Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Drons contra el foc

El president Ximo Puig en la reunió de coordinació per la campanya de prevenció d'incendis

Miguel Giménez

València —

La lluita contra els incendis forestals compta amb un nou aliat, els drons. Així ho ha explicat el president Ximo Puig després de participar en el Centre de Coordinació d'Emergències de L'Eliana en l'acte de presentació de les novetats de la campanya contra el foc 2017, una cita en la qual han participat representants de les diverses institucions i agències implicades en matèria de prevenció i extinció. D'aquesta manera, aquesta tecnologia s'aplicarà de forma avantguardista en la lluita contra el foc: “Es tracta d'ajudar-nos dels drons a l'hora de prendre decisions, sobretot en l'inici de l'incendi”.

Ximo Puig, qui ha tingut paraules de record per a les 64 víctimes de la tragèdia forestal que està assolant Portugal, ha apuntat que la Comunitat Valenciana ja disposa d'un decret que regula la utilització de drons, una eina pionera que es va a incorporar a les tasques de prevenció i control: “De moment tenim tres aparells i anem a anar aprenent cada vegada més gràcies al seu ús”. En aquest sentit, ha explicat l'experiència de la UME (Unitat Militar d'Emergències), que compta amb un dron per a ajudar-los en les seues tasques, “estem davant un camí molt interessant”. “La rapidesa en la detecció, en la resposta i la primera intervenció són elements bàsics”, ha dit Puig.

Major coordinació per a ser més competents

La col·laboració entre agències i institucions és vital per a ser el més eficients i competents possibles. En aquesta objectiu s'emmarca la reunió mantinguda aquest dimarts, en la qual des de la Aemet (Agència Estatal de Meteorologia) els han transmès previsions poc afalagadores respecte a les pròximes dates, amb altes temperatures que fan que el risc d'incendis siga elevat. “No obstant açò, a la Comunitat Valenciana tenim pràcticament 365 dies a l'any de perill de foc en els nostres boscos”, ha puntualitzat el cap del Consell.

En els dos últims anys, ha destacat el president, ha augmentat la cooperació entre administracions i agències per a la lluita contra el foc: “Ara hem d'augmentar els nostres esforços en la conscieciació ciutadana, perquè tots som responsables”. En el 80% dels incendis forestals està darrere el factor humà.

No obstant açò, l'estat dels boscos, “molt intervinguts”, tampoc ajuda, ja que no han estat acompanyats de les actuacions silvícoles més adequades: “S'ha fet molt però encara queda molt per fer”. En aquest sentit, Puig ha lamentat que en el passat, amb el PP en el Govern valencià, “s'ha aprofitat el problema del foc per a fer negoci”.

Risc “cada vegada major”

Precisament, la consellera d'Agricultura i Medi ambient, Elena Cebrián, que aquest dimarts ha participat en el Fórum Europa Tribuna Mediterrània, ha alertat també el risc de grans incendis, aquells que afecten a més de 500 hectàreas, és “molt alt, cada vegada major” durant “tot l'any”, per la qual cosa també ha cridat l'atenció sobre la necessitat de posar la màxima atenció, posant l'accent principalment en les polítiques de prevenció.

Cebrián ha explicat que és la major amenaça a la qual s'enfronten la societat i les diferents administracions, “és la nostra principal preocupació”, al mateix temps que cridava l'atenció sobre el fet que la Comunitat Valenciana és “especialment vulnerable” davant els incendis forestals, un perill que es veu acrescut pels efectes del canvi climàtic.

Etiquetas
stats