Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Pro Esther Palomera

ERC, PSC i CUP permeten amb reticències l'ampliació pressupostària de Colau

El primer tinent d'alcaldia Gerardo Pisarello, responsable d'economia

Yeray S. Iborra

Finalment s’ha aprovat la tramitació inicial de la macromodificació de crèdit que permetrà a l’Ajuntament de Barcelona disposar d’uns pressupostos per a l’exercici del 2016; en aquest cas els pressupostos de 2015 prorrogats per la manca de temps i consens per a pactar-ne uns de nous. La modificació, el més semblant possible a uns pressupostos davant l'escenari d'incertesa dels últims mesos, permetrà a l’Ajuntament disposar d'uns 366,8 milions d'euros, uns 275 milions dels quals són un increment net dels números de 2015. Es tracta de la materialització d'un desencallament en les negociacions que ja s'havia anticipat la setmana passada.

El primer tinent alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha declarat davant de la comissió —després d'un minut de silenci per les tragèdies de Freginals i de Brussel·les— que per a Barcelona en Comú es tracta d’uns “pressupostos nous” i que la macromodificació de crèdit ha estat només la “solució més ràpida” per a tirar-los endavant. “Fem una proposta pressupostària acordada i dialogada que respon a la filosofia del govern d'incorporar ideas de tots els grups”, ha remarcat Pisarello. L’acord ha comptat amb l’aval d’ERC, PSC i la CUP. No sense reticències.

Després de l’anul·lació de la comissió d’Economia del novembre, les forces progressistes del consistori han arribat a entesa, destacant el caràcter “social” dels nous comptes però també criticant el govern municipal. Especialment bel·ligerant ha estat el líder d'ERC Alfred Bosch, que ha remarcat les “dificultats” per arribar a acords amb BComú —del que se n'ha derivat una picabaralla amb Pisarello— i ha manifestat el descontentament del seu partit amb la fórmula emprada per fer rodar la pilota de la despesa municipal; Pisarello li ha reiterat que, en tot cas, la macromodificació de crèdit no suposarà “un risc de solvència”.

BComú s’ha assegurat el favor dels republicans apostant per l’arribada del metro a la Zona Franca, la implantació d'un nou títol de transport gratuït per als joves, la injecció de 3,4 milions d’euros per a la reforma del Mercat de Sant Antoni i l'expropiació de la Torre Garcini. Aquest mateix dimarts ha transcendit que, davant d’aquestes proposicions, ERC fins i tot es plantejaria entrar al govern; sempre i quan el PSC no aparegui en l'equació, fet que, en canvi, fonts del govern donen pràcticament per fet. L'acord de la comissió presenta un escenari incert d'aliances, tot i que ERC i PSC són els principals candidats per a buscar pactes (dins o fora del govern municipal).

Sintonia amb el PSC

Precisament el PSC, un dels grups que havia generat més dubtes per a l'acord, en veu de la seva regidora, Montserrat Ballarín, ha estat l'agrupació que s’ha mostrat més propera al pla de Pisarello, que preveu més recursos de despesa corrent (un 6% més), més polítiques d'ocupació i dret a l'habitatge i un augment en la inversió de cadascun dels districtes. “Els pressupostos són l'eina que permeten passar de les proclames a les polítiques”, ha assegurat la regidora. El PSC havia precisat que la reforma de la Ronda de Dalt, de Pere IV i de la Meridiana eren condicions indispensables, d'aquí el seu vot a favor. Javier Mulleras, portaveu adjunt del grup municipal del PP, ha aprofitat per a recordar als socialistes que les tres propostes ja figuraven als plans de fa un any.

La CUP ha rematat l'acord destacant que els pressupostos garanteixen un “endeutament baix i gestionable” però que encara semblen “un edulcorant del model marca Barcelona”.

El primer tinent alcalde ha destacat que el pressupost marca un “canvi de tendència” i que entén que “no sigui el pressupost de la dreta”. Davant dels dubtes de Ciutadans sobre el pagament a proveïdors ha insistit que està totalment assegurat. Els números finals de l'exercici, a l'espera de la votació de l'aprovació definitiva en el ple previst pel proper 29 de abril, suposaran 2.144 milions d'euros de despesa.

A l'espera d'al·legacions

Un cop superat l'escull de la comissió d'Economia, ara la modificació pressupostària se sotmetrà a un període d'informació pública per tal que es puguin formular al·legacions. El PP ja ha avançat la seva disconformitat amb el text presentat i ha assegurat que en formularà: Javier Mulleras ha qualificat de “desendreçat” el document, titllant-lo de “pressupost per la porta del darrere”.

També Sònia Recasens, de CiU, ha fet èmfasi en aquesta qüestió: “Aquest acord no és un pressupost, és una modificació de crèdit i Barcelona no s’ho mereix. Nosaltres també vam patir les dificultats d'un govern en minoria, així que no insisteixi en dir pressupostos... Si han de treballar en minoria haurien de rebaixar el to”. Així li recordava la democristiana al govern que “d'ara en endavant —com a conseqüència d'aquesta operació d'enginyeria fiscal— tot haurà de passar pel plenari i això implicarà consensos i cessions”.

stats