Can Vies recull 70 mil euros per a una reconstrucció “llarga, però viable”
Objectiu assolit. El Centre Social Autogestionat Can Vies ha aconseguit superar els 70 mil euros previstos per afrontar la reconstrucció de l’edifici en petites aportacions. En concret, en més de 1.600 donacions de persones, entitats veïnals, socials i culturals i grups de música. Tal i com s’havia anunciat el passat 18 de juny, data en què s’iniciava la campanya al portal de Verkami, una part dels recursos es destinaran a les tasques de recuperació del centre i una altra part important a una caixa de resistència creada per afrontar les despeses judicials dels 67 detinguts durant la setmana de mobilitzacions en defensa de Can Vies.
La notícia suposa una injecció de moral i de força per al col·lectiu. En declaracions a aquest mitjà, una de les membres de l’assemblea de Can Vies destaca “la solidaritat espectacular” que han rebut per part de veïns i veïnes a títol individual, però també de diferents entitats i grups que han volgut participar de manera activa de la campanya. “Ara animem a tothom que segueixin fent donacions els cinc dies que falten”, explica.
I és que un cop ahir dimarts és va confirmar la notícia, es començava una nova iniciativa a la xarxa, amb l'etiqueta #70000CanVies, en què el col·lectiu demana que es mantinguin les aportacions fins esgotar la campanya de Verkami, però no només a la xarxa. En més d’una vintena de punts del barri de Sants hi ha distribuïdes unes guardioles destinades al mateix objectiu.
Una d’aquestes petites guardioles es troba al Centre Social de Sants, un espai que representa el teixit veïnal i associatiu d’arrel més tradicional de la zona i que va tenir un paper destacat en les negociacions amb el Districte de Sants-Montjuic per tal que Can Vies tornés a mans del col·lectiu. El seu president, Josep Maria Domingo, es congratula de que s’hagi arribat a aquesta xifra i assegura que l’esperit de Can Vies “està més viu que mai”.
Reconstrucció i defensa jurídica
Segons expliquen els membres de l’assemblea de Can Vies, 40 mil euros es destinaran a rehabilitar l’edifici. Unes tasques que inclouen, segons una de les portaveus, “feines de gestió, les assegurances de les persones que hi vulguin col·laborar i la contractació de mà d’obra professional”. D’altra banda, la partida destinada a la caixa de resistència que afrontarà les despeses judicials serà de 30 mil euros, que seran administrats per les organitzacions Rereguarda en Moviment i Alerta Solidària.
Cal recordar que la setmana de mobilitzacions arran de l’enderroc de l’edifici va acabar amb 67 persones detingudes, la majoria amb processos judicials oberts. A més, amb aquests recursos el col·lectiu pretén iniciar la tramitació de denúncies per evitar que quedin impunes les lesions que van partir algunes persones durant les manifestacions per part de l'ampli dispositiu policial que va acordonar la zona.
Sense diàleg amb el Districte
Pocs dies després del desallotjament i enderroc de Can Vies —el 26 de maig— centenars de persones van participar en la reconstrucció del centre durant tot el cap de setmana. Des d’aquell moment, les relacions amb el Districte són inexistents. De fet, en la darrera compareixença pública, els responsables municipals van deixar clar que l’edifici s’hauria d’enderrocar al cap de 24 o 30 mesos perquè la zona està directament afectada per la tercera fase de les obres de la cobertura de les vies de Sants, un projecte aprovat l'any 2006 i que figura al Pla General Metropolità (PGM).
Per a l’assemblea de Can Vies, que estudia ara els usos futurs que tindrà l’edifici, “és absurd pensar que estem refent l’edifici per estar-nos-hi de manera temporal”. El col·lectiu, que va donar per esgotades les negociacions el mateix dia en què la grua va començar a convertir en runa el seu centre, està convençut que ha recuperat l’edifici de forma definitiva.
Ara estimen que les feines de reconstrucció seran lentes, però asseguren que “és viable” refer l’edifici. En aquest punt, el veterà activista Domingo, del Centre Social de Sants, apunta que el regidor Jordi Martí i l'alcalde Trias “no han dit la veritat absoluta”. Segons ell, una part de l'edifici no és zona verda, sinó zona edificable. “Si volen fer-lo tot zona verda, s'ha de modificar el PGM. I això no és cosa d’un dia”, recorda.
Suport de Sants i de més enllà
Una de les donacions que més ha transcendit ha estat la del representant de la CUP David Fernàndez, que va cedir els 210 euros d'indemnització per la sentència contra l'antiavalot dels mossos Jordi Arasa, condemnat pels cops de porra propiciats al diputat durant el desallotjament del moviment del 15-M de la plaça Catalunya el 27 de maig del 2011.
L’onada de suport a Can Vies, però, ha anat més enllà fins al punt que la pàgina de Verkami ha caigut per l’excés de visites. Entre la llista de suports desinteressats hi ha d'entitats, associacions i persones d'arreu de Catalunya, tot i que especialment del barri de Sants de Barcelona. Una part important de l'èxit rau en la solidaritat de grups de música, que han ofert entrades solidàries com a recompensa a les donacions, com és el cas de La Troba Kung Fú, Orxata, Pirats Sound System, Feliu Ventura, Itaca Band, KOP o Jordi Montáñez, entre d’altres.
Altres petites recompenses, més enllà de concerts, han estat elements més simbòlics, com ara un tros de runa de l’edifici de record, una banderola de la campanya o una samarreta, a més de cursets d'informàtica i submarinisme, actuacions de la colla bastonera de Sants, àpats a restaurants o un dinar per a dues persones en diversos restaurants catalans.
Ahir al vespre, un cop coneguda la notícia, una grup reduït de persones es van apropar fins a la seu del districte de Sants-Montjuïc per celebrar la consecució dels 70 mil euros. Un brindis sense incidents simbolitzava una petita victòria i l’inici d’una nova etapa en la recuperació de Can Vies, que avui, més que un centre autogestionat, és ja un icona de l'autogestió veïnal que es va teixint des dels barris.