Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Minuto a Minuto EN DIRECTE | El Parlament debat la investidura de Carles Puigdemont

De Jòdar i Busqueta, els diputats de la CUP que dimiteixen

10 enero 2016 - 15:08 h

Josep Manel Busqueta i Julià de Jòdar són els dos diputats de la CUP que dimitiran en virtut de l'acord entre Junts pel Sí i els anticapitalistes assolit aquest dissabte. Així ho ha explicat el diputat Benet Salellas, que ha avançat que la diputada Anna Gabriel serà l'encarregada de fixar la posició de la CUP en el debat d'investidura d'aquesta tarda

La CUP ha assegurat que els dimissionaris “seguiran treballant amb les mateixes responsabilitats polítiques i organitzatives” dins del grup parlamentari i l'organització.

Lo último, minuto a minuto

23:10 h, 10 de enero de 2016

Puigdemont ha estat investit 2 hores i 13 minuts abans que finalitzés el termini

Investidura en temps de descompte. El nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat investit 2 hores i 13 minuts abans que finalitzés el termini marcat en l'Estatut perquè el Parlament votés a un president. D'haver-se arribat a aquesta mitjanit sense un president, Artur Mas hauria d'haver signat aquest dilluns el decret de convocatòria d'uns nous comicis el sis de març.

22:55 h, 10 de enero de 2016

"Visca Catalunya lliure", les primeres paraules de Puigdemont en ser investit

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha acabat les seves primeres paraules a la cambra catalana després de ser investit amb un “Visca Catalunya lliure!”. Puigdemont ha agraït de nou a l'expresident Artur Mas la seva tasca en aquests mesos de negociacions, i també ha donat les gràcies als seus col·laboradors a l'ajuntament de Girona i a la seva família.

Puigdemont ha saludat Anna Gabriel (CUP), Artur Mas, Oriol Junqueras i alguns consellers després de ser investit. La Càmera ha acabat el ple d'investidura cantant 'Els Segadors'.

22:47 h, 10 de enero de 2016

Carles Puigdemont és investit president de Catalunya amb 68 vots a favor

Carles Puigdemont és investitut president de Catalunya amb 70 vots favorables, 62 provinents de Junts pel Sí i 8 de la CUP. El fins ara alcalde de Girona substitueix Artur Mas al capdavant de la Generalitat. La seva investidura s'ha culminat en una votació pública i oberta que ha començat poc després de les 21.30 h.

Els diputats que s'han abstingut han estat Gabriela Serra i Josep Manel Busqueta.

En contra hi han votat els diputats de Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP.

22:36 h, 10 de enero de 2016

Comença la votació per crida per investir Carles Puigdemont

Acaba el debat d'investidura i comença la votació per investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, anuncia la votació “pública i per crida”, i s'iniciarà per ordre alfabètic a partir del cognom d'un diputat que serà escollit per sorteig que ha resultat ser Carmen de Rivera (Ciutadans).

S'espera que Puigdemont sigui investit amb els 62 vots de junts pel sí i 8 de la CUP.

22:31 h, 10 de enero de 2016

Albiol diu a Puigdemont que els independentistes no tenen majoria a la societat catalana

El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha dit a Carles Puigdemont que els partits independentistes tenen majoria al Parlament però no a la societat catalana, en referència al 48% dels vots obtinguts per JxSí i la CUP el 27- S. “No parli en nom de tots els catalans”, ha demanat Albiol al candidat de JxSí.

Albiol, en el seu torn final de rèplica, ha reiterat la seva rotunda oposició a l'“inici del procés de divisió de la societat catalana” que, segons el popular, pretén dur a terme Puigdemont.

22:26 h, 10 de enero de 2016

Rabell reivindica que a Espanya "cada vegada més gent" defensa el dret a decidir

El president del grup de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha reivindicat al Parlament que “cada vegada més gent” defensa “el dret a decidir fora de Catalunya”. Això es deu, segons Rabell, al paper de plataformes polítiques emergents com En Comú Podem, que han aconseguit col·locar el referèndum en el programa de Podemos.

“Si algú vol la independència hauria d'entendre que per assolir-la és necessari recolzar-se en tota aquella gent que fins i tot estant-hi en contra defensa el dret a decidir”, ha reblat Rabell. “Estic convençut que no s'ho creuen”, ha afegit, referint-se a la voluntat de Junts pel Sí i la CUP de culminar el procés d'indepencència de forma unilateral.

22:22 h, 10 de enero de 2016

Iceta creu que el Parlament va reconèixer l'autoritat del Constitucional amb el seu recurs a la suspensió de la declaració del 9-N

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha considerat que els sobiranistes van incomplir la declaració sobiranista del passat 9 de novembre, que rebutjava l'autoritat del Constitucional, amb el recurs del Parlament a l'alt tribunal a la suspensió de la declaració.

“Un 48% és una cita molt important però insuficient per saltar la paret”, ha conclòs Iceta el seu torn de rèplica a Carles Puigdemont.

