La portada de mañana
Acceder
La reivindicación de salarios más altos y menos jornada marca el Primero de Mayo
A tres metros del abuelo tras años buscándole: familias visitan las Cuelgamuros
Análisis - Sánchez, ¿acicate o lastre para Illa? Por Neus Tomàs

El PP de Barcelona s’oposa a condemnar el franquisme i vincula Argentina amb “països dictadors”

Jordi Molina

Barcelona —

Sessió crispada a l’Ajuntament de Barcelona. El grup municipal del PP ha votat en contra de condemnar els crims ocorreguts durant la Guerra Civil i el franquisme. La regidora popular encarregada de defensar la votació, Ángeles Esteller, s’ha enfrontat amb els regidors de Barcelona en Comú i la presidenta de la Comissió, Francina Vila, li ha demanat que abandoni la sala. Una petició que ha desobeït dient que “marxaré quan vulgui”.

El tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, entén que els fets d’avui “són molt greus” i ha lamentat “el precedent” que es desprèn de l’actitud de la regidora del PP, que s’ha negat a complir l’ordre d’abandonar la sala. Des de la CUP, el regidor Josep Garganté, també ha apreciat el gest com un precedent, i ha advertit que, a partir d’ara, els regidors de la CUP tenen “més màniga ampla” per desobeir a les presidències.

L’incident s’ha viscut a la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat, després d’una petició que demanava la condemna dels grups a la revolta militar feixista de 1936 i la posterior dictadura. Tots els grups, amb els seus matisos, han votat a favor de la declaració institucional menys el PP. També Ciutadans, que l'any 2013, i al Parlament, va acabar abandonant la sala en una votació similar. Esteller ha demanat als regidors que superin el passat i ha posat l’exemple de l’històric dirigent comunista, Marcelino Camacho, que l’any 1977 va dir: “els comunistes hem enterrat les nostres rancúnies”.

Aquest capítol s’ha viscut després que ahir, el tinent d’alcalde de Drets de ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, presentés una mesura en suport de la querella instruïda a un jutjat de Buenos Aires que busca la reparació dels danys de les víctimes de la dictadura i els seus familiars. Precisament, Esteller ha criticat la iniciativa, carregant contra els qui volen separar els espanyols: “No accepto lliçons de l’Argentina, que dóna suport a països dictadors”, ha dit la regidora popular.

Abans d’acabar la sessió, i com a últim punt del dia, Pisarello ha llegit una declaració institucional que sol·licita a les autoritats italianes a “demanar perdó” pels bombardejos realitzats pel règim feixista sobre la població civil barcelonina entre anys 1937 i 1939. Per tal de que aquesta petició es pugui dur a terme, l’Ajuntament de Barcelona insta al Ministeri d’Exteriors de l’Estat a fer les gestiones oportunes per fer arribar el prec a les autoritats italianes.