Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

“Els que cremen banderes o fan escraches estan a les antípodes de la meva ideologia”

La candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, al Parlament de Catalunya / SANDRA LÁZARO

Jordi Molina

Barcelona —

Inés Arrimadas (Jerez de la Frontera, 1981) vol ser la primera dona en convertir-se en presidenta de la Generalitat de Catalunya. De moment, les enquestes la deixen lluny d'aquesta fita, reservada segons tots els sondejos a la candidatura de Junts pel Sí, de qui Arrimadas assegura ser “l'única alternativa creïble”. Andalusa de pares de salmantins, vol governar per a tots els catalans perquè, com sol dir, “a l'atur no hi ha dues cues, una per a independentistes i una altra per a no independentistes”. En aquesta conversa, repassem alguns dels capítols més controvertits de la història de Ciutadans, que podria erigir-se en el partit de l'oposició el pròxim 27 de setembre.

En només cinc anys ha passat de ser militant a candidata a desbancar Artur Mas de la Generalitat. Com porta el repte?

Són temps de fer política si no volem que la facin per nosaltres. Així que aquesta evolució és la resposta a la necessitat de prendre partit. De donar la cara, no com fan alguns en aquestes mateixes eleccions. Avui tenim a tocar un canvi molt important i a Ciutadans sentim que ho estem aconseguint. Notem el suport del carrer.

El 27-S és plebiscitari?

En democràcia no hi ha plebiscits. Nosaltres diem que estem davant unes autonòmiques importants, les de més importància des de la democràcia a Catalunya.

Albert Rivera no es presenta a President, però està en campanya tan o més que vostè ... ¿Tant en depenen?

Estem molt orgullosos de comptar amb el polític més ben valorat d’Espanya segons totes les enquestes, però a Ciutadans tenim la sort de ser un gran equip i amb un bon projecte. A més, l’Albert no ha marxat. No comprem aquest marc mental que les eleccions catalanes són una cosa i les espanyoles una altra. Ell ha decidit ser el president de tots els catalans i, a més, de tots els espanyols. Per això està amb nosaltres. Per això i perquè és el nostre president.

Què proposa, a grans trets, Ciutadans?

Tenim un desafiament separatista i cal posicionar-se. Garantirem la unió dels catalans amb la resta d'espanyols, però no només cal parlar d'unió, també de regeneració, de mesures socials, de reformes. No volem posar les coses fàcils a Mas i passar per alt la corrupció o les seves retallades en educació o sanitat, o l'atur.

Creuen que els altres partits li estan posant fàcil a Mas?

El que crec és que Mas no està rendint comptes de la seva obra de govern. I no ho fa perquè ha estat un desastre. Crec que Mas mai ha estat independentista. No fa tants anys que deia que l'independentisme era una cosa antiga. Fins i tot que no tenia sentit en el segle XXI i en el marc de la Unió Europea i de sobte es va il·luminar. Es va il·luminar o simplement va veure el que se li venia a sobre.

Què se li venia a sobre?

La corrupció. Li sembla poc? Ell ha estat dirigent de CDC i soci de Pujol durant tots aquests anys en què s'ha demostrat que Convergència ha tingut casos de corrupció molt greus. No tinc cap dubte que té responsabilitat política de tot el que ha passat.

Què els proposa als ciutadans que demanen un canvi en la relació amb Espanya?

Totes les propostes han d'estar dins de la legalitat. Si la proposta és una Catalunya fora d'Espanya i fora de la UE... Això no és política, és un cop contra la democràcia. Els polítics, per ser democràtics, hem d'estar dins d'un marc legal. Ara, jo no em fico en els sentiments de la gent. Ni li demano a ningú que renunciï a la seva identitat. Els sentiments no es legislen. La meva feina és solucionar els problemes de la gent, siguin o no independentistes. I no hi ha cap estudi d'opinió que ens digui que el principal problema dels catalans sigui el que diu en el seu DNI. A l'oficina de l'atur no hi ha dues cues, una per a independentistes i una altra de no independentistes.

En quines circumstàncies sí que respectarien un referèndum sobre la independència?

