Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La PAH exigeix una solució conjunta a Salt davant les sortides individuals que ofereix la Generalitat

Imatge del bloc de Salt a primera hora del matí el dia que havia de ser desallotjat. /CARLES PALACIO

Pau Rodríguez

Barcelona —

La solució per a les catorze famílies que viuen al bloc de Salt, ocupat en el marc de l'Obra Social de la PAH el mes de juny passat, està enfrontant la plataforma amb la Generalitat. Tant la PAH de Girona com les famílies que hi resideixen demanen que s'els ofereixi una sortida conjunta a la seva situació, i per això denuncien que la Generalitat de moment només els trasllada propostes de caràcter individual, fet que consideren que es deu a que des de l'Administració ara es vol “despatxar ràpidament” el problema del bloc atès el ressò mediàtic que ha generat des que el Tribunal Europeu dels Drets Humans en va aturar temporalment el desallotjament.

La Generalitat va signar ahir les quatre primeres resolucions per facilitar pisos de lloguer social a quatre de les famílies que viuen al bloc, i la seva intenció era mostrar el contracte i els habitatges aquest mateix dimecres a les famílies en qüestió. Finalment, però, demà hi haurà una reunió a les 12 h entre la PAH i l'Agència d'Habitatge de la Generalitat en la qual la plataforma traslladarà la seva voluntat que la solució sigui global. “Han intentat atomitzar el problema”, lamenta Marta Afuera, portaveu de la PAH de Girona.

La PAH explica que de les catorze famílies que viuen al bloc només sis van poder presentar la sol·licitud per accedir als pisos de lloguer social, perquè la resta no se'ls ha concedit l'empadronament a Salt, fet que consideren “inexplicable”.

Les famílies valoren que, en qualsevol cas, a l'espera de saber com i on seran els pisos, volen d'estudiar bé la proposta de la Generalitat. D'una banda, perquè un trasllat pot comportar “complicacions per als infants” -que estan escolaritzats- i, de l'altra, perquè diuen que elles ja tenen sostre ara mateix, i que no volen “passar per davant de moltes gironines que també són víctimes de desnonaments”. Així s'expressava Doris Pérez, una de les veïnes del bloc que va poder presentar la sol·licitud.

En aquest sentit, Afuera afegeix que estan sorpresos de veure com en les darreres setmanes “els pisos de lloguer social han sortit com bolets”, després que des de la PAH de Girona portin mesos reclamant solucions per a les persones que tenen problemes d'habitatge a la ciutat, més enllà del bloc de Salt.

Es posposa la decisió del TEDH fins el 5 de novembre

El Tribunal Europeu de Drets Humans va posposar ahir fins el proper 5 de novembre la presa d'una decisió en ferm sobre el futur del bloc de Salt. El dia 16 aquest tribunal, amb seu a Estrasburg, ja va paralitzar in extremis el desallotjament del bloc, on hi viuen unes quaranta persones, i va emplaçar-se a fer un pronunciament definitiu aquest 29 d'octubre, però al final ho ha posposat.

L'advocat de la PAH gironina Benet Salellas, que va ser qui va recórrer al TEDH demanant la pròrroga, assegura que no se li han notificat els motius d'aquesta decisió. Però per la seva banda, fonts de la Generalitat afirmen que ha estat l'advocacia de l'Estat qui ha demanat més temps per aportar la documentació que el tribunal li va requerir. El que demanava Estrasburg és que l'Administració expliqués com es garantirien els drets a un habitatge i a una vida digna dels inquilins un cop desallotjats, d'acord amb el Conveni Europeu dels Drets Humans ratificat per l'Estat espanyol.

El tribunal europeu va donar de marge a l'Estat fins el 24 d'octubre perquè li lliurés aquesta documentació. Els motius pels quals l'advocacia hauria sol·licitat la pròrroga es desconeixen, però des de la Generalitat asseguren que ells i l'Ajuntament de Salt ja van enviar-los els document necessaris el mateix 24.

Etiquetas
stats