Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diario del Cooperativsmo forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Este bloque está patrocinado por la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat

Llegeix El Diari del Cooperativisme en català.

Barcelona, Sant Cugat i Girona, ciutats que emprenen amb el cooperativisme

Centre d'emprenedoria de Barcelona Activa    Foto/ Barcelona Actriva

Tomeu Ferrer

Barcelona —

Alguns ajuntaments s'han dotat de potents organitzacions per a fomentar l'emprenedoria. En aquest procés el cooperativisme és una de les propostes de les quals s'informa perquè es considera una opció útil a l'hora de crear un nou projecte. Als interessats se'ls comunica quin és el model d'empresa cooperativa, quines diferències hi ha amb altres formes societàries, quins tràmits s'han de seguir per constituir cooperatives i quins són els avantatges suposa crear-ne una.

Xavier Daumont és tècnic de l'àrea d'emprenedoria de Barcelona Activa. Fa molts anys que l'entitat creada pel consistori de Barcelona col·labora amb la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) en el procés de formació que segueixen les persones que demanen orientació per crear la seva feina. Això suposa que la FCTC com a mínim faci un acte mensual de presentació del model cooperatiu a la seu de Barcelona Activa.

Aquesta col·laboració és molt potent en una entitat per la qual l'any 2013 van passar 15.000 usuaris únics amb la intenció de crear la seva empresa. Unes 5.000 persones van assistir als seminaris de 2, 3, i 4 hores. Es van atendre més de 9.000 consultes i més de mil persones van participar en els seus diferents programes.

“A Barcelona Activa el primer que fem és dissenyar un itinerari formatiu. Escoltem quin és el projecte empresarial de les persones que hi acudeixen, l'ajudem amb la formació que cal i l'acompanyem a fer el pla d'empresa”, explica Daumont. En aquesta darrera etapa s'informa dels diferents tipus d'empresa que es poden crear, entre elles la cooperativa.

“De vegades les persones ja tenen clar quin tipus d'empresa volen constituir. En altres casos ho decideixen durant la formació. Si volen fer una cooperativa, poden assistir a les xerrades que fa mensualment la Federació a Barcelona Activa. I si després volen continuar en la mateixa direcció, se'ls deriva a la FCTC que té també, per exemple, la cooperativa especialitzada l'Aposta dedicada a la formació i acompanyament en la creació de cooperatives”, explica Daumont.

Daumont aclareix que de vegades les persones que volen crear una empresa no tenen clar com la volen fer. “No tot és blanc o negre” afirma. Així si l'equip que vol posar en marxa la nova societat és de dues persones o una sola, no es pot constituir, per motius legals, una cooperativa. Però, a partir de 3 persones això ja és possible. I llavors el que prima és la idea que cadascú pugui tenir en funció de la seva concepció“, assegura el tècnic de Barcelona Activa. No obstant això, quan l'emprenedor no té una idea prèvia de forma societària que voldria utilitzar, el programa informa dels diferents tipus d'empresa, i és aquí on s'expliquen a grans trets les característiques de les cooperatives. Si l'emprenedor vol crear una empresa d'economia social, des de Barcelona Activa se l'hi dóna una primera instrucció especialitzada: una càpsula de dues hores, i si estan encara més interessats, se'ls adreça a la FCTC, explica Daumont.

Els últims anys els usuaris han incrementat el seu interès per al cooperativisme, coincidint amb la crisi econòmica, admet Daumont, però Barcelona Activa no té dades exactes sobre el nombre de cooperatives creades per persones assessorades a partir del seu servei.

A Barcelona Activa es desenvolupen altres activitats relacionades amb l'economia social. Així, hi ha les càpsules temàtiques referides a les cooperatives. També es realitzen activitats de sensibilització com els tallers d'emprenedors socials i els programes de divulgació de les finances ètiques, assegura Daumont.

Sant Cugat Actiu

Sant Cugat del Vallès, és un municipi on el consistori ha decidit optar per la creació d'ocupació de qualitat. I ho fa promocionant la creació d'empreses amb valors socials. L'any 2013 a través de la fundació Sant Cugat Actiu, el consistori va convocar un concurs de creació de cooperatives i societats laborals. La intenció era posar en marxa mecanismes per lluitar amb eficàcia contra l'atur. “Ens vam adonar que els plans formatius que es poden crear des dels municipis moltes vegades serveixen només per donar feina durant sis mesos a les persones que ho necessiten, però acabat aquest temps en molts casos els afectats tornen a l'atur perquè ningú els ofereix feina coincident amb el que han après”, explica Carme Mitjans, tècnica de la fundació Sant Cugat Actiu.

Per tant, es va decidir impulsar la creació d'empreses de contingut social que generin llocs de treball de qualitat i que s'adrecin als sectors laborals en perill d'exclusió. Sant Cugat és una població amb un nivell d'atur inferior a la mitjana del país. Però, la falta de feina afecta especialment a col·lectius específics: joves i persones de més de 45 anys. Per això mateix, en les bases del concurs posat en marxa, s'ha sobreponderat que els projectes es destinin als dos grups esmentats.

El concurs, del qual aquest any se celebrarà la segona edició, consisteix a premiar fins a quatre projectes de noves empreses. Els premis són coses tangibles: el cost de l'allotjament durant sis mesos, l'acompanyament en el procés de creació i consolidació de la societat i una subvenció de fins a 20.000 euros per projecte, però vinculada a aconseguir una sèrie de fites en el camí de l'afermament del nou projecte, explica la Carme Mitjans.