Nosaltres som demòcrates. Respectaríem un referèndum si es guanyés on s'ha de guanyar, que és al Congrés. No ho volem, ni per sortir d'Espanya ni de la UE, però en aquest cas, si es guanya on cal guanyar democràticament, el respectaria. Però no respectarem que s'usin unes institucions, com les catalanes, que no són les que toquen, per aconseguir un objectiu que no és el nostre.

Sap que és difícil, per no dir aritmèticament impossible, que el Congrés l'aprovi ...

Potser perquè no és bo. Li poso un exemple: La CUP. Ells volen sortir de la UE. Els agradaria que la UE no existís. Què fem amb ells? Doncs dir-los que segueixin fent els procediments per convèncer la resta. És impossible? No ho sé. Jo respecto a tothom, però la gent ha d'entendre que han d'haver majories. Ciutadans proposa millorar el conjunt d'Espanya. Tenim propostes per a despolititzar la Justícia, millorar el finançament. Però no per saltar-nos les lleis.

Admeten que Catalunya té un problema de finançament...

No només Catalunya. El sistema de finançament de les comunitats autònomes no és bo. Si sóc presidenta de la Generalitat, treballaré per a la millor finançament per a la meva terra, que no és incompatible amb el millor sistema de finançament de tot el país. El problema que hem tingut a Catalunya és que s'han gastat molts diners en duplicitats, ambaixades o que s'han destinat recursos a sis televisions públiques. Som la comunitat autònoma que més televisions públiques té. I crec que el 99% de la societat catalana voldria que aquests recursos fossin per a Sanitat o Educació. El model dels landers alemanys, que és el que ens va inspirar inicialment, ens sembla bé.

Què hi ha de dolent en el model d'immersió lingüística que té un ampli consens a Catalunya?

I quin mal hi ha en què els nens i nenes estudiïn en tres llengües? Que algú m'ho expliqui, per favor. El millor és estudiar en català, castellà i anglès. Un sistema en el qual, per cert, estudien els fills de Mas o del president Montilla. El model de la immersió lingüística és antic. Els millors sistemes d'educació són amb més d'una llengua vehicular.

Vostè creu, com Wert, que cal espanyolitzar els nens catalans?

Em sembla un error monumental que els nens catalans no puguin estudiar en una de les dues llengües oficials, com el castellà. La UNESCO diu que és un dret que els nens estudiïn en la seva llengua materna. O en anglès, la llengua dels negocis. El problema de l'educació pública a Catalunya i Espanya és estructural. Estem a la cua de tots els informes PISA. Cal tenir millors professors i canviar el mètode d'ensenyament. Anar cap a un sistema en què es memoritzi menys, i es fomenti més la creativitat o el treball en equip.

Aquests dies de campanya parlen de partits nous i vells. Vostès no són tan nous, porten 9 anys al Parlament. I no fa gaire un dels seus homes forts, Jordi Cañas, es va veure afectat per un cas de frau fiscal.

El cas de Jordi Cañas no té res a veure amb el problema de corrupció política que tenim en aquest país. En tot cas és un tema personal, que a més va tenir lloc abans de fundar-se el nostre partit. Vostè no trobarà mai un càrrec públic de Ciutadans afectat per un cas de corrupció. L'hi asseguro. Els nostres estatuts no ho permeten.

Si no era tan greu perquè va dimitir?

Som un partit que vol donar exemple i hem de ser molt exigents. Estem molt orgullosos d'haver tingut un polític en les nostres files que, per tant poc, hagi dimitit.

Però en un moment tant delicat, amb casos de corrupció que han sacsejat la política espanyola i catalana, era la millor idea reubicar-lo com a assessor al Parlament Europeu?

Miri, em sembla un insult, com a jurista, ficar el cas del Cañas dins de la corrupció. Primer, perquè està imputat, no condemnat. Ja veurem si es confirma o no. Segon, ho està per un cas personal, que va passar quan ni tan sols estava fundat el partit. Ens haurien de felicitar, veient com la resta de partits mantenen a imputats per corrupció política en els seus lcàrrercs... Ell va deixar el seu escó immediatament.

Vostès es disputen la segona plaça amb la candidatura Catalunya Sí que és Pot, on conflueix Podem amb ICV-EUiA. Tenen alguna cosa en comú?

