Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Hervé Falciani proposa un 'PayPal' democràtic i municipalista

Hervé Falciani (d) ha visitat Barcelona

João França

Control democràtic de les operacions financeres. Aquest és l'objectiu que plantegen abordar Xnet i el Partit X al costat de Hervé Falciani, l'informàtic que va treure del banc privat suís HSBC la major llista d'evasors fiscals de la història. Falciani explica que la normativa europea ha liberalitzat els sistemes de pagament, permetent que grans corporacions com Apple o Google entrin sense una entitat bancària darrere en un terreny que abans era pràcticament monopoli de PayPal.

“La normativa està pensada per beneficiar els grans monopolis, però l'estem hackejant per crear una estructura de control ciutadà”, explica Simona Levi, d'Xnet.

Falciani explica que aquesta mesura treu capacitat de control als governs, i per això defensa que la ciutadania organitzada ha de tenir un paper més rellevant. “El poder que tenien els estats de controlar, vigilar i emetre la moneda està passant a les mans de grans companyies, perquè ara tenen el dret de fer-ho sense demanar permís al govern local”, assegura l'informàtic. “Hem de fer-ho localment”, diu Falciani, que reivindica que avui dia entendre el paper dels serveis financers s'ha fet tan important com el dels paradisos fiscals.

Els impulsors d'aquesta idea s'inspiren en experiències ja existents, com Bitcoin, que és la més coneguda, però també altres amb criteris més ètics. “Bitcoin ha acabat sent una cosa molt especulativa, però aprendrem del que ha funcionat i el que no”, explica Levi. Amb la tecnologia Blockchain, pretenen crear un sistema de pagaments de codi obert distribuït i descentralitzat, al qual es pugui incorporar el petit comerç i que escapi al control centralitzat de grans corporacions.

Falciani destaca que amb sistemes com PayPal o una tarja de dèbit les grans companyies tenen el control de totes les nostres transaccions. Levi explica que, en canvi, el seu projecte “permet que aquestes monedes siguin anònimes, no es controla a les persones, però si als fluxos”. El plantegen com una eina per evitar la corrupció i l'evasió d'impostos. “L'Estat pot saber quant ingressa una companyia i quants impostos cobrar”, diu Falciani.

I per què un plantejament local? “El major poder que tenim avui no és tant el de votar, com el de fer, donar suport i formar part de projectes locals concrets”, assegura Hervé Falciani. En el cas de Barcelona, on hi ha molta activitat en aquest sentit, Simona Levi explica que l'ideal seria que l'ajuntament participés en l'impuls d'aquest sistema de pagaments. “Això faria transparent per a la ciutadania quant recapta en impostos o quant ingressa venent entrades per a un museu”, explica l'activista, que afegeix que en els pròxims dies parlaran d'aquest projecte amb ajuntaments, diputats del Parlament i europarlamentaris.

Etiquetas
stats