Els suposats pagaments a Convergència en el cas del 3% van continuar fins al 2015
Dues constructores investigades en el cas del 3% van continuar efectuant pagaments a fundacions de Convergència Democràtica fins al 2015, segons un informe de la Guàrdia Civil del qual es fan ressò aquest dimarts els diaris La Vanguardia i El Periódico. Es tracta de Copisa i Grup Soler, els directius de les quals van ser detinguts a l'octubre pel presumpte cobrament de comissions a canvi d'obra pública en el marc d'una operació policial en què es van efectuar escorcolls a diverses constructores, a la seu de Convergència i a la de l'empresa Infraestructures.cat, la major licitadora d'obra pública.
Segons l'informe, la constructora Copisa va donar 25.000 euros al gener del 2015 i 50.000 euros al maig a la fundació de CDC, mentre que el Grup Soler va pagar 25.000 euros a la CatDem a l'abril. En conjunt, entre el 2008 i el 2014 el Grup Soler Constructora i tres filials van efectuar donacions per valor de 639.604 euros, mentre que l'import de les donacions de Copisa a les fundacions Fòrum Barcelona i Catdem en el mateix període va ser de 1,11 milions.
El partit ha respost amb un comunicat en que assegura que “les donacions rebudes per les fundacions vinculades a CDC són legals i no tenen cap relació amb l'obra pública”. Així mateix, Convergència ha vinculat les donacions a la “afinitat ideològica” de les empreses i ha destacat el caràcter “voluntari” de les mateixes.
D'altra banda, l'informe assenyala que l'empresa Teyco, propietat de la família Sumarroca -vinculada a Convergència des de la seva fundació- i la societat Bluegreen Village -100% Propietat de Teyco- van efectuar donacions per 369.520 euros a les dues fundacions convergents, així com a la Fundació Privada Òmnium, vinculada a Òmnium Cultural i dissolta el 2010. Segons la Guàrdia Civil, va percebre 20.000 euros en 2008 de Bluegreen i 20.000 de Teyco un any més tard.
En declaracions El Món a Rac1, el president d'Òmnium Cultural en aquella època, Jordi Porta, ha afirmat: “Rebíem donacions, però no eren pagaments il·legals”, i ha relacionat les informacions d'aquest dimarts amb el protagonisme d'Òmnium en el procés sobiranista . “Òminum [en l'any de les donacions] era una entitat cultural que defensava el dret de l'autodeterminació com un dret cultural, però no era una entitat que es declarés independentista. Ara busquen per tot arreu a veure que troben. No té cap lògica ”, ha afirmat.
El cas del 3% té el seu epicentre a Torredembarra per les presumptes irregularitats de l'exalcalde convergent Daniel Massagué, que van motivar la seva detenció i el registre, el passat mes de juliol, del domicili de Jordi Sumarroca i de l'empresa Teyco. No obstant això el 3% ha esquitxat altres ajuntaments liderats per Convergència: Sant Cugat, Sant Celoni, Figueres i Lloret de Mar, a més de Torredembarra.
Segons la informació divulgada aquest dimarts, en els registres es va trobar una caixa forta amb quatre grups de notes, amb els noms d'una població i una xifra. La Guàrdia Civil l'associa a la concessió de determinades obres públiques.
De Sant Cugat s'investiguen 72 habitatges de protecció oficial de la plaça dels Rabassaires projectades sota el mandat de Lluís Recoder -que després va ser conseller de Territori i a dia d'avui està al sector privat. L'actual alcaldessa i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, era la regidora d'Urbanisme. L'empresa a la qual es va adjudicar inicialment l'obra en 2005 va fer fallida i, en un segon concurs, es va atorgar a Teyco amb un pressupost de prop de 5 milions d'euros.
D'altra banda, l'expedient de Lloret de Mar afecta el projecte del parc urbà de Can Xardó, adjudicat el 2009 a una unió temporal d'empreses formada per Teyco i J. Buch Construcció i paisatge. Les obres estaven pressupostades en prop de 1,8 milions d'euros i van estar subvencionades pel Fons Estatal d'Inversió Local (FEIL), l'anomenat pla Zapatero. En aquella data l'alcaldia l'ostentava Xavier Crespo, recentment condemno per corrupció pel cas Clotilde.
A Figueres el 3% afectaria l'adequació de la piscina coberta municipal, obtinguda per Teyco quan l'alcalde de la ciutat era l'actual conseller de Cultura, Santi Vila, per 1,7 milions d'euros. A Torredembarra, Teyco va guanyar el concurs d'un pàrquing sota el mandat de Masagué. Finalment, de Sant Celoni s'investiga un centre de formació d'adults adjudicat el 2009 a Teyco.