Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat obre expedient sancionador a Gas Natural pel cas de la dona de Reus

Concentració a plaça Sant Jaume per exigir l'aplicació de la llei 24/2015

Oriol Solé Altimira

El Govern ha confirmat aquest dimecres, després de rebre la documentació per part de Gas Natural, que obre un expedient sancionador a la companyia pel cas de la dona gran morta a Reus la setmana passada. Segons ha explicat el secretari d'Empresa del Govern, Joan Aregio, els fets són “molt greus” i “no hi ha justificació per haver-li tallat el subministrament elèctric”. En aquest sentit, Aregio ha afegit que les al·legacions presentades per l'empresa no són suficients per impedir l'expedient perquè “no justifiquen” el tall de llum a la dona gran, que Aregio ha qualificat d'“indegut”. L'expedient podria acabar en una sanció de 10.000 a un milió d'euros.

El Govern i Gas Natural mantenen des de fa una setmana interpretacions oposades de la llei contra la pobresa energètica en el cas de la dona de Reus. Les diferències versen sobre si la companyia va incomplir la norma en no informar els serveis socials de Reus abans de tallar la llum a l'dona gran. Aquesta és la hipòtesi del Govern, motiu pel qual ha obert un expedient sancionador. La companyia assegura que no va ser avisada del cas de la dona gran i que l'Executiu no ha formalitzat els protocols per desenvolupar la llei.

En aquest sentit, l'agència Efe ha avançat el contingut d'una acta de la reunió de la taula d'habitatge i pobresa energètica del mes de juny passat en la qual la directora de l'Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera, exposava que el Govern encara treballava en els protocols que havien d'“evitar dubtes” a les elèctriques i serveis socials a la protecció de persones vulnerables.

En el document, que ha pogut contrastar aquest mitjà, el Govern va exposar que s'estava “treballant” per desenvolupar els protocols de l'article 6 contra la pobresa energètica. El text de la llei diu que s'ha d'“establir un protocol obligat” de comunicació per part de les empreses als serveis socials abans de procedir als talls de subministrament.

Aquest protocol, avui dia, encara no s'ha concretat perquè les negociacions entre Govern i empreses elèctriques es mantenen encallades. El conseller d'Empresa, Jordi Baiget, va explicar la setmana passada que hi ha hagut 25 reunions i que el Govern ha fet 3 propostes d'acord, però que de moment no han pogut signar cap conveni amb companyies de gas i electricitat (encara que sí que ho ha fet amb les d'aigua). Aquest dimecres Aregio ha avisat que la Generalitat “no negociarà eternament” amb les elèctriques.

El cas de Reus ha marcat la reunió d'aquest dimecres de la taula d'habitatge i pobresa energètica. Les entitats socials, encapçalades per l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), han reclamat a l'Executiu inspeccions d'ofici a les empreses subministradores i que faci públic si les companyies incompleixen la llei contra la pobresa energètica.

“Cal que es compleixi la llei perquè no torni a passar una altra vegada el que va passar a Reus”, ha afirmat la portaveu de l'APE, Maria Campuzano, que ha tornat a reclamar la màxima sanció -un milió d'euros- per a la companyia per aquest cas.

Etiquetas
stats