Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Tortosa vota per àmplia majoria mantenir el monument franquista a la batalla de l'Ebre

elDiario.es Catalunya

Tortosa mantindrà el monument franquista que s'alça al mig del riu Ebre al seu pas pel municipi. Així ho han decidit els seus veïns en una consulta popular no refrendària on el 68,36% dels votants (5.755) s'ha mostrat favorable a que el monòlit es quedi al seu lloc, es reinterpreti i es contextualitzi. El 31,25% ha votat per retirar-lo i museïtzar-lo. La participació ha estat del 29,3% dels 28.467 tortosins cridats a decidir el futur del monument aixecat per Francisco Franco el 1966.

La consulta s'ha celebrat al llarg d'aquest dissabte després que la pactessin la majoria de grups municipals: CiU, ERC, Movem Tortosa i el PSC. Només el PP i la CUP en van quedar al marge, aquests últims en considerar que sobre un monument franquista no hi ha consulta possible, fins al punt que ha dut el consistori davant els tribunals en considerar que incompleix la llei de memòria històrica.

El monument es va inaugurar el 1966 de la mà de Francisco Franco per celebrar els anomenats “25 anys de pau” i per commemorar els soldats franquistes morts en la batalla de l'Ebre. El monòlit, de 45 metres d'alçada, s'aixeca sobre la pilastra de l'antic pont de la Cinta, volat per l'exèrcit republicà en retirada el 1938, i està coronat per un soldat i una àguila.

L'alcalde del municipi, Ferran Bel (CiU), ha comparegut per donar els detalls del resultat i ha demanat respecte pel resultat. Bel, que ha votat a favor de mantenir el monument, ha demanat que no se'ls tracti “de franquistes, ni de feixistes, ni d'antidemocràtics, perquè no ho som”. “Estem tan compromesos amb aquesta ciutat i aquest país com qualsevol altre”, ha sentenciat.

Etiquetas
stats