Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Tres economistes convidats per CiU carreguen contra la Renda Garantida al Parlament

Els impulsors de la ILP per la Renda Garantida davant el Parlament / @bcnencomu

Siscu Baiges

Barcelona —

Tres economistes han fet un atac frontal contra la proposició de llei de la Renda Garantida de Ciutadania en la sessió de la Comissió de Benestar, Família i Immigració que l’estudia, davant la desesperació dels promotors de la iniciativa legislativa popular que l'ha portat al Parlament. Els tres economistes havien estat convidats per CiU.

Dos catedràtics d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra –Guillem López-Casasnovas i Oriol Amat– i un de la Universitat de Barcelona, Josep Oliver, han considerat que aquesta proposició és inaplicable i que el Govern de la Generalitat no té prou capacitat econòmica per fer-li front. López-Casasnovas ha arribat a referir-s'hi com un “disbarat”. “Està fora de lloc”, ha dit Oliver. Els tres economistes han plantejat tots els dubtes i suspicàcies contra els quals han vingut lluitant els portaveus de la ILP que va recollir més de 120.000 firmes i que ha de tancar els seus treballs abans de finals de mes. Oriol Amat ha tret l'espantall dels fraus en els subsidis, de la manca de voluntat de buscar feina de les persones que rebin aquesta Renda i de l'excés de corrupció al nostre país. “Estem al paradís del frau”, ha afirmat.

Guillem López-Casanovas ha barrejat els conceptes de Renda Garantida de Ciutadania i de Renda Bàsica a l'hora de fer els càlculs d'allò que pot costar el projecte a debat. Ha parlat d’un cost de 52.900 milions d'euros mentre que Oriol Amat l'ha situat en 40.000 milions. En ambdós casos, quantitats superiors al pressupost actual de la Generalitat.

En canvi, l'economista Jordi Arcarons, que va comparèixer amb anterioritat a la Comissió i que ha fet els càlculs del cost presentats pels promotors de la ILP, va reduir aquest cost a 3.000 milions. “Aquesta llei no és la solució”, ha dit amb contundència. Per ell, la solució dels problemes de desigualtat i pobresa passa per millorar l'educació, promoure l’emprenedoria i combatre el frau. Josep Oliver considera que “es pretén fer un salt d'escala pel qual aquest projecte de llei no serveix. El país no se'l pot permetre”.

Els tres economistes s'han mostrat contraris al text de la proposició de llei que assenyala que els 664 euros de la Renda Garantida de Ciutadania es rebran sense contrapartides laborals, tot i que en el seu redactat sí que s'assenyala que els beneficiaris hauran d'acceptar ofertes de treball que s’adiguin amb el seu perfil personal i professional. Tots tres han coincidit també en assenyalar la gravetat de la situació de pobresa que pateix Catalunya però no hi veuen solucions a curt termini.

Oriol Amat ha tancat les compareixences del trio d'economistes obrint una petita escletxa constructiva: “El meu model sés Nova Zelanda, on es dóna molts diners a les persones en situació de pobresa però també els exigeixen moltes contrapartides”. No ha estat suficient per compensar la indignació dels promotors de la ILP que tant els ha costat portar a debat al Parlament i que, si tot va bé, haurà de convertir-se en llei en les properes setmanes.

Etiquetas
stats