No. És evident a hores d'ara que no podem comptar a Podemos dins dels partits no separatistes i constitucionalistes. Només cal veure el candidat a la Generalitat, el senyor Lluís Rabell, que és independentista. I més gent de la seva llista és independentista.

Suposant que ho fos, abans deia que vostè no diferencia entre sentiments...

És l'única línia vermella que posarem: respectar les lleis democràtiques. Potser puguem arribar a acords en altres mesures concretes, però nosaltres som l'alternativa a un govern no separatista i que se centri en netejar de corrupció Catalunya. I jo encara no sé què respon a Podemos a la pregunta sobre si vol, o no, que Catalunya se’n vagi. Avui som l'única fórmula que garanteix la unió d'espanyols i, a més, la regeneració democràtica.

Fa dos anys, al Parlament, el seu company de files, el diputat José Manuel Villegas, va dir: “No podem oferir assistència sanitària gratuïta i il·limitada a tot el que vingui com a turista o aquells que han entrat de forma irregular a Espanya”. Ho manté?

Sí. Fixeu-vos que ell va insistir en “il·limitada”. Les persones irregulars tindran cobertura, clar que sí. Nosaltres només diem que aquesta cobertura es cenyeixi a l'Organització Mundial de la Salut (OMS). És a dir, que cobreixi malalties greus, urgències, nens i dones embarassades, i malalties que posin en perill la salut pública. Una cobertura bastant àmplia, diria jo. El que no és adequat és que vinguin aquí a operar-se un genoll, per exemple. Cobertura no il·limitada, però si l'adequada. Ciutadans defensa un sistema de sanitat pública, universal i gratuïta per a tothom.

Una altra polèmica. El 13 octubre 2013 van abandonar la cambra catalana després d'un debat polèmic sobre el franquisme. Per què es posen nerviosos amb aquest tema?

M'agrada que tregui aquest tema. Sortim de l'hemicicle després d'un espectacle lamentable de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que sí es va posar nerviosa. El convido a veure el vídeo. No vam votar en contra de condenar-lo, simplement no vam votar res. A més moltes altres vegades ho hem condemnat, com ho vam fer en una nota de premsa després d'aquesta ocasió. I ho farem les vegades que faci falta.

En aquella ocasió van sortir del Parlament entre aplaudiments del PP, que els van acompanyar. Dóna la sensació que en aquest tema sempre són els mateixos...

Això és mentida. El que passa és que nosaltres no només condemnem la dictadura franquista. També condemnem dictadures d'altres ideologies, com la de Cuba o la de la Xina. Que, per cert, partits com ICV-EUiA s'han negat sempre a condemnar. Però vull que quedi clar en aquesta entrevista que jo sóc la primera que condemno la dictadura franquista.

¿I no els molesta manifestar-se al mateix espai que formacions ultres quan, per exemple, celebren el Dia de la Hispanitat?

Ciutadans no té cap vinculació amb cap d'aquestes formacions. El Dia de la Hispanitat és igual que l'11 de setembre, però per a tot Espanya. És com si jo dic que els independentistes de la Diada són ultres perquè, en no sé quin lloc, hi hagi una bandera espanyola cremada. No són culpables tots. Sempre hi ha pirats que cremen banderes o fan actes vandàlics.

Però en el seu partit ha hagut gent que va anar de Ciutadans a PxC ...

Que jo recordi no n'hi ha cap.

A l'estiu de 2013, Anglada va fitxar a Manuel García Florido, que havia estat alcaldable de Ciutadans a Viladecans. I, amb ell, diversos membres de Ciutadans van anar a parar les files de PxC.

¿I què em vol dir amb això? No tenim cap càrrec que vingui de PxC. I, com comprendrà, no conec el passat de tots els militants ni podem evitar que vagin on vulguin. Plataforma per Catalunya està a les antípodes de la meva ideologia política. Igual que els que cremen banderes o fan escraches, també estan a les antípodes de la meva ideologia política. El que és curiós és que no em pregunti pel militant d'ERC que va estar a Terra Lliure, per exemple.

Home, això seria més una pregunta per a ERC. També està a les antípodes de l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, o la de Barcelona, Ada Colau?

Amb Manuela Carmena podem compartir algunes coses. Amb Ada Colau, no. És independentista.

Etiquetas
stats