Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El jutge utilitzará els vídeos de trànsit per indetificar tots els agressors del 9 d'Octubre entre més de 300 ultres

Un dels agressors es retingut per un policia nacional durant la manifestació.

Sergi Pitarch

El titular del Jutjat d’Instrucció número 15 de València vol ampliar la investigació de les agressions de l’extrema dreta el 9 d’Octubre a tots els ultres que hi van acudir i que haurien participat o incitat a linxar els assistents a la manifestació pel valencià. El magistrat instructor, Vicente Ríos Segarra, ha demanat a la Policia Local les imatges de les càmeres de seguretat de trànsit per a fixar la responsabilitat de tots i cada un dels que van perpetrar els presumptes delictes d’odi.

El jutge pretén anar més enllà de la investigació policial –que es va saldar amb tretze detencions– arran de les denúncies presentades per les víctimes i les imatges i els vídeos de les agressions aportades per la Unió de Periodistes Valencians. De fet, ha lliurat un ofici a la Brigada d’Informació de la Direcció Superior de Policia de València amb la denúncia i un CD perquè identifiquen un altre imputat, Alejandro Ramírez Mendoza, “així com també altres individus que, segons sembla, van participar en els fets i que no consten en l’atestat policial”, segons la providència consultada.

A més, l’instructor ha demanat la citació com a testimoni del cap de l’operatiu policial d’aqueix dia. Cal recordar que la majoria dels antiavalots de València estaven destinats a Catalunya dins de l’operatiu muntat pel procés d’independència i una gran part dels agents de la UIP que van operar en el dispositiu del 9 d’Octubre eren de les unitats de Madrid.

Els investigadors pretenen conéixer què va passar entre les 17 h i les 19 h–la manifestació va començar a les 18 h–, on va haver-hi unes quantes agressions d’ultres als manifestants que anaven congregant-se. Dels atacs produïts entre les 17 h i les 17:45 h no hi ha vídeos ni fotografies, per la qual cosa seran fonamentals les imatges obtingudes per les càmeres de seguretat de trànsit de València, sobre tots les instal·lades a la plaça de Sant Agustí, a l’avinguda de l’Oest i al carrer de Xàtiva. En aqueixa hora i sense presència policial, membres reconeguts dels Yomus van agredir manifestants i van destrossar la parada del mitjà de comunicació Jornada, que repartia els seus exemplars abans de la marxa.

Després del primer atac van anar congregant-se en la contramanifestació il·legal membres reconeguts de l’extrema dreta valenciana, com l’expresident de Coalició Valenciana, Juan García Sentandreu. Fins un miler de persones visiblement irades van intentar evitar que la manifestació se celebrara, amb insults i accions vexatòries, com ara llançar escopinyades als assistents a la marxa per la llengua. Aquestes persones, que van evitar l’exercici normal d’un dret tan fonamental com el d’expressió o manifestació, tampoc han estat identificats.

Els primers imputats ja han estat citats a declarar durant el mes de desembre. De moment són tretze els investigats: Juan Manuel Bustos Vázquez, Vicente Javier Estruch Cortés (àlies L’Alfarrasí i membre de Yomus), Vicente Rincón Carrasco, Néstor Franco Castelló (Yomus), Florin Robert Druss, Faustino Ortiz Pérez, Javier Cervera Sales (va haver de dimitir com a president de la Curva Nord, penya del València CF), Rubén Añó Añón (Yomus), Blai Bresó Benet, Gustavo José Soriano Feliu, Francisco Javier Micó Estellés (Yomus), Víctor Manuel Ramos Calvo, Vicente Igual Gutiérrez. S’esperen més imputacions els pròxims dies.

Etiquetas
stats