Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Guia pràctica de l’expulsió catalana de la UE: fora de l'euro (Volum 3)

Antonio Baños

Hi ha una cosa de la qual els eixelebrats ignorants i racistes indepes hem de ser conscients: també ens faran fora de l'euro. I això, com es fa? Bé, ningú no ho sap encara. De fet, a la història de la humanitat no ha passat mai que algú et prohibeixi l’ús d’una moneda. Les monedes funcionen quan es donen dues condicions: que la gent les reconegui com a tals i que el govern l’admeti com a forma de pagar deutes (impostos inclosos) Segons que ensenyen a les facultats, si el Govern català admetés l’euro com forma de pagament d’impostos i els catalans de carrer compressin i paguessin amb euros, no veig la manera d'impedir-ho. L'Equador (no és l’únic país) té el dòlar com a moneda. Rep dòlars pel petroli i, en lloc de canviar-los a pesos, hi opera internament. Els equatorians els donen validesa dia a dia i s’ha acabat la història. Bòsnia, abans de l’euro, tenia el marc alemany com a moneda i Montenegro té l’euro. Jo he pagat amb euros a l'Amèrica llatina i a l'Orient Mitjà. L’euro no te'l donen els estats o el BCE. L’euro, com qualsevol moneda, s’adquireix als mercats. Una empresa catalana ven mig milió de barretines a Perpinyà (ara, a França). Li paguen en euros. Aquesta empresa paga amb aquesta moneda els seus empleats, que s’ho gasten en canyes. Tots els implicats admeten l’euro com a vàlid. Ja està, així entra la moneda en un sistema globalitzat. Els bancs (centrals o comercials) poden operar en qualsevol divisa perquè totes es troben a la venda i, per tant, no poden negar l’ús de cap.

Però no ens atabalem. Segur que Montoro, com que l'economia espanyola ja xuta sola, farà un forat a l’agenda per trobar una manera antiliberal, antiglobalitzadora, anticapitalista i dirigista de controlar la moneda. Tot Europa està a favor dels mètodes soviètics si es tracta de castigar els rebels i ajudar els complidors espanyols, diran a Brussel.les.

De la mateixa manera, l’inevitable expulsió farà tornar aquells aranzels que ens empobriran i que fan salivar els nostres amics d’Ebre enllà. Ja sé que la política de la UE dels últims 50 anys, en consonància amb els acords de l'OMC, la política dels Estats Units i de les potències capitalistes en ordre d’anar suprimint els aranzels a tot el món quedaran suspeses amb aquesta decisió. “La globalització capitalista necessita la fi dels aranzels”, diran els gran poders exportadors, “però per restituir l’honor d’Espanya i per tal d’acomplir la seva justa revenja, tots els països posarem barreres a Catalunya”. Per primera vegada, la Xina, Rússia, Europa, els aiatol

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats