“Un dia vam anar al metge i el pediatre del nostre fill, el doctor Parreño, ja no hi era”, explica la Marta Richard. Parla del CAP La Florida, on el mes de novembre dos dels tres pediatres que treballen a l'Equip d'Atenció Primària Florida Nord van decidir plegar. Més tard s'hi va sumar el tercer. Els efectes sobre l'atenció a nens i nenes provocats pels canvis de gestió i el fet de comptar amb una infermera menys han causat la marxa dels pediatres i han indignat famílies i professionals.
El primer a fer-ho va ser el doctor Fernando Parreño, que va plegar el passat 1 de novembre després de cinc anys treballant com a pediatre en aquest CAP i després que els últims dos anys estiguessin marcats per desavinences amb la direcció i la forma en la que s'havien gestionat els canvis a pediatria. En una llarga carta de comiat dirigida als seus companys on explicava els motius de la seva marxa el doctor assegurava: “No és perquè m'hagi sortit una feina més convenient, no. No és perquè a pediatria de Florida Nord hàgim treballat amb una infermera de menys, no. No és que no creiem en la formació d'unitats de pediatria, no. Me'n vaig perquè els nens del meu cupo han patit molt de temps una discriminació quant a l'accés a la salut, intolerable quan es tracta d'atenció mèdica”.
Pitjors estàndards de qualitat assistencial
El 2013, coincidint amb un canvi en l'equip directiu, es va decidir no renovar el contracte d'una de les infermeres. Passaven de tenir una infermera per pediatra a comptar amb una menys. Llavors l'equip pediàtric va manifestar-se en contra de prescindir d'aquesta plaça i després de diverses queixes sense èxit van prioritzar la vacunació i la revisió de nens petits davant les revisions de nens grans, ja que el CAP La Florida és un dels que tenen més revisions per infermera. “Els professionals tenen unes capacitats limitades”, recorda Parreño que matisa que tot i comptar amb una infermera menys es va fer el possible per mantenir la qualitat assistencial.
La idea des de direcció i gerència, més endavant, va ser unificar en un sol equip els pediatres i les infermeres que treballaven a Florida Nord i Sud, creant una única Unitat Pediàtrica que va començar a funcionar com a tal a finals de 2014. Segons explica el doctor Parreño a Catalunya Plural, però, la creació de la Unitat Pediàtrica -que es va presentar com una solució des de direcció- no va tenir els bons resultats anunciats.
Jordi Monedero, director del SAP Delta del Llobregat, del que depèn el CAP La Florida, explica a aquest diari que el canvi va ser lent per culpa de la demora en les obres del centre que havien de permetre la unificació física dels equips i també pel retard de diversos mesos en poder instaurar el canvi informàtic necessari per gestionar la reestructuració. “Des de direcció hi ha hagut moments que no hem sabut gestionar-ho bé”, reconeix en declaracions a aquest diari. El director del SAP confessa que ha estat un procés complicat i entén que els professionals s'hagin cansat d'esperar però assegura que ara s'ha arribat a un acord amb l'actual equip pediàtric.
“Va ser un enrenou, els estàndards de qualitat assistencial van baixar molt i es va produir una diferència de tracte i d'accés a alguns pacients”, explica Parreño, que era llavors l'únic pediatre que no tenia un infermer o infermera fix assignat, sinó que anaven rotant. El sistema plantejat per direcció creava diferències quant a l'accés a les revisions dels nens del doctor Parreño, explica ell mateix. Per la seva banda, Monedero reconeix que hi ha hagut dificultats i traves per adaptar-se als canvis però també destaca que la qualitat assistencial s'ha mantingut.
Els canvis que van tenir lloc al CAP Florida no són exclusius d'aquest centre, recorda Parreño, ja que n'hi ha d'altres en els que tampoc es compta amb una plaça d'infermeria per cadascuna de pediatria així com també hi ha altres centres que, com el de Florida, tenen un ràtio de pacients per pediatre per damunt del que es recomana. L'equip de pediatria del CAP La Florida va atendre el 2015 5.400 nens, segons dades facilitades pel Servei d'Atenció Primària (SAP) Delta del Llobregat.
Els pares i mares es mobilitzen
Quan la doctora Mari Àngels Vaca, que feia més de vint anys que treballava al centre com a pediatra també va decidir deixar el seu lloc de treball, els pares i mares dels nens que atenia el centre es van començar a organitzar amb el suport de l'Associació de Veïns i van decidir escriure una carta de reclamació a l'ICS.
“Creiem que l'atenció sanitària s'està deteriorant en aquest centre. Hi ha molta població per atendre amb molts problemes. Les visites i les proves tarden cada vegada més i molts professionals se'n van. No podem tenir un bon seguiment mèdic i això repercuteix la nostra salut i la dels nostres nens, que són el primer”, diu la carta a la que ha tingut accés aquest diari. La Marta Richard assegura que, de moment, no han obtingut cap resposta per part de l'ICS.
El 15 de gener la tercera pediatra de l'equip de Florida Nord també va decidir marxar. Durant les vacances de Nadal, dies en què el CAP La Florida va arribar a comptar amb un únic pediatra els diferents pares i mares de nens de l'equip pediàtric de Florida Nord van començar a recollir signatures de suport als tres professionals que havien decidit deixar el centre per les desavinences amb la gestió. Fins ara i en només tres dies (el 28 de desembre, el 4 de gener i el 20 de gener) han aconseguit recollir 350 signatures.
Precisament aquest dijous les diferents famílies es reuniran amb Jordi Monedero, que es va posar en contacte amb les famílies per citar-se després que mitjans locals es fessin ressò de la recollida de signatures i que Richard li enviés un correu. Segons aquesta mare, aprofitaran la reunió per expressar-li el seu desacord amb la gestió que s'ha fet en el centre amb l'equip pediàtric i per reivindicar que es torni a escoltar qui està atenent a la gent per evitar, així, un “desmantellament de la sanitat”, segons diu. Per ara el centre ja ha cobert les tres places de pediatria que van quedar buides.
“Fas denúncies a l'ICS per coses que creus que has de fer per ètica, pels teus pacients, i ningú fa res”, diu en to de decepció Fernando Parreño. “Després parlen de que cal motivar als professionals. Com pots motivar aquesta gent si no l'escoltes?”, remarca. De moment, Parreño compatibilitza la seva feina en una consulta privada amb un training pediàtric per a Metges sense Fronteres.