La portada de mañana
Acceder
Yolanda Díaz lanza sus primeras alertas dentro del Gobierno
Inundaciones o calor extremo, los impactos climáticos que más cuestan en vidas
Opinión - Un paso más en la degradación institucional, por Javier Pérez Royo

Imputats 40 alcaldes per cobrar presumptes sobresous irregulars de la FMC

El presumpte cobrament de sobresous s'hauria produït amb Manuel Bustos al capdavant de la FMC / Edu Bayer

EUROPA PRESS

Barcelona —

El jutjat d'instrucció 1 de Sabadell ha començat aquest dijous a enviar les notificacions d'imputació a 40 alcaldes que han format part del comitè executiu de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per presumptament cobrar sous encoberts justificats com a dietes i desplaçaments.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la jutge també ha imputat al que era secretari general de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Adolfo Moreno Sansano, i els ha citat a declarar els dies 3, 4, 5 i 9 de setembre per un presumpte delicte contra l'administració pública.

D'altra banda, hi ha tres diputats del Parlament -Carles Pellicer (CiU), Josep Cosconeda (ERC) i Manuel Reyes (PP)-, i la parlamentària al Congrés Teresa Jordà (ERC), que, per la seva condició d'aforats, la jutge no és competent per imputar-los i, en el seu cas, haurà de citar-los un tribunal superior.

Els alcaldes han anat rebent les notificacions al llarg d'aquest dijous i, per exemple, l'alcalde de Mataró, Joan Mora, ha afirmat, en un apunt al seu compte de Twitter: "Estic molt disgustat, m'acaben de comunicar la imputació pel tema de la FMC. Demostraré que no he fet res malament i que és una injustícia". L'alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín (PSC), també ha confirmat a Europa Press haver rebut una notificació en què la imputen per un delicte contra l'administració pública, igual que la de de Barberà del Vallès, Anna del Frago, que ha assegurat tenir ja citació.

El jutjat va obrir el 18 de juny una peça separada dins del macrocas Mercuri per investigar si 44 alcaldes --que en algun moment van estar al comitè executiu de la FMC-- havien cobrat "sous encoberts" justificats com a dietes i desplaçaments. Així ho va decidir el jutjat després de rebre el 30 de maig un nou atestat policial que conclou que existeixen "suficients indicis d'una pràctica irregular i prolongada en el temps" a la FMC que suposava l'entrega de quantitats mensuals als membres en concepte de dietes i desplaçaments que no tenien justificació.

Els membres del comitè executiu de la Federació, alcaldes de diferents municipis catalans, rebien mensualment una quantitat fixa "no per les activitats, intervencions, reunions, actes i desplaçaments relacionats amb la Federació, sinó pel rang que ostenten a l'organisme", segons un atestat policial. La investigació ha demostrat que aquests pagaments "no tindrien justificació" perquè corresponen a mesos d'inactivitat, o perquè en aquell mes no s'havien celebrat les reunions previstes estatutàriament del comitè executiu ni del consell nacional.

Trucades intervingudes

Segons consta a l'informe policial, el que era secretari general, cessat per aquest cas, va advertir al llavors president de l'entitat el 2012, Manuel Bustos, de la possibilitat que la premsa s'assabentés dels presumptes sobresous: "Tu tens cada mes una transferència. Se n'assabentaran, i el dia que t'enxampin amb una mentida així t'enfonsaran". A la mateixa conversa telefònica intervinguda i recollida en un informe dels Mossos d'Esquadra, Moreno insisteix al que també era alcalde de Sabadell: "Et pot costar el lloc dir una mentida (...) i al final sabran el que cobres, no t'enganyis, ho sabran".

Més transparència

Aquest mateix dijous, la FMC ha anunciat en roda de premsa que posarà en marxa mesures per a una "transparència" més gran a l'entitat, malgrat avalar com a correctes les presumptes dietes irregulars de 44 alcaldes durant la presidència de Manuel Bustos.

El president de la FMC, Xavier Amor, i el recent nomenat secretari general de l'entitat, Juan Ignacio Soto, han desvinculat la seva proposta de renovació en la gestió de l'entitat del procés judicial obert, tot i que han mantingut que hi ha molt de marge per millorar el govern de la federació.

Etiquetas
Publicado el
24 de julio de 2014 - 20:02 h

Descubre nuestras apps