Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

CiU posa suspens sobre el 27-S davant 'l'efecte Colau'

Espadaler i Corominas, en roda de premsa després dels resultats del 24M / JORDI MOLINA

Jordi Molina

Barcelona —

El rumb nacional de Catalunya està a l'aire. Aquest matí de ressaca electoral CiU ha intentat ajornar el debat sobre la conveniència de convocar, o no, les eleccions autonòmiques anunciades per al 27 de setembre (27-S). Unes eleccions dotades de caràcter plebiscitari i vitals per decidir el futur polític de Catalunya. Preguntat pels periodistes, el secretari general de la federació nacionalista, Ramon Espadaler, s'ha mostrat ambigu: “Avui no hem fet aquest debat ni ho farem en aquest moment”, ha dit el també líder d’Unió, admetent que, com a mínim, el debat existeix.

El dia després de perdre Barcelona, CiU ha deixat veure quina serà la seva estratègia per combatre l'auge d'Ada Colau, que ahir es va convertir en virtual alcaldessa de la capital catalana. La federació nacionalista ha condicionat la fortalesa del procés sobiranista a la lleialtat de Barcelona, que asseguren no saber “de quin costat està”, després de la sortida del fins ara alcalde convergent, Xavier Trias, que, de moment, té el suport de la cúpula convergent per encapçalar l'oposicó a Barcelona.

Ho han explicat en una compareixença conjunta el secretari general de CiU, Ramon Espadaler, i el secretari general de CDC, Lluís Corominas. Tots dos s'han felicitat pels bons resultats d'ahir, on CiU va aconseguir ser la força més votada a Catalunya, però han admès el dur cop que suposa per al seu projecte polític perdre l'hegemonia a Barcelona, peça fonamental en l'esquema polític d'Artur Mas, que s'havia bolcat en la campaña per revalidar el poder a la capital catalana.

La federació nacionalista ha volgut estendre una ombra de dubte al voltant de Barcelona en Comú. “Ens preocupa què passarà amb el procés sobiranista, però també amb les mesures socioeconòmiques i el model de ciutat”, ha explicat Corominas davant Espadaler, que ha afegt: “i no som els únics que estem preocupats”, en al·lusió als diferents actors econòmics de la ciutat.

Les sospites que llança CiU en clau nacional, però, contrasten tant en el discurs de Colau com en l'ADN de la seva formació, on conviuen sensibilitats nítidament independentistes, com Procés Constituent, sobiranistes, com ICV-EUiA i altres que, com a mínim, han mostrat en seus programes suport al dret a decidir, com Podem. De fet, és un cas semblant al de CiU, on també coexisteixen visions diferents en l'eix nacional.

Tant és així que en la campanya per Barcelona Trias ha passat de puntetes pel debat nacional. De fet, CiU no ha volgut entrar de ple en aquesta qüestió conscient de la disparitat de criteri al voltant d’Unió, que va posposar la seva votació sobre el seu full de ruta sobiranista per al 14 de juny, quan clarificarà la seva posició en una consulta interna. Una consult en què, segons ha assegurat el líder d'Unió, Espadaler, “no es podrà obviar” el resultat de Barcelona.

La compareixença d'Espadaler i Corominas també ha servit per evidenciar cert nerviosisme. No pel procés, sinó per les polítiques que pot assumir Colau al capdavant del consistori. Els portaveus Espadaler i Corominas s'han mostrat indignats amb el to de la dirigent de Barcelona en comú, que aquest dilluns ha acusat el govern de Trias de signar “contractes d'última hora que comprometen el pressupost dels propers anys”. Sense entrar a debatre sobre si es van signar aquests contractes d'última hora, CiU sí que s'ha queixat de les paraules de Colau: “És sorprenent que encara estigui amb aquest to”, ha dit Corominas que ha afegit: “És d'una baixesa molt important”

Etiquetas
stats