Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La retirada de Fachin de les primàries d'En Comú porta Podem a la fractura interna

Pablo Iglesias i Xavier Domènech

Arturo Puente

La decisió de la direcció de Podem, amb el diputat Albano-Dante Fachin al capdavant, de retirar-se de la confluència del nou partit dels comuns ha sumit la marca estatge a Catalunya en una fractura interna de conseqüències imprevisibles. Mentre la direcció ha pres aquesta decisió, la llista alternativa de Podem, encapçalada per la diputada Jéssica Albiach, es manté en el procés de primàries. El xoc de legitimitats entre ambdues està servit.

Fachin ha anunciat aquest dimecres la retirada de la candidatura de la direcció de Podem a les primàries de la confluència, assegurant que “no complia les condicions” marcades. Això malgrat que la setmana passada Podem va anunciar la seva participació en les primàries, després d'un acord signat per tots els confluents. Aquest dijous, en roda de premsa, el secretari general ha reafirmat la seva retirada, que interpreta com la sortida de Podem de la confluència.

La direcció de Podem ha carregat contra la resta de confluents, especialment contra el grup promotor liderat per Xavier Domènech, assegurant que no se'ls ha donat tota la informació sobre les votacions i que s'ha incomplert l'acord sobre el cens a què es va arribar la setmana passada.

No obstant això, la llista alternativa de Podem, de la diputada al Parlament Jéssica Albiach, no només es manté en el procés sinó que es proposa com a representant de Podem a la confluència d'En Comú. “Lamentem la retirada de la candidatura Radicalicat Democràtica. @Podem_Cat continua, mantenim la nostra voluntat de sumar! Juntes Podem!”, han assegurat aquest dimecres en un tweet.

Xoc de legitimitats

Davant el pas fet pels crítics, Fachin ha considerat aquest dijous que s'han “autoexpulsat” de Podem, per “no respectar el mandat de l'assemblea ciutadana”. Aquestes dures paraules han estat temperades instants després pel secretari general, assegurant que no s'expulsaria els càrrecs de Podem que acudissin a les primàries, però que en qualsevol cas ho farien “a títol individual”.

D'opinió contrària a Fachin és Xavier Domènech. El diputat d'En Comú Podem al Congrés considera que tot i la retirada de la direcció, Podem estarà representat a l'assemblea fundacional gràcies a les altres llistes. “Podem com a tal o el que representa Podem efectivament està participant d'aquesta construcció”, ha indicat, després de recordar que hi ha persones del partit de Pablo Iglesias que participen en altres llistes. Domènech també ha llançat un missatge a Podem perquè reconsideri la seva decisió, tot i que ha assegurat que no els esperarien.

El xoc entre les dues parts del partit morat a Catalunya, en què les dues asseguren representar Podem, es decantarà per la posició de la direcció estatal del partit. Pablo Iglesias ha reiterat en diverses ocasions el seu compromís total amb el procés de confluència català, i ha assenyalat a Domènech com el seu referent català. Malgrat això, ha preferit mantenir-se neutral en el conflicte. Aquest dijous el líder de Podemos ha mesurat les seves declaracions, assegurant que se sentia “decebut” per la decisió de Podem, però mantenint que Podem és sobirà per prendre aquesta decisió.

Greuges i excuses

A 48 hores que comencin les primàries del nou partit dels comuns, les postures semblen més enfrontades que mai. En la roda de premsa, la direcció de Podem ha ofert una extensa llista de suposats greuges que, en canvi, des del grup impulsor de la confluència qualifica d'excuses. “L'única raó del canvi d'opinió de Fachin és l'existència d'una altra llista de Podem que li fa la competència”, explicaven aquest dimecres fonts pròximes a la candidatura de Domènech.

Des del grup impulsor de la confluència s'analitza a més la retirada de la candidatura oficialista de Podem, ja que, asseguren, no està clar que pugui retirar-se la llista completa sinó candidats individualment, per ser un procés de primàries obertes.

Malgrat que totes les parts asseguren que la batalla interna no tindrà afectació a les candidatures i grups polítics que comparteixen en diferents institucions, aquest dijous el grup de Catalunya Sí Que és Pot ha mogut fitxa en reclamar a Podem la sortida de la diputada Àngels Martínez Castells del grup, segons ha avançat el diari Nació Digital. Des del grup s'al·lega que hi ha una “deixadesa de funcions” de la diputada, que va saltar als mitjans la setmana passada per haver votat l'esmena favorable al referèndum unilateral en els pressupostos, contra el criteri del seu grup. Castells és a més la persona més pròxima a Fachin al Parlament.

Etiquetas
stats