L'oposició retreu a Mas retallar en cooperació mentre consolida les delegacions
L'oposició en ple ha considerat aquest dilluns que el Govern deixa en una situació molt delicada la cooperació al desenvolupament amb els Pressupostos de 2014, i partits com PSC, PP i ICV-EUiA han censurat que, a més, això passa mentre es consoliden les partides per a les delegacions de la Generalitat a l'estranger i el Diplocat, el seu organisme de diplomàcia pública. En la compareixença en comissió parlamentària del conseller de Presidència, Francesc Homs, per abordar el pressupost del seu departament, també el soci del Govern al Parlament, ERC, ha expressat la seva insatisfacció per aquesta circumstància, i el diputat republicà al Parlament ha advertit: “No ens agrada aquesta dinàmica”.
El diputat del PSC Jaume Collboni ha recordat que el seu partit no qüestiona la presència de la Generalitat a l'estranger, però ha lamentat que s'hagin “doblat” els recursos a les delegacions i al Diplocat mentre l'ajuda al desenvolupament ha caigut, segons les seves xifres, més d'un 80% en els últims anys.
Santi Rodríguez (PP) ha exposat que el seu partit entendria els ajustos en cooperació sinó fos perquè el Govern insisteix reforçar les seves “delegacions polítiques” a l'exterior, una competència que, segons els populars, és de l'Estat, no de la Generalitat. Per als populars, les competències del Govern català a l'estranger són comercials i culturals, no polítiques, i sentencien que moltes de les funcions d'aquesta conselleria són “prescindibles”, igual com ho és el conseller, ha tancat Rodríguez.
La diputada d'ICV-EUiA Sara Vilà ha destacat que el seu grup no ha posat en dubte que la Generalitat necessita acció exterior, però ha criticat que consolidi les delegacions mentre ha convertit la cooperació al desenvolupament en el “malalt terminal” dels pressupostos. Els ecosocialistes han lamentat que el pressupost de l'ajuda exterior ha passat de més de 40 milions el 2010 als 6,2 actuals, la qual cosa demostra que l'únic objectiu és “deixar sense activitat” l'agència catalana que s'encarrega d'aquesta matèria.
També s'ha mostrat molt crític amb aquesta qüestió el diputat de la CUP Quim Arrufat, que ha considerat que el govern català “passarà a la història per haver-se carregat la cooperació catalana”, i li ha advertit que també és un element important per a la projecció exterior de la Generalitat.
La diputada de Ciutadans Carina Mejías ha censurat que l'únic que persegueix el Govern amb les delegacions és “internacionalitzar” la seva aposta sobiranista, i ha criticat que sempre que viatja a l'estranger és per fer el ridícul.
Rèplica del conseller
El conseller ha admès que la cooperació és una “assignatura pendent” del Govern, i malgrat que s'ha negat a comparar-lo amb un malalt terminal, com ha fet ICV-EUiA, no ha concretat si la Generalitat farà noves convocatòries sobre projectes al desenvolupament. “No puc comprometre a oferir allò que no puc oferir ni jo ni ningú de vostès”, ha dit el conseller als qui reclamaven més diners per a la cooperació.
A instàncies de l'oposició, Homs ha explicat que la Generalitat va contractar per rebre assessorament en matèria internacional i per 360.000 euros a Independent Diplomat, que ha defensat que és una institució “sense ànim de lucre”. El conseller ha preguntat a l'oposició si considera això “un munt de diners” quan els serveis de comunicació que l'Ajuntament de Madrid va contractar per aconseguir els Jocs Olímpics van ascendir a dos milions i mig d'euros.
Propaganda política
Collboni (PSC) s'ha mostrat molt crític amb el pressupost de la Conselleria de Presidència, que ha considerat que és la de la “propaganda política” perquè les despeses que més creixen, segons ha al·legat, són les de convocatòries d'estudis i subvencions.
També el diputat Santi Rodríguez (PP) ha retret al Govern català que les subvencions als mitjans privats només estan pensades per “comprar voluntats”, mentre que Mejías (Ciutadans) ha criticat que la Generalitat encara mantingui el que segons el parer del seu partit són 'xiringuitos', com el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).