Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Onada d'indignació pel recurs de Rajoy a la llei catalana antidesnonaments

Escrache de la PAH al PP de Barcelona quan es discutia la llei 24/2015 al Parlament

Oriol Solé Altimira

Al suposat desgel de relacions entre la Generalitat i el Govern central fruit de les reunions de les últimes setmanes l'ha seguit el recurs de l'Executiu de Rajoy a un dels assumptes més sensibles pel Govern de Puigdemont. Aquest divendres el Govern central ha recorregut el gruix de mesures antidesnonaments contingudes en la llei 24/2015 promoguda per la PAH, l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i l'Observatori DESC i que el Parlament va aprovar el juliol passat. La Generalitat, diversos ajuntaments començant pel de Barcelona, i els impulsors de la llei no han trigat a mostrar la seva indignació.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha acusat el Govern espanyol de “deixar conscientment a la intempèrie moltes famílies del país”. El president ha criticat al Govern central que faci “politiqueria” amb una llei que afecta la “dignitat” de la població ja que el recurs inclou la suspensió dels articles referents a les mesures de sobrendeutament o a l'obligació dels bancs d'oferir un habitatge social per garantir el dret a l'habitatge.

Per Puigdemont, les explicacions de l'Executiu central al recurs són un intent “de vendre gat per llebre” ja que “difícilment es pot combatre la pobresa energètica si no hi ha una casa”. Puigdemont es referia així a la insistència de Soraya Sáenz de Santamaría a recordar que no s'han impugnat els articles referents a la pobresa energètica.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha mostrat “indignada” pel recurs del Govern a la llei que va impulsar la PAH. Tal com recordava en el reportatge que Catalunya Plural ha publicat aquest divendres, Colau ha explicat que la impugnació afecta les eines dels ajuntaments per donar resposta a l'emergència habitacional.

“Impugna la part de la llei que corresponsabilitza les entitats financeres i grans propietaris i sobrecarrega més els ajuntaments. Seguim estant obligats a buscar reallotjament però ens treu les eines per aconseguir habitatges buits”, ha afirmat l'alcaldessa. Colau ha lamentat que el recurs del Govern central afecta els articles que permeten coresponsabilitzar els grans propietaris i entitats en no desnonar si no es pot oferir lloguer social.

A través de Twitter, Núria Marín (PSC), alcaldessa de la segona ciutat més gran de Catalunya, L'Hospitalet de Llobregat, ha proposat un “ampli front comú” contra el “nou atac a les polítiques socials” que, al seu parer, suposa el recurs del Govern central. També ha demanat a Puigdemont que encapçali la “suma d'esforços” de les institucions per defensar la llei. El president ha anunciat que convocarà en els pròxims dies als impulsors de la norma per valorar els propers passos.

Per la seva banda, la PAH ha qualificat el recurs d'inconstitucionalitat com una “declaració de guerra”. El seu portaveu, Carles Macías, ha criticat que el Govern del PP “no només no fa res contra els desnonaments i la pobresa energètica, sinó que vol evitar que altres prenguin mesures per evitar aquests problemes”.

Macías ha reafirmat la plena constitucionalitat de la llei 24/2015 i ha recordat que, a dia d'avui, “és l'única llei que hi ha per garantir el dret a l'habitatge recollit a l'article 47 de la Constitució”. Així mateix, ha considerat que el recurs no s'ha interposat en base a la constitucionalitat de la norma catalana, sinó perquè la llei “retalla els privilegis de la banca i de les subministradores d'energia, que és on tots acaben treballant i marxant de vacances a Panamà”.

Etiquetas
stats