22:16 h, 10 de enero de 2016

Arrimadas a Puigdemont: "No em donarà lliçons de condemna del franquisme"

En el seu torn de rèplica, Arrimadas ha volgut respondre a l'al·legat antifeixista llançat per Puigdemont. “No em donarà lliçons de condemna del franquisme”, ha dit abans d'afirmar que en la seva família hi ha represaliats pel franquisme. “Per això no permetré que cap governant es cregui per sobre de les lleis democràtica”, ha reblat.

“No tinc temps de seguir el seu Twitter”, ha respost Arrimadas a la recomanació de Puigdemont perquè la líder de l'oposició “aixequi la vista” de Twitter. Així mateix, Arrimadas ha tornat a criticar que Puigdemont no hagi parlat de corrupció.

22:05 h, 10 de enero de 2016

Puigdemont agraeix el suport de la CUP: "Coincidim en moltes coses"

Carles Puigdemont ha dedicat uns minuts a agrair el suport de la CUP, que li concedirà 8 vots per a investir-lo president de la Generalitat. “Coincidim en moltes coses i estic convençut que ens trobarem quan haguem de parlar del procés constituent o de mesures d'emergència social”. “El procés constituent serà una colossal participació ciutadana per decidir la Constitució”, ha afegit, convençut de que aquesta serà celebrada fins i tot pels qui no siguin partidaris de la independència.

21:52 h, 10 de enero de 2016

Puigdemont respon amb un al·legat antifeixista a les crítiques d'Arrimadas i Albiol

Carles Puigdemont ha replicat a l'oposició que els encoratja a que, malgrat no ser independentistes, donin suport al seu Govern en les “mesures socials”. “Allò que permet avançar a la gent”, ha proclamat. Aquesta ha estat la seva única valoració global de la intervenció dels grups de l'oposició abans d'iniciar la resposta un per un als partits.

A Arrimadas i Albiol els ha recomanat “aixecar la vista de Twitter” i els ha criticat amb duresa que es referissin a unes declaracions seves en les quals citava el periodista gironí Carles Rahola, que afirmava que “els invasors seran expulsats de Catalunya”. Puigdemont ha recordat als Ciutadans i PP que calia contextualitzar la cita d'un periodista que va ser afusellat durant el franquisme, fet que li ha valgut un llarg aplaudiment de JxS, Catalunya Sí que es Pot i la CUP

21:38 h, 10 de enero de 2016

Turull elogia Mas i crida a eixamplar "per tots els costats" la base independentista

El portaveu parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull (CDC), ha convertit part del discurs de la candidatura de l'independentisme transversal en un elogi a Artur Mas. “El gest d'ahir va ser ingent i gegantí”, ha dit Turull en referència a la renúncia de Mas a mantenir-se en la Generalitat, de qui ha considerat que “tenia tot el dret del món” a seguir com a president. Turull ha definit el pas al costat de Mas com “un dels gestos més importants de la història del país”. Els diputats de JxSí han dedicat una ovació a Mas.

Sense citar-la, Turull ha recordat a la CUP la necessitat d'eixamplar “per tots els costats” la base independentista (els anticapitalistes consideren que s'arribarà al 50% dels vots per l'esquerra). Així mateix, Turull ha assegurat que els tres mesos de negociació “no ens han agradat”, però que s'ha acabat posant “per sobre de tot” el mandat democràtic del 27-S.

21:32 h, 10 de enero de 2016

Girona segueix la investidura a la plaça del Vi

Unes 500 persones s'han reunit per seguir a la plaça del Vi de Girona la investidura com a president de la Generalitat del que fins ara havia estat l'alcalde de la seva localitat, Carles Puigdemont. L'ajuntament de Girona està situat en aquesta plaça.

21:20 h, 10 de enero de 2016

Rajoy i Sánchez conversen per telèfon per unir postures davant del Procés independentista

Pedro Sánchez i Rajoy han conversat per telèfon per unir postures contra el Procés independentista. El president del Govern central i el líder del PSOE han coincidit en el seu rebuig frontal a la possibilitat que el nou Govern català impulsi el procés independentista i el full de ruta per separar Catalunya d'Espanya. Fonts coneixedores de la conversa han assenyalat a eldiario.es que els dos mandataris s'han mostrat divergents en la solució que cadascú planteja com a resposta a la secessió.

21:10 h, 10 de enero de 2016

Gabriel es dirigeix a Puigdemont: "Tens l'oportunitat de començar un nou camí"

Anna Gabriel (CUP) ha aprofitat la seva intervenció en el debat d'investidura per dirigir-se a Carles Puigdemont, a qui votaran com a president de la Generalitat. “Tens l'oportunitat de començar un nou camí”, li ha traslladat Gabriel, que ha afegit que espera que sigui més “plural” i que inicï un procés constituent de ruptura amb l'Estat espanyol. 

