projecte vol permetre un marge per seguir negociant amb Mas un avançament electoral en clau plebiscitària.

ERC ha retirat a més la seva esmena a la totalitat a la Llei d'Acompanyament com “gest de generositat amb el Govern”, de manera que la Llei de Mesures Fiscals i Financeres ha superat també aquest primer tràmit amb el mateix nombre de vots i tot i la oposició de la resta de partits, que han criticat durament la postura d'ERC.

Corresponent el gest del seu soci, el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, s'han emplaçat després del ple per reunir-se en els pròxims dies al Parlament i continuar negociant sobre unes possibles eleccions anticipades i la llista conjunta, un assumpte sobre el qual tots dos estan enrocats en posicions enfrontades. El Govern ha reiterat que els pressupostos no estan vinculats a l'avançament electoral i que aquest només és possible si Junqueras accedeix a anar en una llista conjunta.

Malgrat que ha donat llum verda al ple als dos projectes pressupostaris, ERC preveu presentar esmenes parcials quan els comptes arribin a la comissió, entre el 19 i el 23 de gener. Els republicans mantenen que els presentats pel Govern són uns pressupostos ficticis perquè fien un important ingrés de 2.000 milions a una negociació amb el Govern de Rajoy. La postura d'ERC és que el Govern prorrogui els comptes de l'any passat amb una esmena que garanteixi que els funcionaris recuperen la paga extra i completar la jornada dels interins.

Els grups de l'oposició han criticat la llei d'acompanyament i han carregat contra ERC per retirar la seva esmena a la totalitat. La diputada Alícia Romero, del PSC, ha considerat que la llei de mesures fiscals presentada per Mas-Collel és “injusta” i “poc rigorosa” per la seva falta de progressivitat. José Manuel Coto, del PP, ha acusat el Govern de convertir Catalunya en un “infern fiscal” i ha recordat a ERC que es va comprometre a no votar mai més uns pressupostos autonòmics. Des d'ICV-EUiA, Joan Mena ha retret a ERC el seu vot favorable a una llei d'acompanyament que consolida la desigualtat social i l'opacitat.

Etiquetas
stats