Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els sindicats exigeixen una investigació de la gestió dels fons de cooperació a la Diputació de Barcelona

El president de la Diputació, Salvador Esteve.

Pere Rusiñol

Barcelona —

Els sindicats de la Diputació de Barcelona s'han dirigit als directius de l'entitat supramunicipal per exigir-los que obrin immediatament una investigació en l'àrea de Relacions Internacionals sobre la gestió dels fons de cooperació al desenvolupament. Des de 2012, quan Convergència i Unió (CiU) va accedir al govern de la institució, la Diputació ha repartit almenys un milió d'euros de la cooperació al desenvolupament entre un grapat d'empreses i patronals catalanes, en alguns casos a través de contractes successius a dit sense publicitat ni concurrència i fins i tot a empreses i fundacions acabades de constituir, com ha anat informant en els darrers dies eldiario.es/catalunyaplural.cat.

Comissions Obreres, el sindicat majoritari que acaba de guanyar les eleccions sindicals a la Diputació, ha demanat una reunió urgent al màxim nivell per abordar la situació creada en el conjunt de l'àrea de cooperació al desenvolupament i porta mesos posant en el focus la polèmica gestió del seu responsable, Jordi Castells Masanés, director de Relacions Internacionals de l'entitat. CCOO exigeix que s'investiguin a fons les suposades irregularitats administratives, segons subratlla un portaveu del sindicat.

UGT ha emès per part seva un comunicat en forma de Carta Oberta al president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, en el qual entre altres qüestions li exigeix com més aviat millor l'obertura d'una investigació interna sobre la gestió dels fons de cooperació al desenvolupament i que, “si es demostren indicis d'algun tipus d'irregularitat, es prenguin les mesures polítiques i jurídiques que corresponguin”.

Per la seva banda, la secció de CGT a la Diputació de Barcelona s'ha expressat amb gran contundència: el sindicat considera que CiU porta temps “intentant tapar les vergonyes a Jordi Castells en Relacions Internacionals”, però que la situació li va acabar esclatant a sobre en transcendir detalls del maneig dels fons de cooperació al desenvolupament: “Exigim el cessament immediat de Castells i del seu segon; no admetem més excuses”, ha reblat.

La Diputació manté el silenci. Fins ara, ha esquivat contestar les preguntes que eldiario.es/Catalunyaplural.cat li va remetre per escrit el passat 15 de maig amb l'argument que Castells Masanés estava de viatge, però tota la setmana ha estat vist a Barcelona i fins i tot a la seva oficina.

L'entitat es va limitar a difondre un minicomunicat a través de Twitter en dos temps: Primer: “Hem destinat 1 M € a través d'empreses i fundacions per a projectes de cooperació al desenvolupament. És un canvi de model. Res més”. I el segon: “Creiem en el model anglosaxó de vehicular ajuda internacional a través d'empreses del sector. Igual de legítim que fer-ho amb les ONG”.

Algunes de les pràctiques per a injectar fons de la cooperació al desenvolupament a empreses catalanes han estat molt poc anglosaxones. Algunes empreses sense cap experiència en cooperació han rebut diversos contractes menors, que no exigeixen publicitat ni concurrència, de forma successiva i fins per múltiples vies i amb facturació personal dels seus directius, una pràctica que els experts consultats consideren de dubtosa legalitat. Aquests contractes menors tenen com a límit legal els 18.000 euros més IVA, de manera que qualsevol subterfugi per trossejar i esquivar el límit fixat seria irregular.

Aquest tipus de contractes tampoc es poden renovar l'any següent per la mateixa empresa i la mateixa feina. No obstant això, alguns dels contractes de cooperació de la Diputació analitzats per eldiario.es/Catalunyaplural.cat els va rebre un any després la mateixa persona, només que els va facturar a través d'un vehicle diferent.

En alguns casos les entitats beneficiàries dels fons fins i tot s'acabaven de constituir. Un dels casos més polèmics és el de l'associació hondurenya ECOSDE. Aquesta misteriosa entitat es va constituir formalment el 12 desembre de 2014 i als tres mesos la Diputació de Barcelona ja li va concedir 83.000 euros a dit, sense cap concurrència. En les convocatòries anuals de subvencions per a la cooperació al desenvolupament, a la qual es presenten els agents més experimentats del sector, cap subvenció ha superat des de 2012 la quantitat de 75.000 euros.

Etiquetas
stats