Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

L'incompliment del Pla Estratègic marca la celebració del Dia Mundial de l'Hepatitis C

La Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C y l'Associació Catalana de Malalts d'Hepatitis en una concentració a Plaça Sant Jaume / SANDRA LÁZARO

Caralp Mariné

“Estic afectat pel virus de l'Hepatitis C des de fa uns 20 anys que jo sàpiga”, explica Fèlix Valero a aquest diari. Li van donar el primer tractament per combatre la malaltia el 2002, l'anomenat Interferon, un medicament bastant agressiu i amb poques respostes positives. No va saber en quina fase de la malaltia estava fins que aquest any, i després de la seva constant lluita amb el suport de la Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C, li van fer un estudi en profunditat. Està en la fase 3, la prèvia a la fase més perillosa en la qual el fetge entra en cirrosi. El metge li ha prescrit un tractament d'antivirals orals d'acció directa, els nous medicaments que curen el virus, però està en llista d'espera per poder obtenir-lo. “Almenys esperaré sis mesos, i ningú em pot garantir que no passaré a la fase 4 durant aquest temps”, lamenta Valero.

Al març es va aprovar a tot l'Estat el Pla Estratègic per a l'abordatge de l'hepatitis C en el qual es detalla quin tipus de malalts han de tenir accés a un d'aquests tractaments d'acció directa. Segons el document tots els afectats per aquesta malaltia en fase 2, 3 i 4 se'ls ha de prescriure el medicament. Però de moment, com exemplifica el cas de Fèlix Valero, no tots tenen accés. El mateix li passa a Marcos Fernando, qui explica a Catalunya Plural que fa uns mesos la seva metge de l'Hospital de Figueres li va dir que al trobar-se en fase 3 tenia dret a rebre el nou tractament que cura el virus, però va advertir-li que “no es fes il·lusions”. Creu que podria passar un any o més per poder rebre el medicament.

Indignat demana a les autoritats que donin el tractament a tot el món, no només ja per curar-los, sinó per prevenir el contagi. “La seguretat social que pago em serveix per curar-me el refredat però per res més”, diu enfadat.

Tot i això el Departament de Salut de la Generalitat commemorava aquest dimarts el Dia Mundial de l'Hepatitis oferint noves dades sobre el total de pacients tractats a Catalunya, que segons aquestes, demostren un augment del nombre de pacients atesos. Entre gener i juny de 2015, segons la Generalitat, s'han tractat 3.153 pacients, a diferència del mateix període de l'any anterior amb 1.437 pacients i aquest any es van facturar gairebé 58 milions d'euros més en tractaments per a l'hepatitis C.

Valero, que no està satisfet amb el nombre de pacients a qui es don el medicament, explica que a ell el van posar en llista d'espera, ja que el metge li va explicar que l'Hospital d'Olot, on ell es tracta, només està autoritzat a receptar el medicament a dos o tres pacients al mes.

A raó del dia Mundial de l'Hepatitis la delegació catalana de la Plataforma d'Afectats va emetre un comunicat on expressen la seva indignació. Assenyalen que el Pla Estratègic, és “una mentida perquè hi ha metges que diuen a alguns F2 que no hi ha tractament per a ells fins que no empitjorin”. Es queixen també que a Catalunya hi hagi afectats que tinguin la malaltia des de fa més de 15 anys i als que no se'ls ha practicat cap Fibroescan, la prova que determina en quina fase de la malaltia es troba el pacient. També es queixen de la manca de transparència sobre la situació de la malaltia i el nombre d'afectats. Així ho expressaven també un grup pertanyent a la Plataforma en una concentració a la Plaça Sant Jaume de Barcelona el matí en què es commemorava el Dia Mundial de l'Hepatitis. “Els interessos econòmics de la indústria farmacèutica en convivència amb els diferents governs, nacional i autonòmic, obstaculitzen l'accés generalitzat a aquesta cura”, deien atribuint la falta de tractaments a la voluntat política.

Lluita ciutadana per l'accés al tractament 

De fet, el Pla Estratègic es va dissenyar després de la pressió de col·lectius d'afectats que van sortir al carrer per demanar que el nou tractament d'acció directa que cura la malaltia, l'anomenat Sovaldi, arribi a tothom. Malgrat que la seva aprovació alguns pacients encara no ho reben, i altres, els que si, han hagut de lluitar per aconseguir-ho.

És el cas de Maria Helena Ciprés, qui gràcies a l'ajuda de l'advocada de la Plataforma i les seves peticions, demandes i denúncies al govern ha aconseguit finalment rebre tractament. “Em van transmetre la malaltia fa uns 40 anys, el metge em va dir que podia ser per la transfusió de sang que em van fer en néixer la meva filla, perquè jo no he consumit mai droga”, diu a Catalunya Plural. Està en la fase 2, i per tant, d'entrada havia de rebre el tractament però el metge li va dir que “encara estava bastant bé”. “El 2014 em van dir que em donarien el tractament però que no sabien quan”, recorda ella. Finalment al juliol, després d'una llarga lluita, li van receptar el medicament. “Vaig arribar a posar una denúncia a l'atenció al ciutadà a l'Hospital 2 de Maig on em tracten”, explica. En l'última anàlisi, i gràcies a aquest medicament, va sortir que el virus era ja “indetectable”.

Això és precisament perquè el Sovaldi mostra un grau d'eficàcia alt, ja que més del 90% dels pacients arriben a curar-se. Aquest tractament, però, va generar polèmica per l'alt preu de venda que el laboratori Gilead, descobridor del tractament, va marcar, i que Espanya va haver de negociar per poder pagar-lo, i tot i així no pot comprar tractaments per a tots els afectats.

L'OMS calcula que cada any 400 milions de persones viuen amb hepatitis B o C i 1,4 moren d'hepatitis viral. A Catalunya, segons va expressar el conseller Boi Ruiz al març, hi ha 15.132 afectats, i va assegurar que 9.401 serien tractats amb el nou medicament.

Al Fèlix Valero i al Marcos Fernando només els queda, mentre el govern central i autonòmic segueixi incomplint el Pla Estratègic, lluitar per aconseguir el tractament. “Què li costarà més a la Seguretat Social, pagar-me el tractament o ajudar el meu fill quan quedi orfe?”, lamenta desesperat en Fernando.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats