Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ICV-EUiA i la CUP es desmarquen de la proposta de Mas; ERC i Unió l'estudien

Mas defiende que su plan es "para todos" los catalanes porque incluye urnas

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

Les formacions ICV-EUiA i CUP ja han rebutjat l'oferta d'Artur Mas, dirigida a tots els partits sobiranistes, per conformar una llista conjunta que serveixi per iniciar un procés cap a la independència en 18 mesos. Era previsible, però aquest dimecres ho han confirmat, ja que ambdues consideren que no poden acceptar una aposta electoral, integrada per personalitats civils, que no inclou una agenda clara en la vessant social o contra la corrupció.

Els partits interpel·lats per Mas en la seva conferència d'ahir, en què va presentar el full de ruta per a la independència, han desfilat aquest matí per ràdios i televisions i han corroborat les seves posicions en la sessió de control al Parlament de Catalunya. Les grans incògnites a hores d'ara són les d'ERC i Unió Democràtica, que d'entrada veuen amb bons ulls la proposta del president però asseguren que han de estudiar-la i no donen pistes sobre si se sumaran a la llista.

“Estem satisfets amb la proposta”, ha constatat a la Cambra catalana el líder d'ERC, Oriol Junqueras. El seu partit celebra les concrecions sobre el procés cap a la independència que va realitzar ahir Mas però recela de la candidatura única sobiranista, sense la qual el president ja va deixar clar que no tindria sentit avançar els comicis. Davant els dubtes, Junqueras ha mantingut el suspens i ha convidat els diputats a que acudeixin a la seva conferència, el proper 2 de desembre, en què està previst que reveli la posició del seu partit davant la pressió de Mas.

L'altre actor sobre el qual hi ha dubtes és Unió, per ara soci de Convergència a la coalició CiU. Fins ara els democristians havien defensat la necessitat d'esgotar la legislatura, però aquest matí el seu número u, Ramon Espadaler, ha assegurat que estan “radicalment” d'acord amb l'avançament electoral si serveix a manera de consulta, i que malgrat no compartir “al 100%” el discurs ahir, estudiaran la seva entrada a la llista conjunta si no és només de CDC i ERC.

Finalment, caldrà prestar atenció també a entitats mobilitzadores com l'Assemblea Nacional Catalana, que dissabte que ve es pronunciarà sobre l'oferta de Mas. Tot i que ahir la seva presidenta, Carme Forcadell, ja va reconèixer que el president l'hi ha posat molt difícil a Junqueras com per rebutjar l'oferta.

Sense notícies de l'agenda social i la corrupció

Sense notícies de l'agenda social i la corrupció “No ens sentim interpel·lats donades les absències de discurs del president en temes de corrupció i atur”, assegurava el portaveu d'ICV-EUiA, Joan Herrera, en els micròfons de Rac1. Els ecosocialistes han deixat clar des del primer moment que la proposta de Mas no va amb ells. “La pobresa zero i la corrupció zero haurien de ser objectius prioritaris”, rubricava el diputat Joan Mena al Parlament. Aquest ha estat el principal argument de renúncia d'ICV-EUiA, tot i que també caldria constatar que en qualsevol cas la formació se sentiria incòmoda en una candidatura obertament independentista, ja que bona part de les seves bases a dia d'avui no ho són.

La CUP s'ha expressat en una línia similar, en l'assegurar que no pot participar d'una anomenada llista de país que no incorpora el model de país que la formació defensa. “Hem posat el partit per al que calgui en el procés sobiranista, però cal tenir clar que no avancem cap a la independència com si fóssim un club de golf, sinó que ho fem com un país profundament desigual”, ha assenyalat el diputat Quim Arrufat, que ha lamentat que la proposta de candidatura formada per personalitats serveixi per “congelar l'agenda social”.

Etiquetas
stats