eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

CATALUNYA

Ghana, una Àfrica creativa i viable

Situat entre Costa d'Ivori i Togo, el país del panafricanista Kwame Nkrumah és un dels més pacífics, democràtics i pròspers de l'Àfrica occidental

El president nord-americà Barack Obama ho va triar per a la seva primera visita al continent negre i molts afroamericans es van instal·lar allà a la recerca de les seves arrels

Ghana, que va ser un dels principals mercats d'esclaus per al Nou Món, exhibeix ara els forts on els empresonava com a reclam turístic

- PUBLICIDAD -
El mercado de Kejetia, en la ciudad de Kumasi, en la región ghanesa de Ashanti / Adam Cohn

El mercat de Kejetia, a la ciutat de Kumasi, a la regió ghanesa de Ashanti / Adam Cohn

De Ghana s’en parla poc als diaris d’arreu el món i això és un bon senyal. Es tracta d'un dels països més estables, democràtics i lliures d'incidents, i també d'un dels més pròspers, de l'Àfrica occidental. Per això, una visita per Ghana acaba sent una experiència inoblidable de creativitat, xivarri i colors de l’Àfrica en un entorn menys caòtic i més assequible. Un viatge per l’Àfrica que somia en present.

Per descobrir l'essencial de la història de Ghana, el primer país de la regió que va accedir a la independència, el 1957, res millor que una visita al mausoleu de Kwame Nkrumah, el líder que va guiar el país en el seu naixement, i un dels grans defensors del panafricanisme. Una gran avinguda amb dos estanys flanquejats amb estatuetes d'uns agenollats tocadors de "abein", l'instrument de banya que es fa bufar per rendir honors a un personatge carismàtic, condueix al monument en el qual descansa Nkrumah per a l'eternitat des del 1992, quan la seva figura va ser rehabilitada públicament.

El parc homenatge a Nkrumah s'ubica a l'antic camp de polo, cosa que reforça el simbolisme ja que a l’ època colonial no admetia la presència dels negres, i pràcticament al costat de la immensa plaça de la Independència, ampla per admetre imponents desfilades militars i amb grades que l'envolten i tapen la vista al mar. La plaça és l'única reminiscència estètica de vel·leïtats prosoviétiques i de règims autoritaris, que van ser part de la història de Ghana.

Paisaje costero de Ghana, uno de los países más estables del África occidental / Guillaume Coline

Paisatje costaner de Ghana, un dels països més estables de l'Àfrica occidental / Guillaume Coline

Lliure de guerres amb veïns, promovent institucions democràtiques des de 1992, amb nivells de delinqüència raonables, Ghana avança cap al futur amb menys incerteses que moltes nacions que l'envolten. I amb orgull. Ghana enarbora la bandera de la diàspora i és la llar que molts afroamericans dels Estats Units han escollit per a instal·lar-se a l'Àfrica i reivindicar les seves arrels.

Alguns apartaments de luxe amb vistes al mar parlen d’aquests nouvinguts al país, que tornen segles després que els seus ancestres haguessin estat portats a Amèrica com a esclaus. No és d'estranyar que Ghana fos el destí del primer viatge de Barack Obama quan va ser elegit president dels Estats Units en 2008. Ghana és una democràcia estable des de 1992, quan el dictador Jerry Rawlings va decidir sotmetre la seva presidència a les urnes i va saber desaparèixer de l'escena pública. Si s'analitzen els seus veïns al golf de Guinea (Costa d'Ivori, Togo, Burkina Faso, Sierra Leone, Libèria ...), la trajectòria té mèrit.

Els antics forts on s’empresonava als esclaus abans de fer navegar aquestes galeres del terror a l'Atlàntic són una de les principals visites turístiques de Ghana, l'antiga Costa d'Or de l'època colonial, un país beneït amb magnífiques platges en el seu extens litoral.

I les comunicacions per carretera, encara que molt més lentes que les d'Europa, no són de les pitjors d'Àfrica. Ghana va ser un dels mercats d'esclaus més importants, després va ser un important productor d'or i, ara, una nova meca del petroli a l'Àfrica, cosa que ha desfermat un boom immobiliari.

Como en las ciudades occidentales, los centros comerciales dominan la zona moderna de Accra / Jbdodane

Com a les ciutats occidentals, els centres comercials dominen la zona moderna d'Accra / Jbdodane

Accra és una capital afable i fins a cert punt segura. També és calorosa i està afectada per embussos de trànsit impropis de les seves dimensions mitjanes, però presenta una escena cultural i musical atractives. El país també compta amb el llegat cultural de l'imperi Ashanti i amb una de les artesanies tèxtils més preuades de tot Àfrica.

Un barri digna per visitar i tenir una idea de com és Accra és Teshi, somnolent com tots i, alhora, encissador. Els comerços s'alineen al llarg de la carretera principal, de forma colorista, amb cartells pintats a mà, anuncis de cabelleres trenades perfectes, i quadres per adornar parets amb persoatges famosos.

El castillo de Elmina en la costa de Ghana / Bdinphoenix

El castell d'Elmina a la costa de Ghana / Bdinphoenix

El mar ni s'intueix, però està a menys d'un quilòmetre. A la costa hi ha les barcasses de pescadors i un barri degradat amb barraques de sostres de llauna. I afloren tallers artesanals on s'elaboren taüts en forma d'avió, de llaunes de refresc o fins i tot de pianos. És una singularitat més de Ghana, un exemple d'Àfrica viable, possible i atractiva.

Vueling ofereix vols setmanals des de Barcelona a Accra a partir del juny i tot l'estiu.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha