La portada de mañana
Acceder
Las estafas con criptomonedas se multiplican y atrapan a inversores
Empresarios acogidos a la amnistía fiscal logran que el Estado les avale préstamos
OPINIÓN | 'Las cuentas de la derecha', por Antón Losada
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

CCOO denuncia que Sogeti acomiada vulnerant drets fonamentals

Imagen de la octavilla contra los despidos de Sogeti

La reforma laboral ha trencat molts dels límits que hi havia respecte als acomiadaments Alguna de les ratlles vermelles que abans no es podien travessar són fer fora representants sindicals i dones embarassades. Més enllà d'aquests casos n'hi havia d'altres en què s'aplicaven criteris d'humanitat per evitar que les reduccions de personal tinguessin efectes socialment inacceptables.

Les esmentades limitacions sembla que no operen per a una empresa com Sogeti, del sector de les noves tecnologies, vinculada amb una multinacional Cap Gemini. Sogeti té uns 400 empleats especialment concentrats a Barcelona i Madrid, amb delegacions menors en altres indrets com Bilbao.

Comissions Obreres ha denunciat amb una concentració davant la seu de l'empresa, a l'Avinguda Diagonal de Barcelona, i també a la seu a Madrid, quatre acomiadaments que, en la seva opinió, vulneren els drets fonamentals. En un cas es tracta d'una treballadora embarassada amb baixa per risc en el procés de gestació i que tenia reducció horària per tenir cura d'un menor. Un altre cas és el d'una delegada sindical. El tercer cas és una altra treballadora amb jornada reduïda a per fer-se càrrec d'un menor.

Jairo Lozano, secretari general de la federació de serveis de CCOO a Sogeti conta que en l'origen del problema hi ha un contracte que l'empresa tenia amb un ministeri a Madrid. Aquest treball tenia unes tasques annexes que finalment l'entitat pública ha decidit no fer. Per tant, els treballadors que havien s'havien de fer càrrec d'aquests treballs quedaven sense feina. Habitualment, també a Sogeti, s'arbitraven mecanismes de evitaven els acomiadaments, com per exemple trasllat a altres projectes, reincorporació al cap d'un temps o períodes de formació que permetessin recol·locar els afectats. “En aquest cas no ha estat possible.

L'empresa afirma que amortitza els llocs de treball“. Això, podria suposar que els acomiadaments fossin considerats objectius, cosa que limita les indemnitzacions a 20 dies per any treballat. I Els afectats són persones amb antiguitat important, 15, 14 i 6 anys, segons fonts sindicals.

Abans de recórrer a les protestes públiques els representants dels treballadors han intentat evitar els acomiadaments dialogant amb l'empresa, que té la seva seu a Espanya a Barcelona. “Els hi hem recordat que les dones embarassades tenen, per llei, especial protecció, igual que passa amb la companya que és delegada sindical”, afirma Jairo. Dels contactes l'únic que n'ha sortit és la disposició de l'empresa a millorar les indemnitzacions. En cap cas accepten alternatives que impliquin reincorporacions en altres projectes.

La resposta de l'empresa a les peticions sindicals ha estat afirmar que la situació econòmica no és bona i que el perfil dels treballadors afectats no permet recol·locar-los en altres contractes.

Els sindicats entenen que la posició actual de l'empresa no lliga amb les manifestacions de responsabilitat corporativa que la companyia fa públiques sovint.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas

Descubre nuestras apps

stats