Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Mesa del Parlament demana més informació sobre la petició de presó als que van rodejar la Càmara

Imagen de la concentración ante el parque de la Ciutadella, el día antes de la acción 'Paremos el Parlament'. /EDU BAYER

catalunyaplural.cat/Agències

Barcelona —

La majoria de grups polítics presents a la Mesa del Parlament han sol·licitat aquest dimarts tenir més informació sobre el procés judicial obert contra 20 dels manifestants que van participar el 15 de juny del 2011 a l'acció 'Aturem el Parlament', que va consistir en rodejar la Càmara catalana en el marc del 15-M. Ahir va trascendir que els serveis jurídics de la Mesa, juntament amb la Generalitat, que actuen com a acusació particular en el cas, havien demanat una pena de presó de 3 anys per a aquestes persones, però aquest matí alguns dels partits que conformen la taula han assegurat que no en sabien res.

Ha estat la vicepresidenta primera de la Taula, Anna Simó (ERC), qui ha demanat més informació al respecte. I el secretari quart, David Companyon (ICV-EUiA), ha anat més enllà i, a més de mostrar la seva disconformitat amb l'escrit d'acusació i, segons diverses fonts de la Mesa, s'ha mostrat partidari que el Parlament es retiri del procés judicial obert. De fet, la formació ecosocialista ja va reclamar aquest dilluns a través d'un comunicat que el Parlament retirés l'acusació particular contra els 20 manifestants, una petició que també va fer el diputat de la CUP David Fernández.

Tantmateix, fonts de la Mesa expliquen a Europa Press que l'òrgan gestor de la Cambra no es planteja ara mateix aquesta possibilitat, i diversos grups han reclamat que se separi un tema tècnic com l'escrit d'acusació del debat polític. “Em pregunto sí alguns grups defensarien el mateix que ara si els que haguessin intentat bloquejar el Parlament haguessin estat 'skin heads'”, ha plantejat durant la reunió un dels membres de la Mesa.

Delicte menors revestits de gravetat per la “intimidació ambiental”

Els 20 manifestants acusats formen part dels centenars de persones que el 15 de juny del 2011 van intentar rodejar el Parlament per aturar l'aprovació dels pressupostos. L'acció va derivar, en alguns casos, en obstrucció del pas, insults i alguna agressió a parlamentaris, fet que l'Audiència Nacional, que jutja el cas, considera un delicte contra altes institucions de l'Estat. El magistrat que instrueix el cas, Eloy Velasco, va deixar clar a principis d'abril que, en condicions normals, es tractaria de suposats delictes menors o faltes, però que la “intimidació ambiental”, és a dir, la pressió del conjunt de concentrats -“aprofitant la covardia de l'acció del grup”, deia a la interlocutòria-, revestia els delictes de gravetat.

Setmanes després, la Fiscalia de l'Audiència Nacional demanava per als 20 acusats penes de 5 anys i mig de presó, a més d'una multa de 7.500 euros a cadascun d'ells. En el seu escrit d'acusació, la fiscal Teresa Sandoval sostenia que “diversos parlamentaris van ser envoltats i increpats per grups de persones que els impedien l'accés al Parlament, mitjançant empentes, cops, llançament d'objectes i insults, creant un temor en la seva seguretat personal”.

Etiquetas
stats