Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ada Colau aconsegueix la cessió de 200 pisos buits del banc dolent

Ada Colau i el regidor d'habitatge Josep M. Montaner

João França

Fa un mes i mig l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau assegurava que l'Ajuntament aconseguiria pisos buits “per les bones o per la llei”. En aquella ocasió va donar un mes de marge a la Sareb –el “banc dolent”– perquè cedís els 562 habitatges buits que declarava tenir a Barcelona i va assegurar que en cas contrari aplicaria la llei per imposar la cessió obligatòria. Després de setmanes de negociació, aquest dimecres Barcelona i la Sareb han signat un conveni pel qual la Sareb cedeix a l'Ajuntament 200 pisos buits per un període de 8 anys.

Colau va criticar en el seu moment que la Sareb reclamava que l'Ajuntament es fes càrrec de la rehabilitació dels pisos, que només oferia cessió per tres anys –quan podria tornar a comercialitzar els pisos rehabilitats– i amb una compensació de 175 euros al mes per al banc. L'acord final és per una cessió de vuit anys i els costos de rehabilitació compartits al 50% entre l'Ajuntament i la Sareb. Un centenar dels habitatges cedits estan buits i tindran un cost per Barcelona de 175 euros mensuals i la resta es cedeixen ocupats amb un cost de 75 euros mensuals.

Els habitatges buits s'incorporaran a la bossa de lloguer social de l'Ajuntament i podran servir per donar respostes a famílies en situació d'emergència habitacional. En el cas dels pisos ocupats, l'Ajuntament comprovarà quina és la situació de les famílies que els ocupen, per determinar quina és la seva situació social i valorar si s'ha de regularitzar l’habitatge amb un lloguer social.

La PAH de Barcelona, que fa uns dies exigia més respostes a Colau, ha celebrat especialment l'actitud de l'Ajuntament davant les ocupacions en precari. “Això no només es un discurs diferent de l'escoltat fins ara des de les institucions, en el que criminalització de la pobresa era la tònica general, sinó que és un reconeixement a una realitat social que hem d’abordar”, assegura la PAH en un comunicat. Els activistes emfatitzen que aquesta mesura només és possible gràcies a la llei 24/2015 impulsada amb la ILP de la PAH.

L'Ajuntament disposarà de forma immediata de 50 d'aquests habitatges. Ara Colau reclama acords similars a la resta d'entitats bancàries, que sumen 1.400 pisos buits a la ciutat de Barcelona.

Etiquetas
stats