Gabriel també s'ha dirigit a Puigdemont per encoratjar-lo a afrontar “el repte de guanyar la base social que tan necessitem”, és a dir, els suports necessaris que situïn l'independentisme per sobre del 50%. 

Més enllà del full de ruta sobiranista, Gabriel ha volgut recordar algunes de les urgències que es viuen a Catalunya, entre elles la lluita contra la violència de gènere o el “rescat social”. 

21:02 h, 10 de enero de 2016

Anna Gabriel anuncia 8 vots a favor de Puigdemont i 2 abstencions

Anna Gabriel ha anunciat que la CUP emetrà 8 vots a favor de Carles Puigdemont i 2 abstencions per tirar endavant la legislatura i, a la vegada, “expressar la necessària diferència” que assegura que els separa de Junts pel Sí. Ha valorat l'acord expressant que “no és de vencedors i vençuts”, en al·lusió “als qui volen enterrar la CUP”. 

La seva intervenció era de les més esperades després que durant la negociació hagi estat assenyalada per l'entorn de Convergència com una de les figures de la CUP més bel·ligerants contr Artur Mas. 

20:58 h, 10 de enero de 2016

Albiol: "No podem tenir esperances en algú [Puigdemont] que qualifica l'Estat espanyol com una claveguera"

El líder del PP, Xavier García Albiol, ha finalitzat la seva intervenció pujant el to del seu discurs contra Carles Puigdemont: “No podem tenir esperances en algú que qualifica a l'Estat espanyol com una claveguera”, ha afirmat Albiol, en referència a un tuit del futur president de la Generalitat en què va criticar l'informe policial que vinculava Artur Mas amb comptes corrents opacs a Liechtenstein.

“No permetrem que vostè iniciï cap procés de ruptura amb la resta d'Espanya”, ha reiterat Albiol, que ha demanat un govern espanyol “fort i estable” per “fer front al desafiament independentista”. En aquest sentit, ha aprofitat el seu discurs per demanar als diputats del PSC que treballin per a la consecució de l'executiu estatal.

20:47 h, 10 de enero de 2016

Albiol creu que Artur Mas i la CUP "s'han humiliat mútuament"

El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha considerat que Artur Mas i la CUP “s'han humiliat mútuament” amb l'acord per a la investidura. Així mateix, ha retret a Junts pel Sí haver escollit “la companyia de viatge” de la CUP per al procés sobiranista, i ha titllat Artur Mas com “el gran culpable” de l'actual situació.

Albiol ha advertit a Carles Puigdemont que “ni ell ni ningú” poden iniciar un procés de ruptura de Catalunya amb la resta d'Espanya. També ha criticat que el ple d'investidura d'aquest diumenge sigui “un debat exprés”, i ha considerat el d'avui com un dels dies “més tristos” de la història de Catalunya.

20:43 h, 10 de enero de 2016

Rajoy compareix a les 20.30 h a La Moncloa

El president del Govern, Mariano Rajoy, parlarà a partir de dos quarts de vuit de la tarda al Palau de la Moncloa per respondre a la investidura de Carles Puigdemont. La Secretaria d'Estat de Comunicació acaba de convocar a una compareixença en la qual s'espera que contesti als plans independentistes expressats pel candidat a la presidència de la Generalitat durant el ple d'investidura.

20:29 h, 10 de enero de 2016

Rabell critica que la CUP recolzi la investidura de Puigdemont "a canvi de fum"

Rabell ha lamentat que la CUP es presti a investir Carles Puigdemont “a canvi de res, a canvi de fum”. El president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot es mostra convençut que “no hi haurà desconnexió, perquè no hi ha legitimitat democràtica ni prou percentatge de ciutadania”. A la CUP els ha criticat que “ni tan sols” hagin aconseguit col·locar en l'acord amb Junts pel Sí “la retirada de les acusacions contra els activistes socials que estan processats en causes penals”. 

Acte seguit Rabell ha passat a reivindicar el paper de “les forces emergents” que han aparegut amb força en les darreres eleccions i “els Ajuntaments del canvi”, en al·lusió als consistoris comandats per Ada Colau o Manuela Carmena. També ha demanat al Govern que avanci cap a un “pla de rescat ciutadà” i que “combati intensament la corrupció i el frau”. 

20:21 h, 10 de enero de 2016

Lluís Rabell: "Portem molt temps parlant del procés i sacrificant-ho tot en el seu nom"

Lluís Rabell, portaveu de Catalunya Sí que es Pot, ha ha criticant els tres mesos d'inacció del Govern atès el bloqueig de la investidura. “Portem molt temps parlant del procés i sacrificant-ho tot en el seu nom”, ha expressat.

Com minuts abans ha afirmat Iceta, Rabell ha recordat als parlamentaris que “el plebiscit del 27-S no es va guanyar”, en referència a que les formacions independentistes es van quedar en el 48% dels vots.

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot ha lamentat també que en el seu discurs Puigdemont s'hagi oblidat de qüestions com el combat contra la violència de gènere o els drets de les persones gais i lesbianes.

Etiquetas
stats