Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els veïns de Barcelona esmenen el model turístic de Trias i l'alcalde ho esquiva

Manifestació contra los pisos turísticos a la Barceloneta

Jordi Molina

Barcelona —

El concepte confluència, tant encunyat darrerament en l’òrbita política, tindrà un significat especial aquest dimarts a la biblioteca Joan Fuster de la plaça Lesseps de Barcelona. Veïns de Gràcia, Ciutat Vella, Poblenou, Sant Antoni, Poble-sec o la Barceloneta instaran a l’Ajuntament de Barcelona a replantejar-se el seu model turístic, que ha condicionat la convivència als barris de la capital catalana en els darrers anys. Ho hauran de fer, però, sense el màxim responsable del consistori barceloní, l’alcalde Xavier Trias, que no assistirà a un acte que es preveu d’alt voltatge crític.

La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) havia demanat expressament la compareixença de l’alcalde, però finalment serà la tinent d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, qui presideixi l’Audiència Pública. Igualment ignorada ha estat la petició de traslladar l’acte a l’Ajuntament “per dignitat i per respecte a la ciutadania”, degut a les limitacions de la biblioteca Joan Fuster, amb aforament de 240 persones, superat a hores d’ara segons les inscripcions online. “Tancar les portes de la seu més emblemàtica de la nostra ciutat a un acte deliberatiu que s’anuncia potent i participatiu suposa devaluar l’Audiència i menystenir la paraula del veïnatge”, lamenten des de la FAVB.

A finals de la setmana passada es van reunir representants veïnals de tota la ciutat per consensuar una posició conjunta i les principals mesures de xoc [veure aquí] que es plantejaran durant l'Audiència. Associacions de veïns –amb especial presència dels Districtes més afectats per l'impacta del boom turístic–; plataformes i moviments –Gràcia on vas, Som Paral·lel, FEM Raval...–; així com col·lectius professionals del sector turístic i portaveus de CCOO, UGT o Ecologistes en Acció; van redactar una ponència que vol fugir de la dicotomia “turisme sí, turisme no” –una “falsa controvèrsia”, segons versa el text– i abordar a fons el debat sobre l'impacte del turisme en la ciutat.

Segons el decàleg acordat, els veïns demanen, d'entrada, una moratòria de la concessió de llicències d'hotels. Una mesura que ha sonat darrerament en les protestes de la Barceloneta, Gràcia i el Paral·lel i que ja va quedar fora de joc en la modificació del Pla d'Usos de Ciutat Vella, segellada entre CiU i PP. A més, insten al Govern municipal a qualificar els pisos turístics com establiments hotelers per limitar i regular-ne la seva proliferació. En aquest sentit, val a dir que l’any 2011 a Barcelona hi havia 2.000 apartaments turístics i que ara n’hi ha 10.000.

Els veïns també pressionaran per destinar la taxa turística a compensar l'impacte que reben els barris més visitats, regular la fiscalitat de les anomenades plataformes col·laboratives i impulsar un pla de protecció d'establiments tradicionals. A més, posen l'accent en el dèficit de participació ciutadana que han comportat determinats projectes urbanístics –com ara el Pla Paral·lel– i insten a més participació real. Definir la capacitat de càrrega de visitants de les zones monumentals i fomentar l'ocupació de qualitat en el sector són algunes de les altres mesures que es plantejaran aquest dimarts.

Des de l'esclat de la crisi de la Barceloneta, l’estiu passat, que va tenir la proliferació de pisos turístics com a epicentre, els veïns s'han organitzat per articular un resposta conjunta a l'actual model turístic. Aquella va ser la gota que va fer vesar el got i la reacció va transcendir el barri pesquer per traduir-se en una onada de solidaritat impulsada per la resta de barris que pateixen l’impacte de la saturació turítica. De fet, es va arribar parlar d'efecte Barceloneta, fent referència a l’efecte Can Vies i dues mil persones es van aplegar el mes de setembre a la plaça Sant Jaume per condemnar les polítiques turístiques. Des d'aleshores, les reunions per compartir diagnòstic i consensuar propostes alternatives han estat constants.

Fruit d'aquesta pressió popular, el consistori va reaccionar a l'octubre i va anunciar algunes mesures. Entre elles la trobada d'aquest dimarts on paradoxalment, no hi serà l’alcalde. La preocupació de la ciutadania, però, contrasta amb una enquesta publicada abans d’ahir pel diari La Vanguardia que conclou que “els barcelonins continuen apreciant molt positivament que la seva ciutat s'hagi convertit en una important destinació turística”. Segons el rotatiu del grup Godó, un 80,6% dels entrevistats manté aquesta opinió, mentre que només el 13,1% s'observa aquesta transformació de Barcelona amb mals ulls. Avui dimarts aquesta suposada minoria, gens silenciosa, es farà notar a la plaça Lesseps.

Etiquetas
stats