Els treballadors d'Industrias Metalúricas JEM, de Martorelles, estan de vaga indefinida des del 7 de gener. Els 35 empleats d'aquesta companyia reclamen cobrar endarreriments i el salari i la paga extraordinària de desembre, segons UGT.
Els 35 treballadors de la companyia han decidit aturar la producció després que la societat ha deixat de pagar-los. La situació va començar a donar símptomes negatius l'estiu passat. Llavors, després de dos mesos sense rebre els salaris els treballadors van comunicar que farien vaga. A la fi hi va haver un acord consistent a recuperar el deute de forma que cada mes es rebés aproximadament un 30% de les quantitats pendents. Tot va anar bé fins al desembre passat, quan els empleats van rebre l'avís que no els hi abonarien els sous endarrerits i tampoc la mesada i la paga extraordinària. La resposta va ser convocar l'aturada.
Es dóna el cas que el conseller delegat de la societat és Josep Morell Miró, membre del consell executiu de la Cambra de Comerç de Barcelona. De fet l'empresa la va fundar el seu avi. Morell és, directiu d'altres societats de les quals no es coneix que tinguin problemes econòmics.
Durant la primera jornada de la vaga s'han pogut veure imatges xocants, com l'empresari intentant que alguns treballadors tornessin a la feina, sense comprometre's, però a signar un compromís ferm que saldés el conflicte.
JEM, que es va fundar l'any 1942, està especialitzada en la producció i distribució d’eines de tall i maquinària per a la Indústria metal·lúrgica en general i el sector de l’automoció en particular. Part de la seva producció va a tercers i la resta es comercialitza directament.
La mateixa situació que a JEM afecta una filial: MKB, que té una desena de treballadors, que també s'han declarat en vaga indefinida per no haver cobrat.
Fonts de CCOO han manifestat la seva sospita que amb els salaris no pagats de les plantes de Martorelles s'estiguin finançant obertures de seus comercials del grup. Actualment hi ha oficines comercials de JEM a Xina, Mèxic, Brasil, Sud-àfrica, Regne Unit, França, Alemanya, Tailàndia, Malàisia i Escandinàvia. Els treballadors consultats no han notat que les càrregues de treball hagin baixat, «s'està fent la feina que es va preveure quan es va tancar l'acord l'estiu passat».