Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Compromís, les primàries del PSOE i el 'Acord del Prado': Una nova opció per a tirar a Rajoy de la Moncloa

Representants de PSOE, Podemos, Compromís i Esquerra Unida durant les negociacions del passat mes d'abril

Miguel Giménez

València —

Fins ara no ha pogut ser. Ni després de les eleccions de 20D, ni després de les del 26J, ni ho serà el pròxim 13 de juny, quan es debatrà la moció de censura contra Mariano Rajoy impulsada per Podemos. No obstant açò, Compromís no renuncia a aconseguir un Govern d'esquerres que desnone al Partit Popular de la Moncloa en els pròxims mesos.

Així, encara que des de la formació valencianista reconeixen que la moció de censura plantejada per Podemos amb Pablo Iglesias com a candidat és a dia d'avui inviable, no renuncien al fet que puga tirar endavant una altra iniciativa parlamentària que done a la presidència del Govern a un candidat alternatiu a l'actual president.

Com apunta el propi portaveu valencianista en el Congrés, Joan Baldoví, aqueixa possibilitat està avui més pròxima que fa tan sols unes setmanes gràcies a l'aclaparador triomf de Pedro Sánchez enfront de Susana Díaz en les primàries del PSOE: “Es pot passar de l'abstenció a la moció, perquè evidentment Mariano Rajoy no va a dimitir”.

Baldoví, qui el passat mes d'abril en un últim intent per evitar la repetició electoral va presentar la proposta d`'Acord del Prado', considera que la moció de censura que es debatrà el pròxim 13 de juny, malgrat no ser viable és “necessària”. “Aquesta i qualsevol altra que es presente”, ha dit Baldoví, qui confia que després del congrés federal del PSOE -que tindrà lloc el pròxim 17 de juny- es puguen produir acostaments dels socialistes amb la resta de partits d'esquerres.

Compromís esperarà a veure quins passos dóna el nou PSOE, encara que Baldoví demana “intel·ligència” i “generositat” tant als socialistes com a la resta de formacions d'esquerres de l'hemicicle: “Qui crea que en solitari pot està molt equivocat, perquè tots els partits que hem entrat en el Congrés hem vingut per a quedar-nos”.

Diferents grups, mateixos interessos

Els diputats valencians d'esquerres (PSPV, Compromís, Podemos i Esquerra Unida) ja s'han posat d'acord per a fer un front comú per a la defensa conjunta de les esmenes als pressupostos que passen el tall aquesta setmana i arriben al ple. “PP -Miguel Barrachina ens va dir que no li tornàrem a cridar a cap reunió- i Ciutadans s'han desmarcat”, ha explicat Baldoví, qui no es mostra molt esperançat que cap d'aqueixes esmenes tire endavant.

No obstant açò, destaca el diputat de Compromís la imatge d'unitat que s'ofereix defensant unes esmenes que a qui pretenen beneficiar és als valencians, “que estan per sobre dels interessos dels partits”. Baldoví ressalta les bones relacions existents entre els partits valencians d'esquerres, “independentment de qui dirigira al PSOE”. Encara que reconeix que el canvi en la direcció socialista pot ser positiu, “almenys, Pedro Sánchez no parla de nosaltres en els mateixos termes que Susana Díaz”. Ara toca esperar esdeveniments.

Etiquetas
stats