Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les denúncies per LGTBIfòbia a escoles i instituts catalans van augmentar el 2016

Creixen les denúncies per bullying a Catalunya

Yeray S. Iborra

Es redueixen les denúncies però continua la preocupació. Aquesta seria la conclusió de l'Observatori Contra la Homofòbia (OCH) respecte a les dades de l'últim informe de l''Estat de la LGTBIfòbia a Catalunya', el segon des de l'aprovació de la llei catalana antihomofobia (11/2014).

L'OCH, lluny de celebrar el descens de denúncies per discriminació LGTBIfòbica (84 en total el 2016, 29 menys que l'any passat), les atribueix al cansament del col·lectiu davant la “poca eficiència” de l'administració: l'OCH va enviar al Govern més de 100 casos dels quals només un va acabar en sanció. El Síndic de Greuges també s'ha sumat recentment a la preocupació per la falta de desplegament del règim sancionador per incompliment de la 11/2014.

No és l'únic factor que alarma l'observatori. La dada que més creix respecte l'any passat (d'un 4,4% a un 13,1%) és la de les denúncies per assetjament escolar relacionades amb discriminació LGTBIfòbica. “Aquest és l'any en què el bullying escolar està començant a aflorar”, destaca el text. Malgrat que més denúncies no signifiquen més casos, i el total segueix sent una xifra modesta (11 casos), l'informe de l'OCH puntualitza que el més preocupant és que l'administració no està actuant per “defensar el col·lectiu LGTBI a l'escola”.

Per aquest motiu, el passat 9 de març es va presentar al Parlament una moció perquè es desplegui –com ja es va recalcar en la presentació de l'informe de la LGTBIfobia del 2015– la llei antihomofòbia catalana, que inclou entre altres mesures l'aplicació d'un protocol específic per evitar la discriminació en escoles i instituts.

També la memòria registra dades positives. Segons l'informe de l'OCH, la llei 11/2014 “comença a caminar” per a les persones trans en l'àmbit de la salut. Després d'anys de lluita, les persones trans han obtingut a Catalunya reconeixements recents per part de les institucions: el conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, va anunciar fa unes setmanes que la transsexualitat deixaria de tractar-se com una malaltia. A més, també en matèria de salut, el Govern ha ampliat l'accés a la reproducció assistida a totes les dones, independentment de la seva orientació sexual o model familiar.

Un any més, el perfil de denunciant segueix sent el d'home gai i bisexual, tot i que repunten lleugerament les denúncies de dones lesbianes i persones trans, cosa que l'OCH aplaudeix, ja que fa aflorar altres discriminacions “menys visibles”. Les agressions seguirien sent, un any més, el tipus de denúncia més registrada per l'OCH. Un fet que demostraria, com sosté l'observatori, que l'episodi de Berga –una agressió a una parella homosexual per besar-se en públic– no va ser un fet aïllat.

Etiquetas
stats