Iceta es presentarà a la reelecció com a primer secretari del PSC
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, es presentarà a la reelecció al Congrés que el partit celebrarà a l'octubre: “Crec que puc contribuir a donar al partit l'estabilitat necessària perquè la seva renovació sigui real”.
“El PSC ha entrat en una fase de renovació de plantejaments i persones després d'haver superat una crisi molt profunda”, ha recordat Iceta en una entrevista amb Europa Press.
Ja havia manifestat anteriorment la seva predisposició a seguir liderant el PSC, però ara ha oficialitzat que es presentarà a la reelecció perquè sap que té “un suport i que la gent veu amb bons ulls l'esforç” que ha realitzat des que va assumir el càrrec.
Encara no li ha comunicat la seva decisió al líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb qui parla molt sovint, però d'altres temes: “Ara hem d'estar per altres coses i m'agradaria parlar amb ell després que passin les eleccions si és que finalment n'hi ha”.
Al Congrés del PSC, Iceta escoltarà amb molt d'interès les aportacions de la vicesecretària primera del partit i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), Núria Parlon, que va votar 'no' a la consulta a la militància sobre el pacte d'investidura amb Ciutadans i va dir que el PSC té un problema amb el PSOE pel 'dret a decidir'.
Creu que la via que defensa Parlon per replantejar l'encaix de Catalunya a Espanya “no és tan diferent” de la que defensa ell mateix o la líder del PSC per Barcelona al Congrés, Carme Chacón, que s'obre a celebrar un referèndum sobiranista si els catalans voten majoritàriament en contra de la reforma de la Constitució que aspira a impulsar el PSOE.
Iceta defensa el referèndum sobre la reforma constitucional i, en cas que els catalans votin 'no' massivament, “una llei de claredat” com la canadenca per organitzar un referèndum sobiranista amb una pregunta inequívoca.
Tot i així, està convençut que els catalans i la resta d'espanyols donaran suport a la reforma constitucional del PSOE perquè es redactarà de tal manera que “tingui un consens molt ampli perquè pugui guanyar el referèndum”.
Sense la “desconnexió promesa”
Quan acabi aquesta legislatura a Catalunya, Iceta augura que “no s'haurà produït la desconnexió promesa”, i espera que les eleccions que es produeixin llavors permetin configurar un nou Govern de diàleg, negociació i pactes transversals.
Aquesta idiosincràsia la pot garantir el PSC, que “està demostrant una voluntat de contribuir a l'estabilitat dels governs municipals molt gran” amb els seus recents acords a Girona -amb Convergència- i a Lleida -amb Unió i C's-, entre d'altres localitats.
El PSC també podria rubricar un pacte de governabilitat a Barcelona amb la seva alcaldessa, Ada Colau, cosa que respon a la dinàmica local i que “no està dictat ni per Madrid ni pel carrer Nicaragua, com cap altre acord local del PSC”, recalca el líder de PSC.
De fet, Iceta ha rebutjat la proposta de la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Acostades, de traslladar al Parlament l'acord d'investidura: “La nostra disposició a pactar és gran però no hi ha motiu de portar un acord per a una investidura a un Parlament en què la investidura ja es va produir i en el qual hi ha una correlació de forces que és la que és”.
A més, ha destacat que ni Catalunya ni la resta d'Espanya necessiten “una política de fronts de partits que estan per la independència i de partits contraris” perquè és una cosa que impedeix crear majories i aconseguir consensos.
Sobre el paper de CDC i l'espai polític que preveu ocupar, Iceta ha considerat que “és una mica estrany que vulgueu recuperar el que ells mateixos van expulsar quan es van separar del seu soci Unió”, que defensava un referèndum per votar 'no'.
Creu que “hi ha una certa indefinició perquè ràpidament després surten a dir que ells no retrocedeixen en la independència”, tot i que respecta el procés de debat intern que està duent a terme CDC.