La reunió mantinguda aquest dijous entre la representació de CatalunyaCaixa i els sindicats de l'entitat, dins el marc de les negociacions de l'ERO amb el qual es pretén acomiadar més del 30% de la plantilla, s'ha tancat amb només avenços mínims i sense que s'abordi el moll de l'òs de la reestructuració de l'antiga caixa, segons fonts sindicals. Tot i així, l'empresa ha incrementat les indemnitzacions proposades. En lloc de 22 dies per any treballat amb un sostre de 18 mesos ara s'ha pujat fins a 25 dies per any, però amb el mateix límit.
Aquest petit avenç ha estat contrarestat amb una rebaixa salarial del 15% que la direcció pretén aplicar a la plantilla que conservi el seu lloc de treball després de la reestructuració. A més, hi ha qüestions col·laterals: canviaran els horaris a la seu seu central i aplicaran la mobilitat territorial a tota la plantilla. A això s'hi afegeix també la pràctica impossibilitat que els més grans de 55 anys puguin acollir-se a jubilacions avançades.
No tot són negatives, tanmateix. La direcció de CatalunyaCaixa ha obert una petita finestra a que les baixes siguin finalment voluntàries, tot i que es vincularia a aspectes com les necessitats de gestió o altres criteris operatius. Aquestes condicions farien que la decisió d'acceptar una baixa o no quedés en mans de l'empresa, segons han indicat fonts laborals.
En aquests moments la preocupació dels negociadors sindicals és que finalment no s'abordi el punt clau de l'expedient i que la reestructuració obri ferides i deixi al mateix temps l'entitat ferida als peus del nou comprador.
Potser la única novetat que dona certa esperança és la gestió discreta de la Generalitat, a través de la conselleria responsable de Treball que iniciarà contactes per llimar diferències, malgrat que en ser CatalunyaCaixa una empresa d'àmbit estatal, a qui correspon dictaminar sobre el cas és el Ministerio de Trabajo.
La falta d'apropaments fa pensar en l'enduriment de les protestes dels treballadors, que aquest dijous han suposat una aturada d'una hora. En aquest sentit, els sindicats tenen pensat fer una valoració del resultat de les converses dutes fins al moment i calibrar si es passa a vagues d'un dia sencer.
Mentre això passa els directius del Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria (FROB), entitat pública que ostenta la majoria del capital de CatalunyaCaixa, han començat a aventurar que l'antiga caixa podria vendre's a d'una peça o en porcions, cosa que suposaria un risc afegit per a la plantilla.