Catalunya Blogs y opinión

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

El filibusterisme parlamentari de CiU

Cinisme és l’únic qualificatiu que pot acompanyar la intervenció de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, dient que és culpa dels grups parlamentaris que la ponència de la Llei de Governs Locals estigui bloquejada en el Parlament. I jo li diria: efectivament, senyora Ortega, és culpa del grup majoritari del Parlament, CiU, del seu president, Jordi Turull, i més concretament del ponent relator que convoca, o hauria de convocar i no ho fa, la ponència, que és el diputat, també de CiU, Albert Batalla. La ponència de Llei de Governs Locals no es convoca per treballar des del passat mes d’octubre malgrat aquesta diputada li ha reclamat en vàries ocasions. I Catalunya anirà a unes altres eleccions municipals sense tenir aquest text legislatiu que és una demanda històrica del municipalisme així com també ho és tenir un sistema de finançament just amb els nostres ajuntaments.

Catalunya necessita una Llei de Governs Locals. Els ajuntaments de Catalunya són la principal estructura d’Estat que tenim. Són la primera trinxera de les necessitats socials que reclamen els ciutadans i ciutadanes dels pobles i ciutats d’arreu del territori. I aquest Govern, malgrat els seus discursos sobre radicalitat democràtica als quals ens té acostumats, segueix fent gestos de democràcia a temps parcial posant tràmit d’urgència a determinades lleis i bloquejant-ne d’altres com és el cas de la Llei de Governs Locals que ha de regular les institucions locals de Catalunya.

Per això és cínic que la vicepresidenta Ortega renyi així als parlamentaris i parlamentàries quan els principals responsables del bloqueig són el seu grup, CiU. Si de veritat es creuen el discurs que ha fet avui en seu parlamentària la consellera responsable dels ajuntaments de Catalunya, la vicepresidenta Joana Ortega, les tasques de la ponència es reprendrien de forma immediata. Amb tot, sospito que qui no vol aprovar aquesta llei, perquè els primers alcaldes que no els agrada el seu contingut són els de CiU, és el mateix Govern i el grup parlamentari de CiU. Perquè la llei que ha impulsat el Govern és un calc de la LRSAL del PP i el que fa és restar competències i marge de maniobra als consistoris municipals. Catalunya mereix una bona Llei de Governs Locals i un sistema de finançament just pels ajuntaments. És una demanda del municipalisme.

No és la única llei que el Govern i CiU tenen bloquejada al Parlament. La ILP de Renda Garantida també porta bloquejada des del mes de març de l’any passat en la comissió que pertoca i CiU es nega a tirar endavant amb el calendari de compareixences per tal que la ponència comenci les tasques de redacció de la llei que ha de regular una renda garantida de ciutadania que és una demanda que ve de la societat civil i de la ciutadania amb una iniciativa que ha recollit 121.000 signatures.

Però com deia, CiU ens te acostumats a la democràcia a temps parcial. Plebiscitàries si, però que el Parlament tramiti una Llei de Governs Locals no. Plebiscitàries si, però que la ILP de Renda Garantida compleixi el seu tràmit parlamentari d’urgència no. Plebiscitàries si, però que els pares i mares que van presentar una ILP amb 60.000 signatures per recuperar la sisena hora a les escoles públiques de Catalunya, puguin impulsar la seva iniciativa legislativa popular, tampoc. Emulant a Lluís Llach: No és això, companys! No és això!

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

    Autores

Etiquetas
Publicado el
19 de marzo de 2015 - 07:00 h

Descubre nuestras apps

stats