Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
¿Cómo ha votado cada municipio de Catalunya desde 1980?
La acampada por Gaza culmina su segunda semana: “Seguiremos”
Opinión - Eurovisión y Europa, hundidas de la mano. Por Rosa María Artal

Artur Mas desautoritza el pla cap a la independència de Junts pel Sí i la CUP

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas

Oriol Solé Altimira

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha desautoritzat aquest dimecres el pla cap a la independència pactat entre Junts pel Sí i la CUP que es va plasmar en la declaració aprovada al Parlament el passat 9 de novembre. Mas ha considerat que el termini de 18 mesos (ara ja 16) per aconseguir la independència de Catalunya suposa posar al Govern de la Generalitat “un deure que no podrà complir”.

Dos mesos després d'abandonar la presidència de la Generalitat, Mas ha relaxat les expectatives sobre les tres lleis essencials per la independència previstes per Junts pel Sí i la CUP, les normes del procés constituent i la Hisenda i la Seguretat Social catalanes. “No podem demanar que el Parlament faci moltes lleis en 18 mesos quan sabem que les tombaran des de Madrid”, ha dit l'expresident.

Així mateix, Mas ha descartat que en un any i mig Catalunya sigui independent amb el pla traçat per les forces independentistes. “Si algú es pensa que en 16 mesos ja haurem proclamat la independència li estem posant al Govern un deure que no podrà complir”, ha asseverat Mas en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Per contra, Mas ha rescatat l'apartat del programa de Junts pel Sí en el qual la candidatura es mostrava “expectant” a la convocatòria d'un referèndum, i ho ha vinculat a la negociació actual per la investidura del Govern de l'Estat. En la línia del líder de Convergència al Congrés, Francesc Homs, l'expresident ha previst que si els socialistes acceptessin un referèndum, DiL i ERC votarien a favor d'un govern PSOE-Podem.

Segons el parer de Mas, sí que se li pot demanar al Govern de Puigdemont que “prepari” les estructures d'Estat “per fer funcionar un Estat com el català fins on es pugui i que no ho tombin des de Madrid”. Així mateix, un altre dels deures que Mas creu que els ciutadans li poden posar a l'actual Executiu català és obrir un procés constituent que permeti “començar a imaginar la constitució catalana”. Finalment, Mas ha valorat que al nou Govern se li pot exigir preparar les lleis de transitorietat jurídica “per garantir ningú tingui cap problema en el moment de la transició definitiva”.

Mas ha raonat que “hi ha coses que Govern no pot fer” amb les finances de la Generalitat intervingudes pel Govern central i el fre de les lleis independentistes al Tribunal Constitucional. I sense citar cap membre de l'executiu de Puigdemont, ha conclòs: “Recomano molt poca estètica i molt poc postureo i molt ajustar-se als deures pendents, que són molts”.

Mas celebra que Junqueras es reuneixi amb Montoro

Mas ha celebrat que el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, es reuneixi amb els ministres d'Economia i Hisenda, Luis de Guindos i Cristóbal Montoro. Per Mas, aquestes trobades són una manera d'intentar solucionar el fet que la Generalitat “no té diners per pagar a final de mes” i no obstant això ha d'abonar les factures als seus proveïdors.

“Quan el Govern de Convergència parlava amb el Govern era sospitós d'anar a fer pactes poc nobles”, ha dit Mas, que ha considerat que les reunions amb de Guindos i Montoro suposen “enfrontar-se a la realitat”.

Etiquetas
stats