Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Convergència arriba acorralada a la setmana clau del judici del cas Palau

Daniel Osàcar arribant a la ciutat de la Justicia dijous passat

Oriol Solé Altimira

Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) viurà aquesta setmana una estació destacada en el seu particular viacrucis de la corrupció. Les negociacions de la Fiscalia amb Jordi i Gemma Montull perquè avalin que el partit es va finançar il·legalment a través del Palau de la Música han continuat des que la segona sessió del judici va acabar dijous passat i seguiran fins que aquest dimecres comenci la declaració dels acusats del cas Palau.

La peça clau en el tauler és Gemma Montull, exdirectora financera del Palau de la Música i per a qui la Fiscalia demana 26 anys de presó, un any i mig menys que la presó que sol·licita pel seu pare i pel totpoderós exlíder de la institució cultural, Fèlix Millet. Si es consuma l'acord amb el ministeri públic, Gemma Montull declararà en primer lloc en comptes de Millet, i ratificarà l'“acord criminal” descrit en l'acusació del fiscal Emilio Sánchez Ulled pel qual Ferrovial va pagar 6,6 milions d'euros a CDC en comissions il·legals a través del Palau per aconseguir contractes d'obra pública.

El pacte comportaria l'acord d'algunes preguntes. L'interrogatori del fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled a Gemma Montull es preveu que sigui tremendament minuciós i tan extens que podria ocupar tota la sessió de dimecres, cosa que deixaria la declaració de Fèlix Millet per dijous. Tot i que el partit al·legui que el relat de Gemma Montull obeeix a un intent desesperat d'alleujar la seva situació processal, la confirmació del finançament il·legal de CDC per part d'una de les principals implicades del cas causarà un terratrèmol polític de grans magnituds. L'oposició del Parlament ja es frega les mans.

Osàcar, assenyalat

Amb tot, els Montull no preveuen assenyalar cap polític de Convergència i, si es consuma la confessió, inculparan l'únic acusat del partit, el seu extresorer Daniel Osàcar, que afronta set anys i mig de presó. Perquè Gemma Montull aconsegueixi una rebaixa de la pena sol·licitada per la Fiscalia que la salvi de trepitjar la presó haurà de confirmar que el “Daniel” que apareix una vegada i una altra en els documents de la causa és Osàcar. Jordi Montull, segons les fonts consultades, ratificaria les paraules de la seva filla.

No s'anirà més enllà del relat acusatori del fiscal. Per tant, excepte sorpresa majúscula, no es podrà acreditar si Osàcar va rebre instruccions dels màxims responsables de CDC. A diferència de Millet i els Montull, Osàcar no va embutxacar-se ni un euro del Palau. Tot per i per al partit. Artur Mas va posar al 2015 la mà al foc per Osàcar, al qual s'ha vist cansat i decaigut en les primeres sessions del judici. Declararà després dels Montull i Millet.

La maniobra dels Montull ha agafat amb el pas canviat a qui va ser el capitost del Palau, Fèlix Millet. L'expresident del Palau també ha sondejat la Fiscalia, però té remotes possibilitats d'aconseguir una rebaixa en les penes per part de totes les acusacions –Fiscalia, el Consorci del Palau, la Fundació Orfeó Català, l'Advocacia de l'Estat i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona. L'escenari per Jordi Montull es similar.

La partida de Millet es jugarà quan toqui sol·licitar els beneficis penitenciaris i escurçar la seva eventual estada a la presó. També intentarà convèncer el tribunal de l'atenuant de la confessió: dos mesos després d'esclatar el cas, va confessar haver-se dut 3,3 milions, xifra que Millet podria fer augmentar en la seva declaració com a acusat. Diverses acusacions no estan disposades a acceptar aquest reconeixement de l'espoli com una confessió que pugui comportar beneficis penitenciaris. Al judici s'ha arribat sense saber el destí de 9 dels 34 milions als quals ascendeix el saqueig, ja que els bancs no van proporcionar els resguards de les sortides d'efectiu.

El paper de Montull en camuflar les comissions

En l'engranatge de comissions de Ferovial a CDC a canvi d'obra pública, Sánchez Ulled sosté que Gemma Montull, com a directora financera del Palau, “controlava al seu gust tots els mecanismes” usats pel desviament de diners. “Va contribuir intencional i decisivament a la seva sofistifació”, afegeix el fiscal. Segons el fiscal, dels 6,6 milions desviats, 3,7 milions es van lliurar en efectiu Osàcar, i la resta es van camuflar en factures i convenis de col·laboració cultural “falsos” amb la Fundació Trias Fargas, vinculada a CDC.

En la partida dels Montull perquè Gemma no trepitgi la presó també ha cobrat importància la responsabilitat civil de més de 20 milions d'euros que demanen totes les acusacions. L'execució de la sentència ha de resoldre com es reparteix entre Millet, els Montull i Rosa Garicano, exdirectora financera del Palau, que ja tenen la major part dels seus béns embargats. A última hora, Gemma Montull ha presentat un document en el qual intenta demostrar que ella no va espoliar 3,3 milions del Palau, sinó que van anar a parar a despeses de Fèlix Millet.

També el dimecres, abans que comencin a declarar els acusats, el tribunal pot resoldre les qüestions prèvies plantejades, un tràmit que podria allargar-se perquè les parts al·legaran vulneració de drets fonamentals en funció del que decideixin els magistrats. Entre totes les qüestions prèvies plantejades destaquen la petició de prescripció per als dos directius de Ferrovial acusats. I l'exclusió com a prova, per haver-se trencat la cadena de custòdia, d'un CD amb diversos documents en què es va basar Hisenda per concloure que CDC es va finançar il·legalment a través del Palau. No obstant, el tribunal també podria dirimir algunes d'aquestes qüestions en la sentència.

Etiquetas
stats