Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un venedor ambulant entra en presó preventiva per colpejar un policia amb una branca

L'acusat després de l'enfrontament amb els agents de la Guàrdia Urbana

João França

El jutjat d'instrucció número 25 de Barcelona ha decretat presó preventiva contra un venedor ambulant, S.M.D., després que la Guàrdia Urbana i la Fiscalia el denunciessin per colpejar un agent el passat dimecres. La jutgessa pren aquesta decisió basada en “la gravetat dels fets, la pena que podria imposar-se, el greu risc de fuga i l'alarma social”. En un vídeo dels fets denunciats es veu com l'acusat colpeja un policia amb una branca, però el seu advocat, Andrés García Berrio, considera que la mesura aplicada és desproporcionada.

“Se l'acusa d'un únic delicte i les lesions no són greus, sinó un tall al cap, però s'han negat totes les mesures més proporcionals que hem plantejat, com la imposició d'una fiança o l'obligació de comparèixer diàriament”, explica García Berrio. S'hi van oposar tant la Fiscalia com l'acusació particular, exercida per un despatx contractat per l'Ajuntament de Barcelona per la defensa de la Guàrdia Urbana. “Un factor clau que ha envoltat tota aquesta situació era l'origen d'aquesta persona, que porta 11 anys a Barcelona”, afegeix l'advocat, que explica que a Catalunya s'aplica el doble de cops la presó preventiva a les persones estrangeres.

S.M.D. ha declarat davant la jutgessa instructora que abans dels fets recollits en les imatges, havia estat agredit per agents de policia de paisà a la Barceloneta. En un comunicat publicat el dijous pel Sindicat de Manters en relació als fets, els venedors asseguren el dimecres sis d'ells “van ser rebuts literalment a cops al sortir del metro”. Expliquen que els policies van aïllar l'acusat, “que va rebre més cops de porra”, i que “es va defensar retornant un cop a un dels policies que el colpejava”. El col·lectiu remarca que les imatges publicades no mostren els moments anteriors als fets recollits.

Els manters lamenten que “fa temps que la violència exercida cap a nosaltres s'ha acceptat com quelcom natural”. “Tenim desenes de companys amb cames i mans trencades per operatius policials”, afegeixen.

“Mà dura” contra els manters

Segons el parer dels manters, la Guàrdia Urbana “prepara el terreny per a la mà dura i convèncer l'opinió pública que una mica més de repressió és necessària”, mentre que determinats polítics “volen convertir-nos un cop més en el tema de l'estiu perquè els produeix més vots”.

Una de les pràctiques policials habituals és esperar al carrer als manters que surten del metro per vendre a les zones més turístiques i requisar-los la mercaderia. En un d'aquests operatius, fa unes setmanes, un policia li va dir a un manter: “No tens papers, calla”. Els manters han denunciat que la Guàrdia Urbana acompanya les seves actuacions d'insults i provocacions. “Violen la nostra dignitat i la nostra llibertat de circulació i ens persegueixen pels carrers amb porres extensibles, com si fóssim animals”, han alertat els venedors.

Etiquetas
stats