En la primera edició de cinc projectes presentats a Sant Cugat, se'n van acceptar tres. Això vol dir que s'han creat 3 cooperatives amb 3 llocs de treball en cada cas. Les empreses faran aquest any ja almenys una nova contractació i se n'esperen més per al 2015.

En la segona edició s'ha obert el ventall i a més de cooperatives i Societats Laborals Limitades es poden acollir també altres figures com les Societats Limitades. “Ho hem fet perquè hem vist que de vegades l'equip inicial són dues persones i així es pot crear l'empresa i després quan troben el tercer membre es pot crear la cooperativa, si ho volen”, diu la Carme Mitjans.

La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, amb qui Sant Cugat Actiu col·labora en l'apartat de ciutats cooperatives, té en aquest programa un paper de primer ordre, diu la responsable. “Primer, en les dues sessions on s'explica què són les cooperatives i com s'organitzen aquest tipus d'empreses. Però, també ens ajuden a solucionar problemes inesperats que es donen durant el seu procés de consolidació ”, diu la Carme Mitjans. I posa un exemple: “Vam veure que feia falta formació en gestió financera. Li vam demanar al tècnic de la FCTC, José Manuel Delgado, i es va organitzar un petit curs de formació en tresoreria, al qual va ajudar el Nino Ramírez, també de la Federació”, afirma Mitjans.

Les tres cooperatives creades a Sant Cugat gràcies al concurs de creació d'empreses d'economia social, mostren el tarannà dels seus impulsors. Una cooperativa, Sabor afegit, ha creat unes galetes de verdures, conegudes com a bvegetables que ja tenen gran sortida. Són uns productes sense conservants i colorants, ni tenen sucres. A més de particulars, les escoles hi han vist una forma de subministrar verdura per als menús dels nens i nenes. La segona és un centre de formació per a crear horts ecològics: l'Ortiga: treballen en col·laboració amb un centre de producció de menjar de qualitat i en poc temps han doblat la facturació. El tercer projecte, ja en marxa, és Sinergia 360º que es defineix com una societat destinada a generar fonts d'ingressos suplementaris per a les famílies. Es basa en l'intercanvi de béns i serveis a partir d'una moneda virtual com és l'eQ.

Qualsevol veí pot aportar-hi un producte que es vendrà a un altre veí. De la transacció en queda un petit percentatge per a la cooperativa. Però, el més interessant és que es poden fer intercanvis de treball. Així, un veí que sap pintar pot ser contractat a través de la cooperativa per algú que necessita els seus serveis. Com que la societat fa d'intermediària, el treball genera IVA. També el treballador a través de la cooperativa pot assegurar-se que està contractat durant el temps en què realitza la feina, cosa que genera cotitzacions socials, que per a col·lectius com les persones de més de 45 anys és molt interessant, diu Carme Mitjans.

Girona Emprèn

L'ajuntament de Girona articula les mesures de suport a l'emprenedoria a través de Girona Emprèn, un servei municipal que funciona des de 2008, que està vinculat amb la xarxa Catalunya Emprèn del Departament d'Empresa i Ocupació.

L'ajuntament de Girona va declarar el 2013 la ciutat com a municipi cooperatiu, una iniciativa impulsada per la FCTC. Això va suposar posar en marxa un programa de foment de la fórmula cooperativa, que és vigent actualment, expliquen a Girona Emprèn.

Un any abans, el 2012, animada per la Federació de Cooperatives, la ciutat es va adherir a l'any internacional de les cooperatives. Això suposà incorporar la cooperativa com a eix de treball de l'àrea de promoció d'ocupació, cosa que es concretà en dues xerrades de difusió del cooperativisme i una exposició. En aquest sentit el consistori gironí admet que aquest tipus d'empresa és encara poc coneguda. Per això es va dissenyar un pla de foment del cooperativisme iniciat l'octubre de 2013 i que es desenvoluparà fins a finals d'enguany.

La difusió del cooperativisme, es fa d'acord amb la FCTC amb qui l'ajuntament de Girona ha firmat un conveni que assegura que les jornades i sessions informatives que es programen responen a necessitats reals i que aquestes jornades les dirigeixen experts coneixedors del cooperativisme.

L'esmentada expertesa ha fet que Girona realitzi un pla per donar a conèixer la cooperativa a prescriptors de fórmules jurídiques d'empresa “el novembre passat vam organitzar una jornada tècnica sobre el procés de constitució de cooperatives, adreçada, específicament a professionals, gestors i assessors d'empresa”, explica Marta Madrenas, Tinenta d'Alcalde regidora de l'àrea de Promoció i Ocupació. La jornada es va dividir en tres blocs. El primer sobre els trets característics de les cooperatives. El segon sobre aspectes vinculats amb els tràmits de constitució i el tercer bloc per conèixer les especificitats de la gestió econòmica i fiscal de l'empresa cooperativa.

A banda de les promocions que fan els municipis, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya organitza directament sessions informatives dirigides a emprenedors. Les fa cada 15 dies a la seva seu del Carrer Premià, 15 de Barcelona, a Sants. Aquestes sessions s'uneixen a les que mensualment es realitzen a Barcelona Activa a la mateixa ciutat. Quan els projectes de cooperativa estan constituïts o en fase de creació també se'ls assessora a la mateixa seu, amb cita prèvia. Això ha suposat que el 2013 es doblés la xifra de persones que van rebre informació a la FCTC sobre com crear una cooperativa, cosa que va suposar fer créixer un 20% el nombre de cooperatives constituïdes a Catalunya.

Sobre este blog

El Diario del Cooperativsmo forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Este bloque está patrocinado por la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat

Llegeix El Diari del Cooperativisme en català.

Etiquetas
stats