Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Guàrdia Civil escorcolla l'Ajuntament de Tarragona i deté l'excap de gabinet de l'alcalde

Josep Fèlix Ballesteros (al centre) va declarar com a imputat en el cas Inipro el passat mes de gener

elDiario.es Catalunya

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimecres quatre persones, entre elles Gustavo Cuadrado, excap de gabinet de l'alcalde de Tarragona, i el primer tinent d'alcalde de Viladecans, Joaquín Guerrero (PSC), pel cas de corrupció Inipro, que afecta el PSC. Els agents també practiquen 11 escorcolls en entitats públiques, mercantils, despatxos professionals i domicilis a les províncies de Tarragona i Barcelona. Entre ells, figuren els ajuntaments de Tarragona, Viladecans i Palau-Solità i Plegamans (Barcelona), tots ells liderats pel PSC.

També han estat arrestats un dels administradors d'Inipro, Ricard Campàs; i l'empresari d'Itinere –vinculada a Inipro–, Enrique Miró. Segons ha informat la Guàrdia Civil, s'investiguen possibles delictes contra l'administració pública en el marc d'una operació que es va iniciar a finals de 2015. L'origen del cas afecta a l'Institut Municipal de Serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona per l'adjudicació d'un contracte a la mercantil Iniciatives i Programes (Inipro).

Les entrades i registres es realitzen a l'Ajuntament de Tarragona per accedir al servidor i obtenir dades d'un dels detinguts, en els Ajuntaments de Viladecans i Palau-Solità i Plegamans, en dues mercantils a Barcelona i Viladecans, en un despatx professional a Viladecans i un altre a Reus, i en els domicilis dels quatre detinguts. El jutjat d'instrucció 1 de Tarragona ha ordenat l'operació.

En aquest jutjat, dins del cas Inipro, va declarar com investigat –antic imputat– el passat mes de gener l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC). Se l'investiga per delictes de prevaricació, tràfic d'influències, malversació i alteració de preus en subhastes públiques. En l'acte que ordenava citar a declarar Ballesteros com investigat, el jutge va considerar que Ballesteros “no va actuar per evitar que es continués amb els lliuraments de diners públics a una empresa [Inipro] en la contractació dels semblava advertir des del principi serioses sospites d'irregularitat”.

Què és el cas Inipro?

L'origen de la investigació del cas Inipro és una denúncia de la CUP de Tarragona. Els fets es remunten al 2010, quan va finalitzar el contracte municipal per valor de 61.011,60 euros amb l'empresa Inipro, que tradicionalment ha estat vinculada a la contractació dels ajuntaments governats pel PSC.

En les condicions de contractació amb el consistori tarragoní es fixava la impossibilitat de prorrogar el contracte que va acabar en 2010. Malgrat això, la interlocutòria judicial assenyala que la relació econòmica entre l'Institut Municipal de Servei Social de Tarragona (IMSST) i Inipro es va prorrogar durant 21 mesos sense tenir suport contractual, i que els pagaments van ascendir a 215.145,57 euros.

El jutge sospita que el servei contractat no era necessari, que hi va haver un “adreçament” de l'adjudicació a Inipro, que es va excloure a qualsevol altre competidor i que podria haver-hi una contrapartida que des de l'administració es podria haver obtingut a canvi d'obtenir el contracte a Inipro. A més de Ballesteros, estan investigades 10 persones.

L'empresari detingut, molt proper al PSC

L'administrador d'Inipro detingut, Ricard Campàs, és un empresari molt proper al PSC. De fet va ser militant del partit almenys fins el 2013, quan després d'una tanda d'investigacions va dimitir el gerent de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona sospitós d'entregar a Campàs els contractes investigats. La vinculació de Campàs amb el PSC no es queda en el carnet de militant: l'any 1988 va ser el número 13 a la llista dels socialistes per Lleida a les eleccions al Parlament (pàgina 2 del document enllaçat de la Junta Electoral).

A preguntes Catalunya Plural, un membre de l'equip de comunicació del PSC ha explicat que cometria una infracció de la Llei de Protecció de Dades si desvelava si Campàs manté el carnet del PSC, per la qual cosa ha rebutjat aclarir si l'empresari detingut encara és militant del partit. En tot cas, ha explicat, les mesures disciplinàries del partit cap als seus militants s'emprenen quan s'obre judici oral.

Etiquetas
stats