Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

El Síndic de Greuges denuncia que les retallades deixen a milers de persones al límit de la vulnerabilitat

Benoît Cros

Barcelona —

Les retallades provoquen greus danys socials i afecten els drets dels ciutadans, especialment dels més febles. Aquesta afirmació es desprèn de l'informe del Síndic de Greuges sobre la seva actuació durant l'any 2012. En la seva presentació, rafael Ribó volgut remarcar que realitza aquestes advertències per quart any consecutiu i que noves retallades afectarien el cor del sistema de drets socials. En aquest sentit, alerta del perill de la limitació al 0,7% del dèficit de la Generalitat pel Govern central.

L'informe posa el focus en el nombre creixent d'incidències relacionades amb la gestió de la renda mínima d'inserció. Es tracta de la principal queixa rebuda pel Síndic (858 d'un total de 8.231). No només molts beneficiaris han denunciat diversos endarreriments en el pagament d'aquesta prestació sinó que moltes persones sense recursos ni tan sols la reben. El document indica que aquest tipus d'incidències s'ha intensificat durant l'últim any.

Un altre dels punts clau de l'anuari és el relacionat amb els menors de 16 anys, un col.lectiu particularment vulnerable a Catalunya, ja que un 23,7% d'ells es troben en una situació de pobresa o risc de probresa. Això es deu en part a la falta d'inversió en polítiques de protecció social dirigides a la infància i a la família. Mentre els països europeus destinen de mitjana el 2% del PIB a aquest tipus de polítiques, la proporció es limita al 1,2% a Espanya i l'1% a Catalunya. El Síndic lamenta especialment la reducció de les prestacions mínimes de dependència o la implementació de copagament en la sanitat i educació pública (per exemple, les beques-menjador) sense tenir en compte el nivell econòmic de les famílies.

Ribó també adverteix que la manca de coordinació entre administracions agreuja els efectes de les retallades. En aquest sentit, assenyala el Govern central com el principal responsable de la “inexistència d'un marc estable de diàleg amb les diverses autonomies que permeti racionalitzar l'impacte real de les decisions de reducció de despesa”.

Augmenten les queixes al voltant del dret a l'habitatge

El 2012, l'organisme dirigit per Rafael Ribó va actuar també de manera freqüent en l'àmbit de l'habitatge i de la prevenció de desnonaments. Una de les mesures que proposa és l'eliminació de la plusvàlua municipal per a aquelles famílies que perdin el seu habitatge. El Síndic també fa recomanacions per a la SAREB (l'anomenat banc dolent): suggereix entre altres coses que es destini a lloguer social el 30% dels seus immobles.

Quant a la transparència de les administracions públiques, l'informe inclou diverses propostes, com l'accés per a qualsevol ciutadà a la informació pública i que la denegació d'aquest accés sigui l'excepció i no la regla.

D'altra banda, el Síndic reclama novament la suspensió preventiva de l'ús de les pilotes de goma per part dels Mossos d'Esquadra fins que el Parlament rebi l'informe que va encarregar el Govern sobre aquest assumpte. El Síndic demana que s'estudiïn altres mesures que es puguin prendre davant escenaris de greu alteració de l'ordre públic.

Etiquetas
stats